Santa, posto si dobar poznavalac biologije, objasni mi nesto.
Covek stvori akumulaciono jezero tu gde mu najcesce mesto nije. Onda ga poribi "nasim" ribama, kojih tu nikad nije bilo. Na primer Visocica, pastrmska reka, pregradjena je i tu gde je ona nekad tekla, kakve veze ima da li ces pustiti u jezero sarana, soma, bucova ili basa, suncanicu, grgeca, smudja, ili mozda zlatovcicu, kalifu...
Ubedi me da je u kanjonu Visocice pre mesto saranima nego basovima, i kakvu bi stetu oni u takvoj novonastaloj vodi napravili. Meni to zaista nije jasno!!?
Ovo je samo jedan od slicnih primera kojih ima na svakom koraku. Reke su nam se pretvorile u otpadne vode ili odvodne kanale turbina brojnih hidrocentrala, ispregradjivane su branama i tu zaista vise nema, niti ce ikada biti mesta za autohtone vrste riba, a bogami, i ostalih zivotinja i biljaka. One se nece nikad vratiti. Ja samo zelim da te nase totalno izmenjene vode obogatimo bar nekim vrstama koje bi se eventualno prilagodile ovoj katastrofi. Ako bi nase opustosene reke i jezera unosenjem novih vrsta ponovo zivnule, ja mislim da bi to samo doprinelo prirodi, a ne napravilo nekakvu katastrofu. Pa zar ne shvatas da je ovo sad katastrofa?