Mistifikacije musicarenja

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Sta mislite ima li ovoga? Koliko? Da li se FF predstavlja kao nesto sto je tesko, potpuno razlicito od drugih nacina ribolova? Koliko je snobizma u nasem hobiju? Da li je FF rezervisan samo za "majstore"? Je li musicarenje sa svakoga? Podcenjuju li musicari ostale ribolovce? Kada FF predstavljamo kao najtezi nacin ribolova, da li time "plasimo" i obeshrabrujemo potencijalne buduce musicare? Sta vi mislite?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ja mislim da ti je svaka rečenica zlatna :yeswink: Odvalih ti plus :bye:

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Neznanje stvara strah u svemu, a onaj tko ne želi saznati više sam si je kriv. Mistika nažalost postoji, da je bezrazložna po meni jeste. 

MIKI-FLY

Senior member
Učlanjen(a)
03.11.2008.
Broj reagovanja
0
Gogo,ima ti i nesto vise od mistifikacije. Ako sam te dobro razumio,govoris o pocetnicima,ili onima koji bi tek da udju u svijet musicarenja.
Po mom misljenju,kod nas jos nije razvijena svijest sportskog,uzivanja u prirodi,avanturizma,istrazivackog duha,itd.
Cuo sam puno ljudi kako kazu,"zasto da se mucim i masem sa jednom musicom,kada mogu vaser kuglom dobaciti 5 musica ,40-50m,i uloviti vise ribe".
Ima ti u straha od nepoznatog,lijenosti,i puno predrasuda.
Iskreno,trudio sam se da preobratim neke ribolovce,i drago mi je da sam kod njih 7-8 to i uspio. Danas vise nikog ne nagovaram da se mane vaser kugle,to je njihova volja i zelja.
Trudim se da pisanjem priloga u casopisima,na forumima,otvaranjem svog musicarskog sajta,koji je prvi u Crnoj Gori,promovisem musicarenje koliko god sam u mogucnosti.
Trudit cu se i dalje,i zalagati za ocuvanje rijeka,boriti protiv krivolova...ali se vise necu truditi oko tvrdoglavih ribolovaca,niti ih ubjedjivati da se okrenu najsportskijem i po meni najljepsem nacinu ribolova.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ne vidim na osnovu cega je Milance rekao da je svaka recenica zlata vredna kada je svaka recenica bila upitna. Ja sam shvatio da MM postavlja pitanje u vezi misljenja clanova i jos uvek ne daje svoj konacan sud! Gresim li?

Sto se tice mistifikacije kada sam ja poceo sa musicarenjem, zaista je nisam primetio. Svako je zeleo da izadje u susret i da pokaze ono sto me zanima, da ukaze na greske i da posveti punu paznju meni kao pocetniku. Mozda sam imao srece. Niko nije rekao da je tesko, da je nemoguce iako su mi tada ti ljudi delovali kao sa druge planete. Vise sam ja u svojoj glavi mistifikovao musicarenje nego sto mi je bilo predstavljeno. Niko mi nije dao povoda za to, niko nije krio musice, taktiku, tehniku,... Danas je jos lakse. Tu su forumi, nova poznanstva, nama ama bas ni jedna tajna cak ni za one koji se tesko snalaze sa stranim jezicima. Potpuno bih se slozio sa Gogom da ljudi sami stvaraju projekciju o musicarenju kao necem teskom, iskljucivo zbog straha od nepoznatog. Nikad necu zaboaviti koliku sam frku imao da masem pred drugarima, bila me sramota od silnog neznanja. Kada sam provalio da me niko i ne gleda niti zamera, vec naprotiv svako zeli da ti ukaze na gresku, onda sam se i opustio i poceo da napredujem u tom delu.
Jedino sto mi je smetalo a smeta i danas su oni musicari koji su oboleli od bolesti zvane "japajaizam". Ja kad sam..., ja ovako..., ja onako..., ja ovo...,ja ono...

Ima jedna anegdota vezana za to koju sam doziveo skoro. Sedim u radnji sa poznanikom i pricamo. Ulazi mladic 30-32god kaze gledao je na TV bas bi voleo da pocne da musicari. Nisam ni stigao da pocnem da pricam kad skoci ovaj moj poznanik poce sa pricom u fazonu "treba ti jedno 1000e za pocetak te ovaj pribor te onaj pribor te 5 godina da naucis da zabacujes, musice kostaju 2e one dobre,...". Decko preblede u delicu sekunde, jedva se oporavi :hammer:. Jedva sam ga smirio pricom da to nema veze sa istinom da cim se malo prolepsa vreme dodje, da sidjemo na Adu da proba i da vidi kako to uzivo izgleda. Bio je prosle nedelje, kupio je pod pancevackim mostom neki stap i cekrk za 2500din a od mene dobio polovnu strunu za pocetak. Eno ga na Adi svaki dan u iscekivanju da se smire vode.

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
MM je napisao(la):
Sta mislite ima li ovoga? Koliko? Da li se FF predstavlja kao nesto sto je tesko, potpuno razlicito od drugih nacina ribolova? Koliko je snobizma u nasem hobiju? Da li je FF rezervisan samo za "majstore"? Je li musicarenje sa svakoga? Podcenjuju li musicari ostale ribolovce? Kada FF predstavljamo kao najtezi nacin ribolova, da li time "plasimo" i obeshrabrujemo potencijalne buduce musicare? Sta vi mislite?
moje mišljenje je da ima i to od onih koji gledaju da okrenu neku lovu oko ovog sporta, te ovaj štap, te onaj štap, ovaj kanap samo, ma ne taj nego ovaj dabing samo i ne ta muva samo ova što je ja pravim i sl.
i to dosta....
različito od ostalih vidova ribolova jeste, a ko ima volju i još ima nekog da ga uputi u sve to i nije teško kao što se čini........
snobizma je mnogo na svakom ćošku, srbin uvek voli da bude prvi u svemu......
FF nije rezervisan samo za majstore jer su majstori kao tamo neki likovi sa pohvalama i diplomama došli verovatno mnogo godina kasnije nego li postoji mušičarenje, bar ja tako vidim mušičarenje...
mušičarenje je za sve one koji vole prirodu, vodu, ribolov.......i ne bi trebalo mušičari da podcenjuju bilo koga i ne samo mušičari...iako i toga ima........
FF nije težak i ne treba ga predstavljati takvim.........sve se da savladati

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
Aj` da i ja lanem nesto.
Simpson kaze da je on sam u svojoj glavi FF dozivljavao tezim nego sto to zapravo jeste. Verujte da je i samnom isti slucaj. Bezao sam od musicarenja k`o djavo od krsta.Dok sam na Dunavu isprobavao novi stap, prisao mi je "klasican" ribolovac i nakon radoznalog zagledanja rekao par stvari zbog kojih i pokrenuh ovu temu:

" Ja nikad ne bih mogao da naucim da zabacujem".
" Musicarenje je mnogo tesko".
" To je za pastrmku, nije to za ove vode".
" Ma to je (pre)skup nacin ribolova"
  .... idt...itd

Verujem da su mnogi od vas culi ova razmisljanja. A mislim i da da svi znate da nijedna od ovih tvrdnji nije tacna.
Moje misljenje je da se FF i ne razlikuje toliko od ostalih nacina pecanja, bar ne u toj meri da neko ko je npr. lovio stuku varalicom, ili klena na plovak ne bi mogao da se relativno brzo snadje.
I da uziva neuporedivo vise

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
bogi je napisao(la):
MM je napisao(la):
moje mišljenje je da ima i to od onih koji gledaju da okrenu neku lovu oko ovog sporta, te ovaj štap, te onaj štap, ovaj kanap samo, ma ne taj nego ovaj dabing samo i ne ta muva samo ova što je ja pravim i sl.
i to dosta....
različito od ostalih vidova ribolova jeste, a ko ima volju i još ima nekog da ga uputi u sve to i nije teško kao što se čini........
snobizma je mnogo na svakom ćošku, srbin uvek voli da bude prvi u svemu......
FF nije rezervisan samo za majstore jer su majstori kao tamo neki likovi sa pohvalama i diplomama došli verovatno mnogo godina kasnije nego li postoji mušičarenje, bar ja tako vidim mušičarenje...
mušičarenje je za sve one koji vole prirodu, vodu, ribolov.......i ne bi trebalo mušičari da podcenjuju bilo koga i ne samo mušičari...iako i toga ima........
FF nije težak i ne treba ga predstavljati takvim.........sve se da savladati
:tbumb:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
............." Ja nikad ne bih mogao da naucim da zabacujem".......................
svaki ribolovac koji peca na plovak na otpustanje ili dobar varalicar moze veoma brzo da nauci(prosecno) da baca.ostali moraju da uloze dosta truda(ako imaju talenta)
............" Musicarenje je mnogo tesko".........................
zahteva fizicku aktivnost.ja u potrazi za klenom predjem dosta kilometara vodom i obalom.a tek na planinskom potoku ,po stenama ....to moze samo covek koji to stvarno voli
............." To je za pastrmku, nije to za ove vode".................................
tekstovi na ovom forumu su dokaz da skoro sve vrste riba mogu manje vise uspesno da se love na ovaj nacin
............" Ma to je (pre)skup nacin ribolova"................
u odnosu na pecanje klena , skobalja , mrene , stuke .....standardnim metodama kosta dosta vise.a da nepricamo oko muva ........

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Sve 5, jedino ovo o skupoći muha...besplatni materijali svuda su oko nas, skoro svo perje koje imam (fazan, pijetlovi, paun, jarebica, patka i još neke kojima ne znam imena) dobio sam od poznanika i prijatelja, a trgovine koncima i vunama pune su vrlo upotrebljivih materijala.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
639
100 % se slazem sa Tomasinijem. Pravljenje musica zaista ne mora da bude skupo.
Vest musicar ce dobro loviti i sa muvom od cebeta, obicnog konca, tepiskog polipropilena,vestackog krzna sa subare ili bunde,vunice...

E sad, postoji jedna stvar koja pecanje kod nas (dakle ne samo musicarenje) cini objektivno tezim nego sto to jeste svuda u svetu. Vode su nam puste.Unistene.
Nateze je uloviti ribe kojih nema.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
slazem se da oko nas ima gomila besplatnih materijala  :yeswink: ali stalno me mami da ponesto i kupim.sve su to stvari male pojedinacne cene...ali kad saberem  :doh:
  meni se na pocetku cinilo teze pravljenje muva neko samo pecanje.na prvi izlazak ulovio sam par klenova,i uspeo da ostvarim daljinu zabacaja potrebnu za ribolov.u tome mi je pomoglo poznavanje drugih tehnika pecanja i vec izgradjen osecaj za stap.nisam imao ni trenutak strah da to necu moci i umeti.danas ne smatram da sam neki poseban majstor za bacanje , vec sasvim prosecan . tri godine drug mi je pravio muve jer sam bio ubedjen da je to neka posebna tehnika koju necu moci da savladam.kada mu je dosadilo da mi pravi ubedio me je da kupim stegu.tek tada sam video koliko je to prosto i otkrio jos jedan lep hobi unutar musicarenja.poneki od nas (ne ja)odu i dalje i postanu pravi umetnici u pravljenju muva.ali siguran sam da svako ko to zeli naucice u dovoljnoj meri da moze da peca na sopstvene muve.tek tada postaje pravi musicar i pocinje drugacije da razmislja
ljudi koji ne poznaju ovo misle kao i ja u pocetku.i to ih odbija od musicarenja.jos ako se uzme u obzir cena pribora i ostale opreme,razumljivo je zasto nema vise musicara.nema ribolovca koji me sretne na moravi da nije odusevljen onim sto vidi tokom mog ribolova(iako smatram sebe tek prosecnim korisnikom pribora u odnosu na prave majstore)

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Moja zabluda je bila da je to jako lep vid ribolova ali najtezi nacin da se uhvati riba! Pogresio debelo pogresio! :doh:

A sto se tice toga da je skupo nije nista skuplje nego varalicarenje!

Ja licno na varalicu pecam najvise smujda i solidan(po mojim parametrima) komplet stap, masinica 200-250! Upredena struna da se lepo napuni spulna kvalitetnim koncem 15-20 e! Silikonac komplet sa dzig glavom i i kvalitetnijom udicom 30-60 din. pa plus vobleri! Cizme do mudiju, neoprenski konbinezon a jos ako se iz camca peca spisak troskova necu da navodim!  Eto kratak presek pa racunajte!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nema više nikakve mušičarske tajanstvenosti. Ovakvi forumi i veliki broj sajtova otvorili su sve mušičarske stranice zainteresovanima. Svakodnevno se mogu pročitati nova iskustva direktno od najiskusnijih i najuspešnijih među nama. Jedino što treba uraditi je otkucati "fly fishing" ili "mušičarenje" i pažljivo čitati.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ekoljuba je napisao(la):
Moja zabluda je bila da je to jako lep vid ribolova ali najtezi nacin da se uhvati riba! Pogresio debelo pogresio! :doh:

A sto se tice toga da je skupo nije nista skuplje nego varalicarenje!

Ja licno na varalicu pecam najvise smujda i solidan(po mojim parametrima) komplet stap, masinica 200-250! Upredena struna da se lepo napuni spulna kvalitetnim koncem 15-20 e! Silikonac komplet sa dzig glavom i i kvalitetnijom udicom 30-60 din. pa plus vobleri! Cizme do mudiju, neoprenski konbinezon a jos ako se iz camca peca spisak troskova necu da navodim!  Eto kratak presek pa racunajte!
tako opremljen varalicar nije prosecni srpski varalicar  :nowink: mozes i za 50 e (sto je mnogima puno para)da se opremis za varalicu  :yeswink:
za musicarenje nemozes.to znam po sebi jer je moj prvi stap(jeftiniji losijeg kvaliteta)pri izbacaju pukao na pola  :'(
nema smisla musicariti ako nemas bar solidan stap i strunu.a da ne pricamo koliko te kosta jedan izlazak na pastrmku ,dok na smudja mozes da odes peske.
da se ne zavaravamo....za prosecnog domaceg ribolovca musicarenje je skup sport.osim ako ne zivi blizu neke vode na kojoj moze da peca......ili da pribegne musicarenju ostalih vrsta ribe.zato je kod nas najpopularniji klen.

Vrh Dno