Dobro pitanje...Ovo su mesingane oci. Premazane lakom za nokte, pa mozda zato deluju jos vece. Olovne oci te velicine bile bi znatno teze. Voda kod mene jako brzo opada. Puno drugacije nego u tropima, mada ima i slicnosti. Ova riba je ulovljena u dubljoj vodi, tu do butina. Teren ima tamno dno, riba se uoci kad je dosta blizu, i ulovi su na distancama do 10m najcesce. Puno puta i na 5. Bas blizu. Ja koristim stap sa izuzetno mekim vrhom tako da jednim backcastom mogu da plasiram muvu. Kad bih koristio neotezanu muvu na dubini do butina, ona cesto ne bi stigla da potone do dna za tako kratko vreme i strajper je verovatno ne bi video. Desavalo mi se to puno puta. Ulovi u vodi do kolena, koja jeste bas prava dubina za neotezane muve, ima. Redji su ali ih ima. Ipak, za kratke prezentacije kada je pitanje sekunde kako padne muva i koliko brzo potone da je riba vidi, ovako otezane muve su najuniverzalnije.
Naravno ima ovde i puno lepsih terena od moje lokalne plaze i to sa svetlim, lepim peskom. Tu mozes dalje da uocis ribu, i imas vremena da napravis vece preticanje, sacekas da muve potone....itd. U svakom slucaju...potrebne su i otezane i neotezane...ali u principu sve strajeperske "flats" muve imaju malo vece otezanje (ako su otezane) od tropskih muva.