Juče naletim na emisiju o mušičarenju, na kanalu F&H. Ne gledam ga više često jer me nerviraju ameri sa siledžijskim pecanjem - jednodelni štap, multiplikator - baci i motaj ko blesav. Izleću ribe ko pampur iz flaše šampanjca.
Ali juče - Žene u mušičarenju. Voditelj i autor - jedna dama koju sam gledao u nekim filmovima o mušičarenju ali ne znam kako se zove.
Prvu knjiga o mušičarenju napisala je kaluđerica Dema Džulijana pre nekih 500 godina.
"Pecanje, slatka razbibriga bez problema" - mislim da se tako zove knjiga. Pored freske u Poganovskom manastiru to je drugi najstariji zabeleženi slučaj pacanja na veštačku mušicu. Ona je pecala da dopuni trpezu u svom manastiru.
Posle je išla priča o Meri Ovis, naslednici svog oca i vlasnici kompanije "Orvis" oko 1880 godine. Ona je izdala prvu knjigu o veštačkim mušicama i načine vezivanja koja se i danas štampa.
Pa onda redom mnogo žena poznatih u svetu mušičarenja - instruktori mušičarenja, konstruktori štapova, čekrka, pisaca knjiga, pecaroša - sve do Joan Wulf.
Najbolje je što su se prevodili na srpski - škola mušičarenja - pokazivanje prvo sa kratkim štapom i tri metra vunice pa na kraju u reci na pecanju.
Petlja, zabačaj, otvaranje, zamah, zaustavljanje - sve lepo i lagano. Kad se koristi snaga i kako, a kada inercija - kako i zašto. Razložno, stručno i razumljivo.
Više sam naučio gledajući to nego iz svih filmova na engleskom koje sam do sada gledao.
Pričala je jedna žena konstruktor o štapovima i biranju štapa. Prvo o štapovima, materijalima, gradnji, pa onda odabir štapa - da nisu svima šake iste i da svako treba da doradi plutu prema sebi i svojoj šaci.
Recimo, jednoj ženi je rekla da ima malu šaku, da zbog toga ima problema sa bacanjem da ne oseća dobro štap i da joj u servisu stanje i malo skrate plutu. Pokazivala je i neke odnose - dužina palca prema dužini plute... ali nisam baš razumeo jer je narator pričao dok je ona to objašnjavala, a to, kao za inat, nisu preveli.
Što se tiče bambus štapova - Joana Wulf reče: nekad smo imali teške bambus štapove. Bile su mi pune ruke žuljeva i podliva, danas je sve to lakše i lepše sa novim materijalima.
Nisam shvatio samo kako je nastao AFTM standard. Nešto kao - AFTM oznaka štapa je 2 - 8 puta težine ribe koju pecate, pa tako dalje..... Onda se sve to stavlja u neke odnose i formule....
Jedna dama - Norvežanka - pravi veštačke mušice i na svetskom prvenstvu vezača je ona uzela prva četiri mesta. Veštačke mušice pravi heklanjem - toliko su realistične i mušice i boje da je to neverovatno - kao žive.
Na kraju me oduševio odnos tih svih žena prema reci, ribi, uopšte prema prirodi.
Kažu da su sportisti, zastupaju C&R i to najbolje pokazuju reči jedne od njih:
"Da li biciklista posle trke nosi kući komad asfalta, da li teniser posle meča nosi kući parče mreže - zašto bih onda ja ponela ribu".
Nema ni onog muškog, takmičarskog, mačo stava i želje za dokazivanjem bilo čega bilo kome - a hvataju pa razbijaju. Jednostavno - samo uživaju u pecanju.
Sve to izgleda kao lepo i veoma privlačno opušteno zezanje i druženje na izletu uz pecanje bez mistifikacija, tajni i palamuđevina.
Kakva je emisija i kako popularizuje i predstavlja mušičarenje procenite sami - "Ovo bih i ja mogla da naučim" - reče posle emisije moja žena, a do sada je bila samnom dva puta za 12 godina.

Pu, pu, daleko bilo - da ide samnom posle. :'(