Mušičarenje Mladice (Hucho Hucho)

admir

Senior member
Učlanjen(a)
02.10.2022.
Broj reagovanja
890
Pa to je to 😂
Odoh i ja sutra da otvorim sezonu.
Bistro 🍻

admir

Senior member
Učlanjen(a)
02.10.2022.
Broj reagovanja
890
IMG_7531.jpegIMG_7529.jpegIMG_7528.jpegIMG_7530.jpegKod mene dosta turbolentan prvi vikend izlaska na mladicu - dvije izgubljene kapitalne ribe 😫.
U subotu odem na mjesto gdje znam da imaju dvije od prošle godine te ih obje nadjem na poziciji. Tiho sam prišao i lagano plasirao Steiner. Na prvi žabac riba istražuje na način da se primjeri lagano da provjeri strimer, medjutim nije ga agresivno projurila. Uspio sam dobiti još jednu sličnu reakciju prilikom promjene strimera, ali sve je to bilo nedovoljno da bi se našla na udici. Nakon par zabaca mladica totalno prestane da reaguje na strimer i to je to. Bukvalno ne registruje ga nikako.
I tako je slično bilo za obje ribe. Voda je totalno bistra i niska.

Dodjem kući i ne prestajem misliti šta bih trebao drugačije da uradim. Razmišljam kako sam prošle godine imao onu veliku na nimfu u istoj rijeci, te kako možda to i nije bila slučajnost. Da li je moguće da se mladica, usljed nedostatka bijele ribe i generalno skromne populacije ribe koja bi joj trebala biti hrana, navikla na ishranu sa vodenim insektima i njihovim larvama. A možda i voli da uzima nimfu iz znatiželje...
Pitam chatgpt-a za mišljenje, kaže jako moguće. Slobodno napravi veće nimfe u dekoru na koji si ćeš dobio mladicu (ispričao sam mu situaciju od prošle godine).
I tako sjedem i navezem na 1/0 udici par "nimfi" u istom dekoru kao prošle godine - zeleni Flash dubbing, samo sam ovaj put dodao rep i noge od coq de leona, da donosi na imitaciju kamenjarke.

Nedelja ujutro. 4:30 ja ne mogu da spavam. Zoru dočekujem na vodi (1:10h vožnje od kuće). Gledam kroz grane i vidim prvu. Tako se lijepo namjestila, kao da je mene pitala gdje da stane.

Dolazim na vodu i bacam prvo strimer. Prvo dva puta ispred nje - bez reakcije. Treći put puštam da joj prodje iza leđa, kada se ona okreće, napada i uzima strimer. Kontra i imam ribu! Dva jaka udarca i stade. Ne osjećam otpor na štapu više. Vidim riba lagano izlazi ispred onog kamena, dok je moja snjura iza kamena. Kako je otišla iza kamena, ostavila je moj strimer na njemu, a ona se oslobodila.

Idem dalje na drugu, tek 30-40 metara iznad. Voda je ovdje nešto dublja i brza. Površina vode je valovita te se ne vidi jasno dno i ribe na njemu. Medjutim, vidim veliku crvenu sjenu tačno tamo gdje bih očekivao ribu. Stavljam onu svoju nimfetinu i lagano zabacivanje. Pokušavam joj ubaciti u usta. Nakon sigurnih 20-30 zabava, zaustavi se sve, ali bez da sam primijetio bilo kakvo pomijeranje ribe u vodi.
Podizem štap lagano misleći da je dno. E onda je sjenila na dnu i kao raketa se ispalila preko struje. Noge su mi se tresle gledajući debela crvena ledja kako dominanto sijeku brzak. 5-6 sekundi i riba se otkaci.

Ja krivim štap #7 jer je premekan da bi se dala dovoljno jaka kontra, ali morao sam ići s njim radi nimfi i boljeg osjećaja.
Sve u svemu, prelijep je osjećaj kada improvizacija i adaptacija daju rezultate.
Ganjati ćemo se mi još do kraja sezone 😂.

Bistro! 🍻

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
1.016
Vrlo lepa i uzbudljiva priča i fotke. :tbumb:

Ne znam za mladu, ali za ribolov pajke i lipca ovaj tip udice (dug vrat i uzak luk) izbegavam u širokom luku.

Prvo poluvreme 2:0 za mladice. Više sreće u drugom, pa da, kladioničarskim rečnikom, dođe iz keca u dvojku. Bistro !

admir

Senior member
Učlanjen(a)
02.10.2022.
Broj reagovanja
890
Vrlo lepa i uzbudljiva priča i fotke. :tbumb:

Ne znam za mladu, ali za ribolov pajke i lipca ovaj tip udice (dug vrat i uzak luk) izbegavam u širokom luku.

Prvo poluvreme 2:0 za mladice. Više sreće u drugom, pa da, kladioničarskim rečnikom, dođe iz keca u dvojku. Bistro !
U pravu si. Moguće je da ovaj dugi vrat stvara efekat poluge.
Pokušat ću na druge udice, kraće i jače.
Hvala i živio!

admir

Senior member
Učlanjen(a)
02.10.2022.
Broj reagovanja
890
Pozdrav kolege,

Imam situaciju i želio bih čuti vaša iskustva:
  • Mladica stoji u sredini struje (~1 m dubine)
  • Ja stojim uzvodno dijagonalno i prezentujem streamer kao nimfu, dead drift, ponekad uz lagano kočenje
  • Iako ponekad reaguje na prvo bacanje, nakon toga je “zaključana” i ne pomjera se

Pitanje za vas:
Jeste li imali ovakve ribe koje se blokiraju nakon prvog prolaza i jeste li uspjeli nešto učiniti da ih “trigerujete”? Koje ste tehnike koristili u ovakvim situacijama?

Svaka sugestija ili iskustvo dobrodošlo!
🍻

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.681
Te 'mrtve' ribe mahom ostaju mrtve. Promena velicine ili još realnije promena prezentacije.... Mozda da navedes u dead driftu strimer pa kad si blizu nje naglo ubrzas....

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
2.871
ne bi reko da su mrtve nego ne reagiraju na naivnu prezentaciju, svako ponavljanje naivnog je samo dodavanje još jedne znamenke u pin zaključavanja, pokušaj u prvom zabacu voditi streamer kako se streamer vodi i oponašaj kretanje ribe koja izbjegava susret s mladicom, znači najbrže moguće ako mladica odreagira pokretom s obzirom na protok i kut provlačenja,,s veće udaljenosti, prebliza prezentacija je također naivna, natjeraj ribu da se pokrene, a nimfarenje ostavi za neke druge mamce i ribe
posle svakog zabaca napravi pauzu od pola sata i značajno promjeni svoj položaj, kut i ritam provlaćenja u idućem zabacu

admir

Senior member
Učlanjen(a)
02.10.2022.
Broj reagovanja
890
Hvala @oholi i @Mlinka

Vidim da se slažemo oko jednog: prvi zabacaj mora biti perfektan i ponavljanja istih zabacaj samo smanjuju šansu. To je jasno.

Medjutim, obojica spominjete brzo vodjenje strimera kao triger. Razumijem da ovo donosi rezultat kada je mladica na lovu. Medjutim ovdje govorimo o ribi koja je pasivna.

Da li vam je brzo potezanje ikad donijelo konkretne rezultate sa mladicom?

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Ja isto smatram da te ribe nisu aktivne, ne hrane se, nisu u lovu, probudis joj malo znatizelju ali mrka kapa... jednom smo na Limu na dva crna lipljena, nas trojica potroslili svako po sat vremena ne znajuci za muke ovog pre nas, utiske smo sabrali tek uvece uz rostilj... imam jos jedno pravilo ako slucajno naidjem na ribu koju nisam prvi primetio vec ona mene, i ne skloni se u neki zaklon nego ostane na poziciji necu je ni uloviti, aktivna riba u lovu se uvek skloni i posle nekog vremena najcesce vrati na isto mesto...

Mladicu sam imao samo tri puta na stapu, bacam strimer, udarac, kontra, riba povuce, ja opet kontra i nista, iskusni su mi rekli da je kontra bila slaba i kljucno - neadekvatna udica zbog specificnih usta mladice

...i da ne pricamo o mladici kao o lakoj ribi, ima ona svoju reputaciju sa zaslugom, koliko sam puta pre zore isao po mrklom mraku da zauzmem poziciju, pokusavao, bacao, menjao... drugar iz nase ekipe isto, nebrojeno puta je bio uporan i jedno jutro je ulovio 3 mladice u 2h u 500m vode i svaka je gadjala na prvo provlacenje strimera kroz ciljanu poziciju... to je mladica...

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
@admir
Da li si probao da baciš veliki i upadljiv strimer dalje od mladice i navučeš joj u vidno polje? Kada kažem upadljiv ne mora da bude fluo žuti, narandžasti, roze ili crveni već može da bude i skroz beo (možda i sa flešom) ili crni. Samo da bude uočljiv mladici i da joj probudi okidač da tera uljeza.

@strashni
Imam slično traumatično iskustvo sa tačkastim gospođama sa Lima.
Drugar i ja smo bili u septembru 2020. u plavskom reviru, pecali smo lipljana. Mladice su lovile sporadično pa sam ja pun entuzijazma u nekoliko navrata uzimao strimeraški štap u ruke i pokušavao da prevarim neku.
Kad vidiš ribu od +1m kako uleće među klenove/skobalje/plotice od 0,5-1kg, a neće ni da pogleda tvoj strimer teško je suzdržati se i ne polomiti štap😆

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
@strashni
Imam slično traumatično iskustvo sa tačkastim gospođama sa Lima.
Drugar i ja smo bili u septembru 2020. u plavskom reviru, pecali smo lipljana. Mladice su lovile sporadično pa sam ja pun entuzijazma u nekoliko navrata uzimao strimeraški štap u ruke i pokušavao da prevarim neku.
Kad vidiš ribu od +1m kako uleće među klenove/skobalje/plotice od 0,5-1kg, a neće ni da pogleda tvoj strimer teško je suzdržati se i ne polomiti štap😆
opisao si situaciju koju sam isto doziveo, velika crvena mladica pukla skobalja za rucak, prosla u dubinu i odjavila se...ne znam sta je bilo ocajnije, da li vuli od 3cm naspram skobalja od 30cm ili klasa #3 naspram mladice od metar+ u brzaku...nada umire poslednja😎

admir

Senior member
Učlanjen(a)
02.10.2022.
Broj reagovanja
890
@strashni
Pa to je to. Meni su se prsti smrzli ovih dana.
Evo sutra je ovdje -10, ali ja sam sa prvim svjetlom već na vodi 😄. Kako ti kažeš, nema ona svoju reputaciju tek tako. Da je lako, ne bilo zanimljivo.

@100ka
Druže sve sam probao, uključujući i tu varijantu. Kada joj prilazim, uvijek su prvi zabacaji iz daljine tako da joj ostavim prostora da se pokrene i narodne streamer.
Probao sam razne uglove vodjenja, razne boje i težine streamera u raznim slojevima vode.
Jedinu reakciju dobijem na bijeli strimer, koji ne ide predaleko od ribe, ali ni direktno na nju.
Mladica kada je u ovom modu, ne potrudi se da se pomjeri više od dužine tijela. To je moj zaključak.
Isto tako, strimer koji joj u vidno polje ulazi po dnu i kreće da se blago diže ispred nje (kao nimfa kad se lovi lipljen), obično izazove reakciju. Baš ovaj pokret je triger kod većine salmonida. Ima tu nešto...

P.S.
Ova iskustva koja pišem su isključivo vezana za lov mladice na vidjeno u jako bistroj i maloj vodi. Odrastao sam pecajući mladicu na Uni (cof, PES, glavinjare...), ali to je sasvim drugi ribolov.

Vrh Dno