Luznica

Nikolab

Newbie
Učlanjen(a)
31.10.2008.
Broj reagovanja
0
Лужница је река на југоистоку Србије у Општини Бабушница. Својим током пролази кроз Лужничку котлину.

Река Лужница извире на северу општине Бабушница близу села Радошевац. У селу Љуберађа у Лужницу се улива њена највећа лева притока река Мурговица. Река Лужница се у насељу Свође улива у реку Власину.

Дужине реке Лужнице износи 39 km, одликује се неуједначеним протицајем и знатном ерозијом у сливу (површина слива износи 310,5 km²).
Осамдесетих година прошлог века неколико извора (притоке Лужнице) у окилини села Љуберађа је "каптирано" да би се један део Ниша и скоро цела Општина Бабушница снабдевали квалитетном водом за пиће.
Elem, ovo je moj prvi post tako da ne bih mnogo da davim :). Vidim da je u ovom odeljku obradjeno dosta voda, medjutim niko ne spominje reku mog detinjstva, na kojoj sam poceo da se bavim ovim sportom,Luznicu ili Ljuberadju, kako je mi zovemo. Posto sam dugo van zemlje, interesuje me trenutno stanje reke, posto sam cuo da su kaptirali (ili se to spremaju da urade) i poslednja vrela u Ljuberadji. Posto su ta vrela davala 70% vode (ko je poznavao reku pre 87. i prvog kaptiranja zna o cemu pricam) kakva je trenutna situacija. Ja u zemlji nisam bio vec cetiri godine (prokleta je Amerika :() tako da mi svaka informacija znaci. Inace reka je ranije bila vrlo bogata ribom (klen, krkusa,beovica, a ja sam cak jedanput u reonu sela Modra Stena uhvatio i pastrmku. Reka je takodje imala i rakove pre katastrofalnih poplava '88., ali im se od tada gubi svaki trag. Inace izvoriste u Ljuberadji je najvece krasko vrelo u Srbiji koje u doba najvecih susa daje preko 800 l/s tako da ako su kaptirali celokupno izvoriste,primecuje se promena vodostaja i na Vlasini ( u toku ovogodisnjih susa najnizi protok vode na Vlasini je bio 1250 l/s-RHMZ). Inace pre 20 godina na mestu uliva Ljuberadje u Vlasinu, u selu svodje, ta reka je imala vise vode od Vlasine. Bio bih vam vrlo zahvalan za svaku informaciju  i po mogucstvu sliku :). BISTRO

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam proveo puno zanimljivih mušičarskih dana na Lužnici. Često sam boravio na toj, nekada čuvenoj, klendžijskoj reci. To je prelepa voda, ali je sada osiromašena ribokrađom. Lužnica je veliki mušičarski potencijal JI Srbije, jer je najčešće potpuno bistra i veoma bogata raznovrsnim živim svetom. Vodu dobija kako iz krečnjačkih vrela, tako i bujičavih potoka, pa je to onaj čuveni dobitni "combo", koji čini da u reci ima i stanovnika tipičnih za freestone reke, kao i za chalk reke. Ima terena koji su potpuno džungloviti, ali ima i širokih sprudova. Ima dubokih i mirnih virova, ali i dugačkih brzaka. Ribe imaju veoma povoljne uslove za život, ali ih remeti "samo" jedan faktor- čovek. Srećom, sve je manje ljudi u selima pored Lužnice, pa će valjda jednog dana sami iščeznuti oni koji je pustoše.
Lužnica je poznata po tome da u njoj ima krupnijih klenova nego u reci u koju se uliva- Vlasini. Ranije je pastrmka bila veoma retka, ali je pre nekoliko godina unešena poribljavanjem. Kažu da se ta riba odlično adaptirala i brzo dostigla ozbiljne dimenzije. Nastavi li se redovnim poribljavanjem i uvede li se ozbiljnija čuvarska služba, Lužnica bi mogla postati prvoklasni mušičarski revir.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mixmaster je napisao(la):
Ja sam proveo puno zanimljivih mušičarskih dana na Lužnici. Često sam boravio na toj, nekada čuvenoj, klendžijskoj reci. To je prelepa voda, ali je sada osiromašena ribokrađom. Lužnica je veliki mušičarski potencijal JI Srbije, jer je najčešće potpuno bistra i veoma bogata raznovrsnim živim svetom. Vodu dobija kako iz krečnjačkih vrela, tako i bujičavih potoka, pa je to onaj čuveni dobitni "combo", koji čini da u reci ima i stanovnika tipičnih za freestone reke, kao i za chalk reke. Ima terena koji su potpuno džungloviti, ali ima i širokih sprudova. Ima dubokih i mirnih virova, ali i dugačkih brzaka. Ribe imaju veoma povoljne uslove za život, ali ih remeti "samo" jedan faktor- čovek. Srećom, sve je manje ljudi u selima pored Lužnice, pa će valjda jednog dana sami iščeznuti oni koji je pustoše.
Lužnica je poznata po tome da u njoj ima krupnijih klenova nego u reci u koju se uliva- Vlasini. Ranije je pastrmka bila veoma retka, ali je pre nekoliko godina unešena poribljavanjem. Kažu da se ta riba odlično adaptirala i brzo dostigla ozbiljne dimenzije. Nastavi li se redovnim poribljavanjem i uvede li se ozbiljnija čuvarska služba, Lužnica bi mogla postati prvoklasni mušičarski revir.

Mix, koje je velicine Luznica?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Lužnica je mala reka, ali je duplo veća od (npr) Moravice kod Aleksinca. Ima solidan protok i puno virova sa dubinom oko 1.5 m.

Nikolab

Newbie
Učlanjen(a)
31.10.2008.
Broj reagovanja
0
Da sada je prilicno mala, ali ako si bio na reci pre '87. onda znas da je kod sela Svodja na mestu sastava sa Vlasinom, imala 50% vode vise od Vlasine,pogotovo leti. Sta ti je ljudski uticaj :mad:. Inace za ribolov moze da bude zanimljiva i njena leva i najveca pritoka, Murgovica, koja se uliva u Luznicu kod sela Ljuberadja. Jedini problem sa Murgovicom je taj sto je vrlo bujicava, i kod svake manje kise se zamuti,tako da je vrlo cesto mutna.

Nikolab

Newbie
Učlanjen(a)
31.10.2008.
Broj reagovanja
0
Vidim da je ova tema malo zapostavljena. Evo ja iskopao na netu jednu sliku, cisto da vam da neki osecaj ocemu se radi.Inace ne znam kakva je trenutna situacija, posto sam cuo da se Nislije spremaju da kaptiraju i preostala vrela sto bi dodatno smanjilo kolicinu vode u reci. Slika je napravljena u donjem toku, kod sela Svodje, nekoliko kilometara pre sastava sa Vlasinom.

Prilozi

• 9236080.jpg
    9236080.jpg
    65,8 KB · Pregleda: 610

babac

Junior member
Učlanjen(a)
04.03.2009.
Broj reagovanja
0
Ovako stoje stvari kada je i pitanju reka luznica- Od prosle god. za potrebe niskog vodovoda iz ove reke se uzima 900l/s. Recimo ovde da je kapacitet vlasotinackog vodovoda 125l/s. Tako da ovo sto vidite na slici u prethodnom postu kao da je iz pretproslog veka. U vlasotincu smo organizovali i potpisivanje peticije protiv ovoga ali naravno da to nnije imalo nikakvog efekta. Stanje stvari je sada takvo da u najtoplijem i najsusnijem delu god. na uscu ove reke gotovo da i nema vode. Ako se ovakvo gazdovanje nastavi ne samo da nece biti pastrmki i klenova nego i preti ekoloska katastrofa. Vlasini su prilikom izgradnje brane vlasinskog jezera oduzete sve pritoke koje se sada usmeravaju kroz vrle u J. moravu, dakle vode koje su vekovima isle vlasinom sada su vode J. morave a i reka luznica je skroz smanjenog protoka. O UTICAJU SVEGA OVOGA NA RIBLJI FOND OVIH REKA MISLIM DA UOPSTE NE TREBA DA VAM GOVORIM. Neka ovo bude poziv svim musicarima da svim svojim snagama sprecimo sistemarsko unistavanje prelepih reka ovoga kraja.

Nikolab

Newbie
Učlanjen(a)
31.10.2008.
Broj reagovanja
0
Babac imas li neke nove slike?Da li to znaci da su kaptirali sve preostale izvore u Ljuberadji? :doh:

Nikolab

Newbie
Učlanjen(a)
31.10.2008.
Broj reagovanja
0
Tropsinci (selo Svodje)

Prilozi

• ALIM6252_resize.JPG
    ALIM6252_resize.JPG
    371,8 KB · Pregleda: 621
  • ALIM6257_resize.JPG
    ALIM6257_resize.JPG
    345,8 KB · Pregleda: 586
  • ALIM6263_resize.JPG
    ALIM6263_resize.JPG
    337,9 KB · Pregleda: 936
  • ALIM6287_resize.JPG
    ALIM6287_resize.JPG
    394,1 KB · Pregleda: 734

Nikolab

Newbie
Učlanjen(a)
31.10.2008.
Broj reagovanja
0
Isti tereni.

Prilozi

• ALIM6265_resize.JPG
    ALIM6265_resize.JPG
    240,6 KB · Pregleda: 801
  • ALIM6264_resize.JPG
    ALIM6264_resize.JPG
    312,2 KB · Pregleda: 676
  • ALIM6243_resize.JPG
    ALIM6243_resize.JPG
    220,7 KB · Pregleda: 842
  • ALIM6238_resize.JPG
    ALIM6238_resize.JPG
    325,3 KB · Pregleda: 427
  • ALIM6267_resize.JPG
    ALIM6267_resize.JPG
    192,2 KB · Pregleda: 571

pexony

Senior member
Učlanjen(a)
14.11.2008.
Broj reagovanja
0
Prelepa je ova rečica,odlična mesta.kakva je trenutno,dali zna neko,ima li ribe?

bugitrs

Junior member
Učlanjen(a)
05.11.2009.
Broj reagovanja
0
Evo nekih ovogodisnjih slika reke Luznice , oko 1 km uzvodno od usca u reku Vlasinu, reka je za njenu velicinu solidno bogata populacijom klena, doduse sitnog ali ga ima  :tbumb:.

img3425medium.jpg

img3431medium.jpg

bugitrs

Junior member
Učlanjen(a)
05.11.2009.
Broj reagovanja
0
Na nekim mestima reka je dosta urasla i veoma tesko prohodna, ali bas takva mesta kriju prelepe virove sa krupnim klenovima, sve u svemu jedan nezaboravan dan u ribolovu na ovoj prelepoj reci

img3423medium.jpg

img3421medium.jpg

Vrh Dno