Musicarenje basova

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Džabe ga čuvamo. Proglasili ga za korov, ukinuli lovostaj i zabranili vraćanje u vodu.
Svi ga jure. Srpska posla - kad se namerače na nešto ne staju dok ne istrebe.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
to znam,procitao sam u pravilniku(ili kako se vec zove) ministarstva da je bas proglasen za ribu korov....pa to samo kod nas ima,ljudi u americi prave bas cup i nagrada za prvo mesto 100.000$ a kod nas je korov,...pa sto je u svetu normalno u srbiji je NENORMALNO i obrnuto,ne mogu da se nacudim nasim glupostima,i sto je najgore to je odredio neko ko nije ribolovac neko KO je cuo tamo od nekog za nekog tamo basa da je korov riba i da je stetan po ceo ekosistem.......sramota i jako velika glupost da se takva riba proglasi za korov,mozda potiskuje druge grabljivice i pravi im konkurenciju mada priroda to regulise i kontrolise sve....po americi u istim jezerima zivi i bas i stuka i opet svima lepo,ali kod nas je to za ISTREBITI............JOOOOOOOOJ ,POLUDEO SAM  :bat: :bat: :bat:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
gegula je napisao(la):
to znam,procitao sam u pravilniku(ili kako se vec zove) ministarstva da je bas proglasen za ribu korov....pa to samo kod nas ima,ljudi u americi prave bas cup i nagrada za prvo mesto 100.000$ a kod nas je korov,...pa sto je u svetu normalno u srbiji je NENORMALNO i obrnuto,ne mogu da se nacudim nasim glupostima,i sto je najgore to je odredio neko ko nije ribolovac neko KO je cuo tamo od nekog za nekog tamo basa da je korov riba i da je stetan po ceo ekosistem.......sramota i jako velika glupost da se takva riba proglasi za korov,mozda potiskuje druge grabljivice i pravi im konkurenciju mada priroda to regulise i kontrolise sve....po americi u istim jezerima zivi i bas i stuka i opet svima lepo,ali kod nas je to za ISTREBITI............JOOOOOOOOJ ,POLUDEO SAM   :bat: :bat: :bat:
Oni koji odlučuju misle da su sve vode iste. Generalno i uniformisano i kraj. Tako znaju jer su tako, još kao pioniri titovi,  naučeni.
Ovi što su sad mali tek ima da prave državu da valja nešto. Ako im uopšte nešto vratimo što smo pozajmili od njih.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
gegula je napisao(la):
to znam,procitao sam u pravilniku(ili kako se vec zove) ministarstva da je bas proglasen za ribu korov....pa to samo kod nas ima,ljudi u americi prave bas cup i nagrada za prvo mesto 100.000$ a kod nas je korov,...pa sto je u svetu normalno u srbiji je NENORMALNO i obrnuto,ne mogu da se nacudim nasim glupostima,i sto je najgore to je odredio neko ko nije ribolovac neko KO je cuo tamo od nekog za nekog tamo basa da je korov riba i da je stetan po ceo ekosistem.......sramota i jako velika glupost da se takva riba proglasi za korov,mozda potiskuje druge grabljivice i pravi im konkurenciju mada priroda to regulise i kontrolise sve....po americi u istim jezerima zivi i bas i stuka i opet svima lepo,ali kod nas je to za ISTREBITI............JOOOOOOOOJ ,POLUDEO SAM   :bat: :bat: :bat:

To u pravilniku je pravilna odluka!

Vode su nam ovakve i u ovom stanju zato sto su njima upravljali laici i ribolovci! Po novom zakonu mnogo bi vise trebala da se pita nauka!!! Bas je alohtona vrsta i nema potrebe za bilo kakvom zastitom!!!
Zato sledeci put kada se uzrujavate po ovom pitanju malo procitajte nesto edukujte a ne da vas vode emocije i zelja za pecanjem ove atraktivne vrste!!!

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Rancic je napisao(la):
Džabe ga čuvamo. Proglasili ga za korov, ukinuli lovostaj i zabranili vraćanje u vodu.
Svi ga jure. Srpska posla - kad se namerače na nešto ne staju dok ne istrebe.

I takve vase podele korov i plemenita tome slicno su arhaicne podele to ne postoji poodavno u nauci. Postoje invazivne vrste, alohtone, autohtone, endemicne, ugrozene itd . Bas je jedna u nizu alohtonih vrsta kod nas a za vecinu se pokazalo da u izuzetno problematicne doduse bas je tu najmanji problem to jes pokazao se kao najmanje invazivan ali postoje primeri u svetu gde je bilo i drugacije.

Bas je izuzet od zabrane vracanja nazad u vodu! Znaci moze se slobodno vracati u vodu!!! To je izuzece je posledica zahteva ribolovaca kao i njegova invazivnosti niskog nivoa!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
kod mene je npr. Bucov jedna od ugroženijih ili vrlo rekih vrsta a živi u donjem toku save preme hrvatskoj, ima ga u muri i dravi također od uvek i još u nekim drugim slovenskim rekama.
Basa imamo isto ali nije zaštićen lovostajem ali se ga može pustiti i nazad.  Meni je to zanimljiva riba i drago mi je da ga ima na našim prostorima. Ali stručnjacima treba pustiti da rade svoj posao ali i da laicima pojasne zašto je šta dobro i zašto šta nije dobro. Treba jasno pojasniti prioritete ali i prije toga odlučiti se za njih. Ako bi mnoge ribolovce pitali da li bi hteli da imaju basa ili bodorke u vodi...za basa bi se odlučila večina, a kada bi se pitalo štuka ili bas. smuđ ili bas, som ili bas, šaran ili bas...tu bi več teško opstao sam bas. E da bi imali i ovoga i onoga i da je sve u ravnoteži treba pomoč stručnjaka...ali nikako se ne valja prepustiti stručnjacima koji nisu baš neki ribolovci da kreiraju hobi tako zagriženim ribolovcima i zato je tu potreban "obostranski posluh" da se obe strane jasno razumiju i nekako već surađuju. Najgore je kada pojedinac ili neka grupica kreira stanje i mogučnosti večine. Tu treba ko što rekoh suradnja, obostranski posluh.
Definitivno se slažem da Bass ne bi trebao da se nađe u baš svakoj vodi. Ali kojekakve bare i jezerca bez pritoka bi komotno mogle imati bassa. Npr. ja baš volim da ga lovim ali ne bih voleo da je u jezeru gde ja najčešće lovim....naše jezero ima malu pritoku i onda ističe sa druge strane i to teče do save bohinjke. Imamo sasvim dovoljno ribljih vrsta a i nije baš ni nalik jezeru kakvo bi bass volio...dok npr. neka jezera u srednjoj slovneiji i bliže hrvatskoj imaju več onaj pravi izgled voda u kakvim  bas rado živi. Tako da je u nekim od tih jezera on več prisutan i neugrožava druge vrste.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
ekoljuba je napisao(la):
To u pravilniku je pravilna odluka!

Vode su nam ovakve i u ovom stanju zato sto su njima upravljali laici i ribolovci! Po novom zakonu mnogo bi vise trebala da se pita nauka!!! Bas je alohtona vrsta i nema potrebe za bilo kakvom zastitom!!!
Zato sledeci put kada se uzrujavate po ovom pitanju malo procitajte nesto edukujte a ne da vas vode emocije i zelja za pecanjem ove atraktivne vrste!!!

Ekoljubo, da razjasnim.
Nisam za ubacivanje bilo kojih vrsta u bilo koju vodu.
Ali šumaričko jezero je akumulacija koja nastaje od jednog potoka i nema dalje. Najbliža druga voda je daleko 30 km.
Jezero je kragujevačka Ada ciganlija - plaža, rezerva vode odakle se uzima za pranje ulica.....šetalište, izletište...
Nekako se pojavio cvreglan, a onda su neki ljudi ubacili basa. Ukoliko se bas ne iznosi i ne prenosi iz jezera on nema mogućnosti da se proširi - nikako - ni teoretski.
Šta je tu je. Našao se, odgovara mu voda, druge vrste mu ne daju da se proširi i uspostavili su ravnotežu.
Druga stvar,
u jezeru ima štuke, soma, šarana, crvenperke, babuške, cverglana, basa, beovice, bodorke, klena...
Prvih 400 metara jezera je mrestilište i važi totalna zabrana pecanja.
Primetio sam da od kad je ubačen bas smanjio se broj babuški i cverglana, a porastao broj crvenperki. Da li je to slučaj samo ovde ili ne neznam.
Ali da nije njega, za nekoliko godina bi postojao samo cverglan.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Bas je tu gde je i vodama u kojim je i niko ga nece istrebljivati sem lopova koji su to sada radili kao i sa drugim vrstama riba!

Sto se tice novog pravilnika sve alohtone vrste nemaju zastitu i ne smeju se vracati nazad u vodu izuzev basa koji nema zastitu ali se sme vracati u vodu! Takodje je najstroze zabranjeno poribljavati alohtonim vrstama.
Sto se tice zastite jedino su se jos prosvercovale alohtone salmonide koje imaju lovastaj kada i potocara ali to je uradjeno sa razlogom da se pod izgovorm lova kalife ne bi lovile potocare u sred mresta! Sto je ok kompromis znajuci lopovski mentalitet naroda sa ovih prostora.

Licno ja ga pecam i vracam, i nemam nameru da ga raznosim po drugim vodama!

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
0
ja zelim da ga musicarim ove godine ,samo tako  :smoke: ...

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Bas da vidim ko ce da me natera da ga bacim na obalu umesto nazad u vodu  :mad:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
strasni slazem se sa tobom u pravu si skroz,ja sam ih upecao na stotine i ni jednog jedinog nisam poneo kuci a bilo je odlicnih primeraka samo takvih za rostilj...ako hocemo i ubuduce da ga pecamo moramo ga vracati a priroda ce uraditi svoje...kod mene na jezeru dolaze tako zvani rusobondiosi(iz bivsih sssr) i odnose ga samo tako a on glupander se peca na malte ne govno iz nosa samo ako znas kako..... :hammer: :hammer:
elem,nisam za odnosenje ribe i neka zivi bas ,sjajna i borbena musicarska riba...

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Drugar ga je godinama drzao u akvarijumu, kad taj pocne da rije i da juri ribice koje mu ovaj ubaci, ni cverglan sa bodljama ne moze da pretekne...
Do sada ne vidim pogubno dejstvo basa na riblji fond sumarickog jezera
Ja bih samo jednog, jednom, zadrzao za preparat ali samo ako bude vrhunski, jer imam zelju da napravim svoju kolekciju preparata za neke buduce ideje  ;)

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
strashni je napisao(la):
Bas da vidim ko ce da me natera da ga bacim na obalu umesto nazad u vodu  :mad:

Niko te ne tera! Po zakonu mozes da ga pustis!  :smoke:

Ali babuske i ostalu gamad ako pustas nece da bude dobro!!!  ???

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
za mene licno nema gamad ribe pogotvu sto sam pristalica uhvati i pusti,ali bih voleo da znam sta je jos gamad osim babuske??????

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno