Musicarenje po mutnoj vodi???

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Rano proljece, visoka voda, sumutna od topljenja snijega ili kise, relativno veci strimeri..., vrlo dobar i komotan nacin je ovo:

https://www.youtube.com/watch?v=oxl8aaswF34

U filmicu je vrlo dobro prikazan i objasnjen ribolov switch stapovima i skagit glavoim. Na manjim rijekama skagit tehnika se isto tako ugodno izvodi i jednorucnim stapom u kombinaciji s Ambush TT strunom i brzotonucim poly-jem. Obicno tako pocinjem sezonu.

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Fine pastrmke ali stavljati leptira na musicarski stap je isto sto i na varalicarca nakaciti virblu i na nju predvez sa jednodnevkom :) Eto neko moje misljenje iako ja tek ove godine treba da udjem u musicarenje... Neprirodno mi nekako to izgleda i neprofesionalno prema sportu kojim se bavimo... Svaki sport ima svoju opremu... Moze se skijati sa teniskim reketima umjesto stapova u rukama sigurno ali je klasicno ruuuuuzno... :)

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Sve je ovo lepo i impresivno...
Samo ne vidim i nije mi jasno zbog cega komplikovati ribolov? Ako mi se peca a vreme ne dozvoljava musicarenje, uzimam obican stap i masinu stavljam varalicu, plovak, olovo i pecam...
Jos malo ce da izmisle musicarsku opremu za cekanje  :)
Meni ovo mirise na dosta puta pominjani snobizam kod musicara....
Nema veze sto je mnogo lakse bacati neki mali "meps" laganim varalicarcem, vazni je da se musicari jer je musicarenje vrh ribolova i kraljevska vestina itd...
Kao sto ne musicaris dok traje lovostaj tako nemoj da musicaris dok voda i vremenski uslovi o dozvole....

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@alp, koliko mi je poznato za težinu jig glave nisam naisao na neka  ogranicenja. Koliko si i sam imao prilike da vidis negde je ogranicenje samo u dužini potezanke. Negde je dozvoljena a negde nije sacma kao dodatno otezanje i opet tamo gde je isto je propisan promeru mm. Ko sto rekoh o jig-ovima nemam bas info. ali bas cu da pitam tog mog prijatelja.

Ovde kod mene je palo jos preko 50cm snega. Vode ce biti visoke i mutne na pocetku sezone  tako da je ova tema sada bas primerena  :hammer:

Ja sam svoje favorite vec spomenuo i njihove boje.

Ove leptirice ne koristim jer mi se ne da time petljati iako licno nemam nista protiv dodatcima koji mogu  da nekada unaprede lovnost nasih imitacija. To je isto kao poper tipa strimeri koji je cista minijatura poper varalica. Starim snobovskim englezima je strasno isla u nos upotreba nimfi koje su isto male varalice posebno one sa otezanjem a danas sa tungstenom. Njihovi napori da musicarenje bude ono sto oni zele da bude a ne  to sto u temelju jeste su uvek propali i tako dan danas musicarenje se iz dana u dan menja.

Mislim kao i vecina nas sirom sveta da dok vezanu imitaciju bacamo tezinom kanapa musicarskim  priborom je to musicarenje. Ako to sve izvodimo lepo tek onda cini potpunu sliku gde se zaokruzi ta lepa prica o musicarenju.
E sada, kako ce mo u ove rane i mutne vode...svako ko kako ume ili ne ume  :hammer:

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Seb, kako stvari stoje 99 posto je da cu u petak biti kod vas na Krki (...i, obzirom na vrijeme i vodostaj, najvjerojatnije isprobavati metode iz ranije prilozenog filmica). Sto ti imas u planu? Inace volio bih da je voda malo visa i ne savrseno bistra. Onda bude manje ljudi. Nadam se da su decki iz Zavoda pustili tamo stogod zdravo i debelo nama za zabavu. Imas li kakve informacije po tom pitanju? Prvu ribu planiram uloviti na ovo:

Prilozi

• mini-streamer.jpg
    mini-streamer.jpg
    96,8 KB · Pregleda: 147

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
  kada sam pomenuo tu ''musicarsku'' leptitastu varalicu,jasno sam naveo njenu dimenziju. Vecina forumasa zna kolika je Mepps varalica 00,tj. najmanji model,e sad, zamislite upola sitniju leptirastu varalicu. To je tesko i zabaciti varalicarskim priborom,stap koji sam ja koristio je bio 7 gr i slabiji od musicarskog stapa #4 namenjen najmanjim varalicama.

Takodje Italijani musicarskim priborom  love na moru ''u peni'' mikro voblerima od 1-1.5 cm sa paktom izradjenom od plasticne ambalaze za kosulju,mislim na plastiku od kragne.

Pomenuo sam i Vanju iz Nisa koji je musicarcem bacao  Mepps 00 nikl boje u mutnoj vodi i preporucivao isto kolegama.

Za zamucenu vodu garant bi pomoglo i lepsi je osecaj uzvodno polako povlaciti mikro spiner ili ''lerovati'' i iscekivati da zabode riba,nego orati nimfom. Mikro spiner zbog svoje lakoce ne ide u dubinu . Na zalost,tu minijaturu ne mogu vise da nabavim,a probao bih je u ''oduzenim''prolecnim pomutama.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
U petak ako ne budem radio verovatno cu na Savu. U nekom sam dogovoru sa kolegom ali nisam jos 100% siguran. Ovaj tvoj strimer mi deluje vrlo "otrovno"!!!  :tbumb:

Ja sam zimus dok sam pokušavao da ulovim neku veliku mladicu ovakvim strimerom od 20cm ulovio nekoliko pastrmki a i prije mi se ta kombinacija dobro pokazala na zamucenim vodama tako da ovu sezonu pocinjem sa ovim strimerom od cca. 7cm

Predpostavljam da ce da ubace nesto debelih plemenki za zabavu ;)

Prilozi

• WINTER STROM.jpg
    WINTER STROM.jpg
    38,5 KB · Pregleda: 527

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mante se varalica u mušičarenju, makar voda bila ko oranje. Niti je Ok to staviti na kraj fly predveza, niti je to naročito efikasno - kao neko ko po mutnoj vodi peca nekad na varalice (varaličarenjem), a nekad na  strimere (mušičarenjem) mogu da vam garantujem da je strimer najmanje podjednako efikasan, a često i efikasniji. Pogotovo od spinnera koga jaka voda (a kad je mutna najčešće je i jaka) izbacuje na površinu.

Pomuta često u reke iz pritoka donosi razne živuljke poput glisti i pijavica, pa lepo stavite otežanog crnog strimera od 5-6 cm i lagano pri dnu...

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
Eto objasnio vam sve varalicar kako I sta.....

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
  Varalicarski pribor sam ostavio pre 6 god. definitivno i prestao da kombinujem varalicarenje i musicarenje,tj. odlucio sam da samo musicarim.

Nisam ni imao namere da trpam varalice na musicarski pribor,a pomenuti ''leptiric'' je bas namenjen musicarskom priboru,jer je mikro spiner.

Hrabro je od Gocija pobijati Vanjina predlaganja i predstavljanja u casopisu  ,a na temu vezanu za musicarenje  :-\

Poznavajuci Vanju licno i pecajuci par puta s'njim ,verujte da je rec o ozbiljnom musicaru . :tbumb:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
MAFKE je napisao(la):
...pomenuti ''leptiric'' je bas namenjen musicarskom priboru,jer je mikro spiner.
:doh:

Mepps Aglia 00 namenjen mušičarenju?  :doh:

Kao što je suva majska namenjena varaličarenju soma...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Tubeology ( http://www.tubeology.net/ ) sistem je bas napravljen za one koji se ne mogu odluciti izmedju spinera i strimera  :D

Dobar im je sistem, samo sto je preskup. Jedna te ista musica se moze voditi i povrsinski i dodavanjem elemenata, spustiti na dno.

Prilozi

• tubeology_blowapart-500.jpg
    tubeology_blowapart-500.jpg
    13,7 KB · Pregleda: 152

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
    Goci,ja Mepps 00 nikad vise ne bih ni koristio,samo sam pomenuo sta je Vanja  preporucio u casopisu.

pomenuti ''mikro spiner'' je duplo manji od duple 0-e i Ameri ga koriste.

Inace sam zaljubljenik u ultralight FF i mahom koristim stap #2 ! :bleh:

Vrh Dno