Musicarenje u Srbiji-stanje sporta, gazdovanje i ostalo (nastavak)

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
357
Evo nastavljamo temu, posto je prethodni topik uveliko mutirao...

Musicarenje je definitivno u ekspanziji tokom 1990-ih, kako u USA, tako i kod nas. Mozda u Srbiji nema toliko musicara koliko bi svi mi to voleli, ali verujte mi, oni su i u USA manjina. Naravno, ovo je ogromna zemlja, sa razvijenom musicarskom industrijom, ali i pored toga ih nema koliko se obicno misli.

Kod nas je musicarenje tokom 1980-ih bilo mislena imenica, ultimatna ezoterija. MixMaster se sigurno seca vremena kada su jedini dostupni tekstovi o musicarenju bili Urbanovi i Merkasovi (Zov), pomalo Puskadijini… Zapravo u to vreme, pre mog dolaska u USA, jedini nas musicar koga sam poznavao bio je pokojni Andrija Urban (on u Skoplju, ja u Jagodini-tadasnjem Svetozarevu). Ipak je sada neko drugo vreme, bez obzira na sve lose stvari mnogo je bolje po nas musicare. Pogledajte samo koliko je Internet priblizio ljude, omogucio nevidjenu, besplatnu razmenu informacija. Danas je coveku milion puta lakse da nauci, dobije prave informacije, da dodje do pribora. Nekada se islo u Trst u soping i tamo sam kao klinac kupio prvi pravi musicarski stap-neka talijanska motka da te Bog sacuva. Nisam mogao da spavam 3 dana, sve sam ga drzao pored kreveta. Onda pobegnem na Crnicu sa nekim starim mokrim muvama koje mi je deda ostavio, pa mlati…

Sada je sve ipak mnogo lakse. Sto se tice gazdovanja voda, Bojan je u 100% pravu. Mislim da bi ovaj sajt u buducnosti mogao da ima znacaj u povezivanju musicara. Udruzena rec je jaca od reci pojedica, bez obzira koliko nas je malo.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Stanje na vodama je katastrofalno i tu nama pogovora. Reke su opustosene sto od strane krivolovaca sto od loseg gazdovanja. Kako god bilo, iz godine u godinu je sve gore. Secam se kada sam pocinjao da musicarim, a bilo je to pre 8 godina. Eeee zlatno vreme. Pokupimo se MixMaster, Gale (norveski zet) i ja i pravac na voz. Placanje drugarske karte i lov klenova na Nisavi. Najlepse godine mog ribolovackog zivota. Iako sam bio pocetnik mogle su opsane glavonje da padnu. A sada NISTA! Ironija je u tome sto ima sve vise musicara, barem u Nisu, a riba sve manje. Klenovi od 1 kg po povrsini Nisave su iz istorije presli u mit, a za par godina bice legenda....nastvak u sledecim postovima.

Sto se tice sajta, on je i stvoren da bi se musicari zblizili. To nije samo razmena iskustava, vec i internet zezanje i druzenje. Vremenom ce valjda da poraste broj clanova i mozda ce reci koje ovde budu napisane da znace nekim odgovornim ljudima, ovako samo mozemo da se jadamo.
Ali niceo jer se pocetak sezone blizi i koliko god losa situacija bila, opet cemo biti na vodi, mahati ko blesavi i nadati se da ce KAPITALAC da se podigne na muvu.
Salut drugovi musicari!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ne valja da kukamo, a imamo razloga za to! Ljudi, treba da znate da 99 % nasih reka niko ne cuva. Ovo sto zivi u njima to je ono sto su nam ribokradice, trovaci i razni distrojeri ostavili. Izgleda da oni ili imaju nesto savesti, ili ne mogu sve da izlove. Drugog razloga za prisutnost riba u nasim rekama nema.
Sudeci po ovome, mi ne treba da trazimo od polupismenih lidera nasih udruzenja i potpuno nesposobnih ribocuvara da nam cuvaju ribe. Treba da se obratimo ribokradicama i da im osnujemo udruzenje, kako bi smo ih malo edukovali i zamolili da smanje malo svoje aktivnosti. Isto tako i sa trovacima i graditeljima brana treba saradjivati.
Obratiti se ovakvim ljudima imalo bi smisla. Obratiti se onima cija je duznost da poboljsaju stanje nasih reka nema nikakvog smisla!
To je isto kao kad se zbog nekog svog problema u svakodnevnom zivotu obratis Mafiji, a ne neefikasnoj drzavi.

P.S. Malo se zajebavam, ali mozda je i dotle doslo!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Dzabe i dobra ribocuvarska sluzba ako nema pratecih kaznenih odredbi!
Kod nas, jedino tezak udarac po dzepu moze da opameti ribokradice. Sticajem okolnosti ja sam i lovac, i uopste ne treba previse mudrosti da se pokupe neki fazoni iz lovstva, makar kada je rec o kaznenoj politici. Lovokradja srne recimo, nece se naplatiti tako prosto. Tu se racuna i potomstvo koje je srna mogla da ima ( naravno uvek se uzimaju najboli uslovi), 2 muska laneta koji su mogli da postanu kapitalci. Kada bi to preveli na samo jednu polno zrelu pastrmku i naravno njeno potomstvo, nije tesko izracunati kolika je to cifra. Dovoljno je racunati samo ekonomsku cenu ribe u ribarnici pa da ih zaboli glava. A nikada nisam cuo da je neki ribokradica ukrao jednu ribu!
Zato i kada sam u proslom postu pominjao firme-profesionalce, koji MORAJU da gazduju nasim vodama, moglo bi da se primenjuje tesko krivicno delo.

Jos jednom koram da se slozim sa MixMasterom das su nase vode jos i odlicne kakvo nam je gazdovanje, i koliko je ribokradja rasirena.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
I da se razumemo jos nesto!

Kradju je nemoguce iskoreniti 100%, ali se moze svesti na nivo isplativosti poribljavanja nasih voda.

sasabr

Junior member
Učlanjen(a)
10.04.2006.
Broj reagovanja
0
Slazem se, ali mislim da mi trebamo da preuzmemo inicijativu. Ako udruzenje vode polupismeni ljudi daj da ih menjamo! Zakon se donosi na osnovu necijeg strucnog misljenja i predloga, ako nemamo strucno misljenje daj da ga nabavimo, znaci dovedimo strucno lice na celo udruzenja i razbucajmo tu bandu jednom za svagda. Mislim da je vreme da se u udruzenju nesto kreativno radi a ne da se tamo skupljaju likovi da bi popili jeftino pice i ispredali kojekakve gluposti

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ma dzabe inicijativa, jer ce opet sve da bude kao sto je bilo. Vlast promeni coveka, i to je tako u svakom segmentu. Jedino privatna inicijativa, gde ce firma ili pojedinac da nadje svoj interes da gazduje vodom na pravi nacin, moze da spase vodu. Naravno i taj interes ce da bude cisto ekonomske prirode. Kada neko investira u poribljavanje, cuvarsku sluzbu, pravilno gazdovanje,... ocekuje da mu se to visestruko vrati. A onda ce dozvola opet da nam bude skupa i tako u krug.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Naravoucenije: Lovite ono cega ima u rekama. Ne zamisljajte nesto cega nema, niti ce ga biti.

sasabr

Junior member
Učlanjen(a)
10.04.2006.
Broj reagovanja
0
Ne zamisljam ja nista, ja sam mozda sanjar koji zeli da se sanje uopste malo bar promeni nabolje. Sto se tice pomenute vode, pa mislim da bi se moglo postici nesto uz adekvatan napor. pitanje je medjutim postoji li volja za tim. Ipak je to veliki poduhvat.

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
Jedino privatna inicijativa, gde ce firma ili pojedinac da nadje svoj interes da gazduje vodom na pravi nacin, moze da spase vodu. Naravno i taj interes ce da bude cisto ekonomske prirode. Kada neko investira u poribljavanje, cuvarsku sluzbu, pravilno gazdovanje,... ocekuje da mu se to visestruko vrati. A onda ce dozvola opet da nam bude skupa i tako u krug.

Da je ovo jedna jaka istina je Ribnik kod nas u RS, covek brate lepo zakupio gazdovanje na 30 god. i zaposlio nekoliko ljudi da obilaze vodu, pustio 2 tone lovne potocare i sad lepo radi, a nama super.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Jeste super kad pecas u reviru i platis, ali to je isto kao da udjes u javnu kucu i platis. Ako su privatni reviri jedina mesta za musicarenje, a javne kuce jedina mesta za jebanje, meni se niti peca niti jebe!
Mi musicari iz ovih krajeva smo u stvari navikli na katastrofalne uslove, pa se cesto cak i ponosimo znanjem i vestinom stecenom ovde. Niko od nas nema nikakav problem da dodje do ulova u posebnim revirima. Na takvim mestima cak i ne dozivljavamo vrhunac zadovoljstva, jer riba ulovljena na takvim mestima se bukvalno ne racuna za ulov. Ja sam u revirima lovio pastrmke i preko tri kilograma tezine, a komade od 1.5 do 2 kilograma ne bih mogao ni da prebrojim, ali kad me neko pita kolika mi je najveca pastrmka ja kazem 1540 grama sa skoro potpuno opustosene Temske. Ni na kraj pameti mi nije da se hvalim ulovom sa revira. Sve ovo je jos jedan od jakih razloga za moju tvrdnju da najbolji musicari poticu sa divljih voda, a narocito sa divljih i opustosenih. Uporedite koliki je trud potreban musicaru iz neke od razvijenih zemalja u nekom reviru da ulovi pastrmku od pola kila i nasem musicaru. Pa njemu je dovoljno da ima musicarski stap u rukama! Nije potrebno ni da ga je bilo kad ranije imao! Nas musicar, da bi dosao do takvog ulova, mora da postane pravi ekspert! Kad taj nas musicar dodje u goste kod pobratima "s one strane grane", vec moze da mu daje casove. Neka dodje NAJBOLJI musicar Amerike ili Engleske na Visocicu, Temsku, Rzav ili Mlavu... Ne levom rukom, nego nogom cu da drzim stap i da ulovim vise ribe od njega!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Mix bre kako mozes da dajes takve izjave o ljudima i musicarima koje ne poznajes. Ok, razumem da imas visoko misljenje o sebi, ali ponasas se kao da jedini u svetu ribu znas da lovis samo ti ???
Sto se tice samog gazdovanja:
Razumljivo je sto si ogorcen na sistem gazdovanja ali jedino privatnik moze da resi to pitanje jer ima interes da radi i zaradi! Hoce li on izabrati nacin da zaradi kao ugostitelj, postavljanjem hotela i restorana ili pansiona, ili cenom dozvole je njegova licna stvar. Ni njemu nece biti u interesu da vode budu prazne, vec da sto vise ljudi kupi godisnju/dnevnu dozvolu ili popije i pojede vise. I zapamti vreme divljine u kojima te niko ne kontrolise je proslo! Sve mora da se dovede u red pa i to.
Ili je bolja varijanta da se opustose sve vode pa onda da se hvalis da si u 7 dana jedini uhvatio neku ribu? Ti volis puste vode??

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Volim bogate vode, ali ne volim kad bilo kakvi ljudi gazduju njima. Bogati ili siromasni, svejedno. Ljudi kad- tad uprskaju. Zato i sve vise musicara sirom sveta obilazi reke na kojima nikad nisu gazdovali ni kapitalisti ni komunisti, ni bilo kakvi ljudi! Musicarenje se odvija u divljoj prirodi, a ne u necijem posedu. Osecaj je sasvim razlicit na mestu gde sve zavisi od jednog gazde i mestu gde sve zavisi od volje prirode. Jednostavno, meni je neprirodno da lovim u tudjem posedu.
A visoko misljenje imam i o tebi i svim musicarima sveta, a posebno sa naseg podneblja. Da nije tako ne bismo ovako lepo provodili slobodno vreme na ovom forumu, zar ne?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sto bi uprskali ako je u njihovom licnom interesu? To bi izgledalo kao da ti pravis muve koje ne love ribu a lice na rode ili kokoske.
A nema vise nigde u svetu terena koji nije u necijem posedu ili pod necijom kapom. Sto su tereni manje dostupni to su ekskluzivniji sto povlaci i vecu cenu dozvole.

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
Da dodam, mozda sam pogresno aludirao kada sam napisao da je na Ribniku kod nas super, kako Simpson pise,covek je bio krajem aprila, to je koliko toliko nekakav odmor ali ne kao u divljini naravno, kada mi dodjemo i znamo da nema sanse da ne izvadimo ribu, narocito na mestu kakvo je Ribnik jer sada ribe koje su pustene kupe vecinu onoga sto im se ponudi jer se jos nisu adaptirale na zivot i ishranu u divljoj vodi odkako su izasle iz uzgajalista, ali naravno ovo je tek prva godina kako to funkcionise na taj princip, LICNI INTERES..., a sto se tice ono... revir = javna kuca tj pecanje = sexanje, pomislite samo kako je kada padne mrak na oci, slabo tko bira metu ili odstojanje :-x

Ali gazdovanje se nigdje nece inicirati u pravom smjeru dok neki "privatnik" ne vidi svoj profit, ili i pojedinci u drzavnom sektoru koji mogu da omaste prste od toga... bar kod nas u BiH i SCG, eno slovenaca brate mislim da znaju i koliko u kojoj reci ima riba i kako se koja licno zove :hammer: i takav sistem zivi u njihovoj drzavi, ako gresim neka me ispravi neko sa foruma koje iz Slovenije

Vrh Dno