Posle 7 kola i 14 sektora, održanih na tri reke završilo se IV Državno prvenstvo u Mušičarenju. Poslednja 3 kola na Gradcu doneli su zaista lepu i neizvesnu utakmicu a uhvaćene su rekordne 192 ribe (nijedan lipljen, sve potočne pastrmke).
Novi šampion, sasvim zasluženo, Vlada Marković!!! Titulu mu je donelo perfektno pecanje na Visočici gde je upisao ribu u sva 4 sektora u gotovo nemogućim uslovima. Na Gradac je došao sa ogromnom prednošću, i u subotu uspeo da je održi tako da mu je u nedelju preostalo samo da rutinski uhvati bar 1 ribu!!! Sve pohvale za stabilnost i hladnu glavu, mogao je i da kiksne ali nije. Šampionski!!!
Borba za pehare za 2. i 3. mesto bila je neizvesna do samog kraja. Tihi, Žakula i ja smo se jurili sve od Moravice pa do poslednjeg kola na Gradcu. Čak nas je žreb (pošteno) smestio svu trojicu u iste sektore u nedelju. Iako pod pritiskom uspeo sam da oba poslednja sektora u nedelju pobedim i tako ubedljivo osvojim II mesto i vicešampionsko zvanje. Čak su me od Vlade na kraju delila samo 2 (ogromna) sektorska plasmana.
Tihi je završio treći i on je svakako takmičar koji je najviše napredovao u svakom smislu od prošle do ove godine. Na Gradcu je ukupno pobedio ako se računaju sva 3 kola. Čestitam!!!
Žakula je jedno od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnjeg prvenstva, svakako najbolji niški takmičar koji je učestvovao do sada na svim prvenstvima. Poveo je na domaćem terenu na Moravici, sve vreme se nalazio oko podijuma i na kraju završio četvrti. Dobrodošao u reprezentaciju

Peti je Oholi, mogao je i bolje! Lično mislim da je previše eksperimentisao i prekombinovao ove godine. Svejedno je i pored katastrofalnog starta potvrdio klasu i ostao u prvom sastavu reprezentacije.
Pravo osveženje je i Luka Dimitrijević, borio se kao lav i na kraju završio šesti. Nedostaje mlađih takmičara, valjda je on povukao nogu... Ne bih sve da pominjem, Pazarci su malo razočarali, a i sami kažu da su ove godine (što zbog obaveza što zbog loših uslova na vodi) pecali samo na takmičenjima. To se sasvim logično odrazilo i na rezultat. Marko je svojim pristupom "suva ili klupa" na ovim vodostajima i uslovima na vodi naravno bio hendikepiran i bar se na Gradcu napecao

Pozdrav i novom učesniku, Srđanu Aksovskom iz Petrovca, dug je put pred njim i mislim da je počeo na pravi način. Valjda neće odustati.
Ovo prvenstvo je svakako bilo mnogo kvalitetnije i neizvesnije od prošlogodišneg i taj trend će se svakako nastaviti. I reprezentacija je mislim mnogo jača. Šteta što ove godine ne možemo u Vail Colorado USA ali za mene su pripreme za Svetsko Prvenstvo u Slovačkoj u septembru 2017 već počele.
Iako sam samo takmičar i ne učestvujem u odlučivanju u Mušičarskom forumu, nadam se da će se broj reka i staza povećati, kao i da će se prvenstvo održavati u drugim terminima!!! Nema potrebe završavati prvenstvo u maju!!! Prvenstvo treba započeti najranije krajem aprila/početkom maja, može biti nekoliko kola do sredine juna i onda posle letnje pauze završiti u septembru sa par kola. Đetinja bi kao jedina staza sa lipljenom morala da uđe u kalendar, a Mlava i Drina čekaju. Staru planinu više ne bi smeli da zaobilazimo!!! Ovako produženo prvenstvo će i finansijski rasteretiti takmičare i klubove, ove godine smo sva kola održali u roku od mesec dana (a samim tim i sve pare potrošili u istih mesec dana). Takođe kada je veći razmak između kola može se i neko kolo odložiti/pomeriti zbog lošeg vremena i vodostaja!!!