Luc (Euthynnus alleteratus) u engleskom jeziku poznat pod imenom "Little tunny" je migratorna tunoidna riba koja živi u ogromnim jatima. Naraste do oko 17kg. Proleće je period kada migrira ka severu dok se na jesen vraća. Najučestalija hrana su mu sardine, skuše, manji mekušci i naravno lignje koje su prava poslastica mnogim morskim grabežljivcima. On se uglavnom zadržava u priobalnim delovima sa vanjskih strana otoka kao npr. i lice te druge grabežljive ribe. Pronači takvo veliko jato uglavnom ne bi trebao biti neki extra problem jer gde su takva jata riba iznad su česta i jata galebova. Svojom intezivnom aktivnošču nam odaju vruča mesta
Sečam se još kada sam bio klinac dok sam pecao na moru od lokalnih ribolovaca sam čuo "gdje vidiš jato galebova tamo pecaj". O galebovima imam i jedan stari članak i to ču podeliti sa vama pod drugom temom.
Ovde na forumu je zabeležen jedan takav ulov http://www.musicarenje.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=132.0.
Molio bih iskusnije da nešto više kažu o samom mušičarenju Luca. Iskustva sa obale i čamca...