Musicarenje basova

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Babuska! Amurski cebacok! Amurski spavac! Tostolobici oba, Amur, Suncica i naravno cverglani ( Ictalurus nebulosus i melas) za one koji ne znaju i ja relativno skoro sazanh da se kod nas javlajju dve vrste cverglana koje se poprilicno tesko razlikuju!

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
pa zasto su onda zasavicu poribili tostolobikom kad je stetna vrsta,a na mene si skocio kad sam rekao da treba pustiti basa??? i taj cverglam ili americki som kako ga zovu kod mene i on je donet i ubacen sa namerom nisu ga rode donele...gde su tada bili ekolozi da kazu da je stetan i da se ne ubacuje....nista ne razumem vise :nowink: :nowink:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Da su se pitali ekolozi nista od toga ne bi bilo pusteno!!!

Posto su se pitali ribolovci, ribari i razni strucnjaci sa poljoprivrednog fakulteta, smer ribarstvo  danas nam na vodama pogotovo zatvorenim dominiraju alohtone invazivne vrste!!!

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
isti taj sto je pustio cverglana ili patuljastog soma konkretno na zasavici nije uzeo stap u ruke a gazduje i radi tamo sta hoce kao da je privatno njegovo.i dalje sam za basa u zasavici pa nek budem kao i oni,al bar bih za par godina uzivao pecajuci.......... :bye: :bye:

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Gegula na ovom svetu i kosmosu je najbitnije da ti uzivas u pecanju! Pobogu sta je vaznije od toga!?! Nema veze sto ce mozda da jedna vrsta zauvek da nestane najvaznije je da Gegula uziva na pecanju!!!  :doh:

Zaista ljudska glupost je neogranicena!!!!!  :mad:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Jebiga, baš oštro, ali....
Gegula, siguran sam da razumeš da je svako ubacivanje stranih vrsta sjebavanje našeg eko sistema.
Bilo gde, u normalnim zemljama u svetu, probaj da uneseš biljku, životinju, bilo šta strano. Ni seme za grickanje.
U Australiji ne daju iz države u državu da uneseš ni voće. Sve na grani moraš da baciš - čak i flaširanu vodu. Kad pređeš kupi.
E, zato što smo mi to radili, sada gledamo klipove sa Zelanda i iz raznih svetskih vukojebina i maštamo da odemo tamo da pecamo.
Serem i ja - ovo ovde je vukojebina, tamo je normalan život.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Dakle, musicarenje basova
Vec se nasao tu pa pricamo o njegovom lovu, ako ste zaboravili, to je ona atraktivna riba sto iskace po pola metra iz vode kad je na stapu... a svi oko vas  :eek:

Ne znam da li sam pisao o tome, kad smo ga prosle godine hvatali na Sumarickom jezeru, pa kad je izgustirao nase strimercice, ja napravim ogromnu policelonsku karakondzulu i bacim na vidjeno... Kad to zine i pokupi  :eek:, samo belo sevne i znas da je tu, samo to su bili manji primerci... :-[

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Neverovatno kako kada kod se pokrene tema pecanje ove ribe ljudi imaju neopisivu zelju da ga pustaju negde, sire itd!!!

Ljudi on je tu gde je sedite u kola, mrdnite guzicu i pecajte ovu ribu bez raznosenja, sirenja i ostalih budalastina!

Fenomenalna musicarska riba ali nemojte praviti od cudo svetsko!!!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Iskreno moramo priznati da su želje jedno a realnost drugo....i ja bi da mi je sve pod nosom i ne moram da se vozikam stotinama km da bi pecao neku vrstu ali to ne znači da bi ispravno bilo pustiti svakojake ribe u našu okolicu...nije dobro se igrati ekosistemima, to sve utiče prije ili kasnije na kvalitet života ne samo pojedinih vrsta koje ne mogu da se sirote bune, izađu na ulice sa parolama nego i na kraju i na naše živote. Treba biti savestan. Verujte mi, ja bih radije npr. pustio zlatnog DORADOa da se namnoži u našim vodama ali to bi bilo skrajnje egoistično i nikako mudro. Kada bi mi gomila stručnjaka potvrdila jasnim činjenicama i dala zeleno svetlo da je pustim u jednu vodu onda bi to možda i učinio ali do tada...mudrije je napatiti se malo, zaraditi lovu, spremiti kufere, kupiti avionsku kartu i pravac Argentina. Pa da se nalovim te ribe i malo usput upoznam i novu kulturu, nove ljude...

Bass je tu gde jeste, ako nije štetan neka ga bude još ali u tim vodama u kojim jeste. Ako netko ima svoje jezero iz koga ne može riba da zbriše u drugu može unutra da gaji šta god hoće. Moramo se čuvati invazivnih vrsta koje bi uništile neke domače koje su tu od vajkada.  Mora postojati neka savest i samokontrola. Priznam, vrlo rado bi otišao na neku našu vodu gde ima bassa i to onih pravih komada pa da se na lovim pošteno ali ne po cenu da neke vrste plate to moje zadovoljstvo svojim opstankom.

Ako je moguć suživot između ovog došljaka i starosedioca bez da se remeti ceo sistem onda ne vidim nikakav problem da i on ima lovostaj. Ako je to još jedna vrsta a nije štetna što da ne... Ne razumijem se u sve te stvari baš tako stručno a nisam se previše niti zanimao pa ne mogu da znam mnogo o uticaju nove na staru vrstu tako da govorim sve na pamet.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
ekoljuba je napisao(la):
Neverovatno kako kada kod se pokrene tema pecanje ove ribe ljudi imaju neopisivu zelju da ga pustaju negde, sire itd!!!

Ljudi on je tu gde je sedite u kola, mrdnite guzicu i pecajte ovu ribu bez raznosenja, sirenja i ostalih budalastina!

Fenomenalna musicarska riba ali nemojte praviti od cudo svetsko!!!

Ljubo a zasto ne razmisljati o sirem naseljavanju jedne jako sportske ribe pod uslovima da se propisno raseli u vode zatvorenog tipa? Sta je tu lose ne kapiram? Recimo Ada? Zamisli kako bi dobro bilo za musicare pa i varalicare a garantujem da bi satro cverglana.

ekoljuba

Full member
Učlanjen(a)
16.08.2007.
Broj reagovanja
0
Jel su ga pustali moj tata i jos par pametnjakovica!!! Nema nije se zapatio na svu srecu!!!

Ne kapiram sto bi ga pustao u Adu u kojo imas i lepih bandara, imas stuke. smudja, bucova! Da ne pricam da bi iz Ade zbog neposredne blizine otvorene vode imao odlicno polaziste za nejogovo sirenje!!!

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
bas je riba koje ne jede svaki dan i ne uzima svaki put isto agresivno sta mu se plasira,postoje itekako dani kada nece da uzima nista servirano a samo dan pre toga po istom vremenu temperaturi i vodostaju kidisao kao lud u enorbnom broju.nisam za to da se ubaci bas i da satru neke druge vrste ili ih potisne do istrebljenja ali onda bi u najmanju ruku trebalo da vazi pravilo za sve ribe koje se ubacuju a koje su "stetne" i koje "nisu stetne".....naime,u ovom slucaju zasavica je poribljena patuljastim somom pre par godina a od prosle i sa tostolobikom,a obe vrste su kazes ljubo - "gamad"....ok,nema veze,verujem da znas vise od mene i ne sumnjam sto se tice ribljih vrsta ali samo razgovaramo,nema ljutnje....i to sta bih gegula voleo i kako da peca to nikad nece doziveti bar ne u srbiji na nasim necuvanim i prepustenim javasluku vodama.
i jos nesto,ako bih da pecam basa morao bih da predjem 100km u jednom pravcu od kuce i to jos pitanje da li ce biti ulova(u ovom slucaju basa)...jesam za avanturu i kako moji drugari i ja kazemo LUDINE ali ne bas ovakvog tipa....

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
dunava poplavi adu i eto basa na sve strane...

na zatvorenim vodama gde je druga voda sigurna i ja kazem sto da ne.  Pa cak i zlatni dorado, sto da ne  :D :D Ali ja bi takvu vodu sa spomenutim doradom dobro osigurao pa i ogradio ako treba...i napravio vrhunsku sportsko ribolovnu vodu...mada, nema o toga nista  :nowink: :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno