Mokre muve - Wet Flies

• Začetnik teme Mr.Zakula
  • Datum pokretanja

Dexa89FLY

Full member
Učlanjen(a)
24.04.2014.
Broj reagovanja
0
Vidjao sam po raznim klipovima neke plasticne kuglice raznih velicina i bojaa,gde bi se na primer svrstala ovakva muva da umesto mesingane ima tu plasticnu kuglicu koja sem nekog vizualnog efekta ne bi trebala da ima preteran uticaj na rad muve i tezinu,opet ispravite me ako gresim ..  :)

A

Aleksandar993

Guest
Maricu niko nije rekao da slepo verujem, u nastavku recenice pise da sam citao i trazio o tome informacije sto na netu sto u literaturi pa se ispostavilo kao tacno.

I ja sam zeleo da ti objasnim da znas sebe radi, kako i zasto se svrstavaju mokre u mokre i sta ih cini mokrim, a varijacija, hibrida i ostih stvari ima milion. I to ne sprecava nikog da u "wet fly" stavi nesto izmedju. :)

Bistro

Sent from my HTC One using Tapatalk

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Brko opusteno. Naravno da znam sta je wet fly. Stavio sam namerno mesinganu kuglicu( zanemarljive tezine, cak sam I naveo da je stavljena deblja zica bila bi teza I bez mesinga nego ova moja sa mesingom) jer mi je trebalo nesto tipa mokre musice ali sto za nijansu dublje tone I sto za nijansu sporije putuje do povrsine kad se kanap ispravlja nizvodno. Koristio bih je I kao potezanku u dzepovima reke I pri krajevima sto bi rekli u cackanju. E sad neko kaze nimfa, neko flymph neko bead head flymph neko softhackle bead head nymph itd.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Ricma bitno je da znas da je koristis. Ime je skoro pa nebitno. Osim ako je izbacujes u javnost.
Dexa pa mokra....varijacija kao

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
Plasticna kuglica....nije otezanje detalj je u pitanju.
Mada naveo si me na razmisljanje. Poslednjih 20god su mnoge granice pomerane i izgubljene.... Tako da i ono tvoje bih na neki nacin video kao mokru.... Mada realno vise je klasicna nimfa

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Pa reci da je ono klasicna nimfa mi je pretenciozno malo. Meni to nije klasicna nimfa vec neki medju stadijum.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Ova tvoja sa mesinganom glavom i gay repićem je klasična nimfa.
A imitacije sa plastičnom perlom se najčešće koriste za pecanje na jezerima i imitiraju hironomide. Teško bi ih negde svrstao u klasičnu podelu na suve, mokre ili nimfe. Mada ako nema otežanja unutra najbliža je definiciji mokre muve.
@Dexa89 daj neku fotku pa da vidimo na kakvu si mislio...

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Sam ti rek'o Rićma, da si obojio u crveno, qrac bi znali da je mesing i bila bi mokra muva.  :bleh:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Inače me siluetom jako podseća na čuvenu "bird's nest" nimfu samo što si joj zavalio tu gay repinu...
https://www.google.rs/search?q=chironomidae&espv=2&biw=1280&bih=899&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj575OY08DLAhWJYpoKHXPPDsgQ_AUIBigB#tbm=isch&q=birds+nest+fly+pattern

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
maric je napisao(la):
E ako ti je Oholi rekao onda je to amin. E sad dobronamerno pogledaj stranu 24 I Sasast musice I komentare Oholog I ostalih ljudi. Nigde ne pise da to nije mokra musice vec samo '' Bravo Sale'' itd Ocigledno je Oholi za to vreme skontao ( 14. mart 2015 ) da nije bio u pravu I da su Wet flies ipak bez mesingane glave :) E sad ko palamudi?
prvo da komentarisem maricevu muvu a onda idemo na problematiku mokra /nimfa  :D

maricu, muva ti je odlicna , jedino onaj rep mnogo odudara . po meni bi bolje bilo da si na samoj muvi stavio detalj upadljive boje da privuce paznju pastrmke a rep da je npr od jarebice . meni tvoja muva lici na pastrmsku nimfu . laganu ali ipak nimfu nekog vodenog insekta
oko price koja se povela  ...mokra nimfa rekao bi sledece  :)
pristalica sam teorije da je mokra muva bez perli i otezanja . uvek se dvoumim kada kacim slike mojih musica namenski vezivanih za moravu gde da ih postavim? problematika je u tome sto ne pokusavam da imitiram vodene insekte kod kojih je situacija uglavnom cista . moje muve su apstraktne imitacije kopnenih insekata a nimfa je jedna od faza u razvoju vodenih insekata . zato se sto bi se reklo svercujem po temama jer ako postavim muvu u nimfe neko ce pitati cega je to nimfa ili ako je stavim u mokre logicna je mitina reakcija kako mokra sa perlom?
ja se vodim tom logikom pri kacenju mojih moravskih musica . sto se tice pastrmskih imitacija situacija je mnogo cistija i lakse je odrediti kategoriju. mozda nisam u pravu ali to je moje misljenje  ;)

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
@sasats - odavno si trebao da otvoriš temu "klenovske nimfe"  :tbumb: I većina klenovskih suvih muva se drastično razlikuje od pastrmskih, pa su ipak suve!!!

Dexa89FLY

Full member
Učlanjen(a)
24.04.2014.
Broj reagovanja
0
Oko 12-og minuta covek na sajlicu nize neke plasticne perle, :) Na ovom klipu se pravi strimer,ali mislim da moze da se stavi kao glava kod mokrih zbog tog nekog svetlosnog efekta .. @Milanče
https://www.youtube.com/watch?v=1MimNP2DXrY

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
Gdje biste svrstali  tulara koji je razvijen  ali se vraca  pod vodu da polozi jaja ,,, To nije nimfa ali se  lovi kao podvodna muha  i ceste su kreacije te muhe sa otezanjem tj kuglicom cak i tungstenom,,,mokra muha je razvijeni insekt koji je potopljen ispod filma  a  neigra neku ulogu dali je  dodatno  otezan,,, Bitno je da je to vec krajnje  formirani insekt imago  a ne  larva ili subimago ,,,da je maric stavio  rep  i krila klasicnog imaga  majske muhe umjesto ove vunice onda bi to mogla biti mokra muha ,  ovako je radjajuca nimfa ,,,

Vrh Dno