Mušičarska Liga 2015

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
maric je napisao(la):
To cemo kod Pere urgirati mada bi Pera mogao da nas ispostuje neki daň pre takmicenja i obidje nas na vodí :) Mada Perkan i ja sigurno pijemo pice kod Miska u Londonu 13 aprila :)

dovovoreno. Samo javi kad budes dosao.

A za bakija,eto i mene na kobasicice a sir stize iz prestonice sira i eto zajebancije u najavi jos kad miti navezemo one brkove na predvez ima da bude cika i vriska

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
78
Pjooooooootr, heheheh...meni pade na pamet da popustamo svi brkove....da suvemo brke..kicoshi da bidnemo  :tbumb: :nowink: :yeswink:
Kad nam dodje ona snajka iz Nish, da vidi kako brci zare... :) :) :) :) :D :D

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.479
koji ste vi gejevi.... bolje sa ženama da se igrate nego međusobno :)

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
354
Imate temu ĆASKANJE pa tamo čavrljajte... U svakoj temi kroz celi forum se spominje pasulj, Gradac..... gulaš....

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Strelac je napisao(la):
Imate temu ĆASKANJE pa tamo čavrljajte... U svakoj temi kroz celi forum se spominje pasulj, Gradac..... gulaš....

Pa kad to valja,sta da radim  :hammer:

necu vise obecavam

eko

Hero member
Učlanjen(a)
19.02.2009.
Broj reagovanja
95
Pero, kako li ces izdrzati bez sira jos ove 2 nedelje?  :D

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
eko je napisao(la):
Pero, kako li ces izdrzati bez sira jos ove 2 nedelje?  :D
z

cupkam i cekam kao dete igracku,a nisam se sezio sa vam kazem da mi posaljete makar malo Sretenu i oholom,jesu izelice ali ne bi rizikovali sa.me ostave bez sira jer to povlaci tezu kaznu nego sto je.Mita dobio. :bye:

blackbelt

Senior member
Učlanjen(a)
31.08.2011.
Broj reagovanja
0
oholi je napisao(la):
evo i ja se nudim, da prevedem ceo ili deo....moze da mi pomaze ko hoce. Mita.... Saveti od npr Ivice Rajkovica, Zeljka... da se to prevesti i uskladiti....pa da kad se uradi kaze se to je to i tako mora, pa kome se svidja super kome se ne svidja ko ga jebe...prsto... ako treba dopisivacu se sa nekim ko je voljan iz tog fipsa....

Vladimire,pošto pretpostavljam da si ovdje mislio i na mene iskoristiću ovu priliku da nešto nesto napišem u vezi  događaja koji se desio na vašem državnom pevenstvu.Sa većinom takmicara iz Srbije se poznajem i imao sam priliku da sa njima ukrstim štapove počevši od  JPK-ova,preko međunarodnog turnira "Gradac Open" pa sve do međunarodnih turnirima koji se održavaju u Crnoj Gori.Upravo zbog toga što dobro znam o kakvim ljudima i takmičarima se radi želim da dam svoj doprinos koji se ne zasniva na mom ličnom stavu već na činjenicama,a sve u cilju prevazilaženja trenutne situacije.

Da krenemo sa pravilima.
Što se FIPS-ovih pravila tiče ona se jedino razlikuju u dijelu koji predviđa sa koliko mušica na sistemu je dozvoljeno pecati na takmičenju.O poštovanju svih pravila se mora voditi računa,a iz ličnog iskustva ću navesti ona koja su konstantan predmet sudijske kontrole.

Dužina kanapa ne smije biti manja od 22m
Maksimalna dužina štapa 12 ft
Maksimalna dužina lidera su dvije dužine štapa sa kojim se peca
Ukoliko imate čvorove na lideru  između njih rastojanje mora da bude 30cm
Maksimalna veličina tungstena  ili bilo kojeg  otežanja od dr. materijala je  4mm
Dodatna otežanja  moraju biti sakrivena
Upotreba tippet rings nije dozvoljena

Sljedeće pravilo je isključivo vezano za sistem od 3 muve i ne važi kada se peca sa jednom.

Rastojanje između nimfi (ukoliko se peca sa tri) je 50 cm u vertikalnom položaju.
Maksimalna dužina udice je 4cm
Ukoliko  je udica dužine do 2cm,onda je dozvoljena širina 5mm,a ako je veća od 2cm onda  njena  maksimalan širina može biti 3mm.
Omča na omču maksimalne dužine 10cm je konekcija između kanapa i predveza.

Ponoviću još jednom da mušičarskim silama poput: Češke,Španije,Slovačke,Francuske i Poljske,najviše  odgovara  takmičenjima gdje se peca  sa tri mušice  jer  je tu njihova  prednost.Čak mislim da oni nijesu toliko dobri koliko mi iz okruženja  nijesmo imali pojma o toj tehnici pecanja!
To što pravila FIPS-a u vašoj mušičarskoj organizaciji tumače na ovaj ili onaj način uz svo uvažavanje je potpuno nebitno.Pravila su eksplicitna i obavezujuća za svaku zemlju koja je članica pomenute organizacije pa samim tim i za Srbiju. Jedino je na vama,odnosno na takmičarskoj komisiji  do odluči ,koliko mušica na sistemu će imati takmičari koji nastupaju na izbornom-državnom takmičenju.
Ako sam dobro razumio tekst u izjavi kolege Martića,na takmičenju se mogla koristiti tippet rings,što automatski povlači da su svi učesnici bili u prekršaju iz dva razloga.Prvi je što po pravilima FIPS -a nije predviđeno pecanje sa tippet rings,a drugi  razlog proističe iz prvog.Na tippet rings se vežu dva čvora čija je razdaljina  manja od 30 cm osim,ako je neko  od učesnika nije iste vezao na hulahopu.Prisjetite se koliko problema imaju košarkaši  USA sa FIBA pravilima kada nastupanja na  SP ili OI.
U vašem slučaju postoje samo dva rješenja,da poništite rezultate prvog kola ili da nastavite sa drugim.Ukoliko pokušate da napravite selekciju kojom žrtvujete jednog takmičara zbog  određenih nepravilnosti (koje su mu dozvoljene od strane sudija) samo ćete mu olakšati situaciju da spor riješi u svoju korist.Očigledno je da sa sudijama nije odrađen adekvatan brifing što je dovelo do konfuznog stanja među takmičarima.Takvo stanje dodatno podgrijavaju oni koji  vjerovatno zbog neznanja misle da su takmičari tu zbog njih a ne obrnuto! Ljudi koji predstavljaju mušičarsku  organizaciji počev od predsjednika pa sve do sudija su samo servis takmičarima i ništa više od toga.U konkretnom slučaju,sudija je mogao da prijavi nepravilnost i nije smio uticati na određivanje visine kazne van takmičarske staze.Takvo ponašanje takođe podliježe sankcijama i za taj dio je nadležna disciplinska komisija.
U prilogu ću navesti  par nepravilnosti  koje su se dogodile na EP-Slovačka 2013.godine,a gdje sudije nijesu mogle da reaguju.
-Rijeka Poprad staza br.  14 i 15,  "moj"sudija  zvučnim signalom označava kraj dok na poziciji br. 15. reprezentativac  (Ajpar Filip-CZE)  i dalje peca.Sudija  zahtijeva  od  mene da napustim stazu i ubjeđuje me da je po njegovom satu vrijeme isteklo ,čak mi u nekoliko navrata pokazuje sat na kojem se  jasno vidjelo da je zaista tako.Nije mi padalo na pamet da prekinem takmičenje,već nastavljam  i  to cijelih 5min,tačno onoliko koliko se zadržao i reprezentativac Češke.Kasnije sam mu objasnio da me apsulutno ne interesuje to što  vremena na njihovim časovnicima nijesu usklađena.On je mogao to da prijavi,ali se postavlja pitanje da li bi mu to prošlo?
-Rijeka Wah,slobono prije podne za mene i mislim (mada nijesam 100% siguran) da je samnom bio Jovo Dević-B i H.Predstavnik Slovačke i pored kontrole super vizora se ne potpisuje pored ulovljene ribe (kako bi dobio na vremenu)na što smo nas dvojica reagovali. Nakon intervencije vratili su ga da se potpiše pored 30-ak riba koje je ulovio.
Svako ko se ozbiljno bavi takmičenjem (nema vremena da preži 24h kako bi uhvatio jednu ribu +45 cm jer se za taj vremenski period vadi oko par stotina metara ribe)zna dobro da velike sile:Češka,Španija,Slovačka,Francuska i Poljska vrše pritisak kako bi se na velikim međunarodnim takmičenjima (SP i EP) pecalo sa tri mušice.Pitate se zbog čega? Pa upravo zbog toga što su oni taj sistem dobro uvježbali i on im jedino garantuje uspjeh!Na žalost mi se tu ništa ne pitamo i tako će ostati sve  dok  u jednoj od fotelja FIPS-a ne smjestimo  predstavnika sa ovih prostora.Ta osoba kao i ona koja ima ambiciju da se kandiduje za zvanje nacionalnog trenera  mora ispunjavati veoma stroge kriterijume!Bez namjere da bilo koga omalovažim,selektor makar po crnogorskom Zakonu mora imati završenu VSS i to isključivo fakultet fizičke kulture.Ukoliko postoji deficit  takvih kadrova,onda u obzir može doći i kandidat koji je bio vrhunski sportista i to isključivo iz sporta za koji se kandiduje kao selektor,a  to opet znači,da je vlasnik neke  od medalja sa EP ili SP.Preporuke tipa,služim se engleskim(pričam,čitam,pišem)dobro pecam,bacam kanap +40m,položio sam za instruktora u bacanju kanapa,vežem dobre mušice,entomologiju imam u malom prstu,posjedujem vozačku dozvolu u kojoj su upisane A,B,C  i  D kategorije,poznajem rad na računaru,bavim se mušičarenjem preko dvadeset godina,su samo olakšavajuća okolnost gore navedenim kandidatima i ništa više od toga!

U nadi da ćete  na pravi nacin prevazići problem srdačno i sportski vas pozdravljam.

Pošalji odgovor

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Na stranu sva zakebancija ali ja samo ovo pisao jos u ece posle takmicenja a Zeljko je sad samo lepo objasnio sta  i kako. Ako si clan neke organizacije igras po njihovim pravilima i kraj.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.479
Super je to. I zeljko je napisao sve kako treba. Ali koliko kapiram.nas savez odredjuje pravila. A on je u prednosti u odnosu na fips. A da treba da nam se usklade pravila sa fipsom treba. Osim.onog sa tri muve. To mi je odvratno. Cak i sa dve mi je dzovanski.

Tihi83

Hero member
Učlanjen(a)
18.10.2011.
Broj reagovanja
0
Zeljko samo jedno pitanje imam, ako mozete da mi rastumacite.

Kad takmicar dodje na takmicenje koje je  pod okriljem saveza sportskih ribolovaca Srbije koji je izasao sa pravilinikom( ne diskutujemo da li su dobra ili ne, oni su dali pravila), da li treba da peca po pravilima koja on smatrate validnim, ili takmicar mora postovati pravila saveza pod kojim je izabrao da se takmici?

Opet ponavljam, ne diskutujemo o ispravnosti pravila, tacnosti prevoda ili sta trece!!!

Vas post je skroz na mestu i slazem se sa Vama...

Pozdrav,

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh Dno