Mušičarski reviri, neko je protiv?!?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Dok nije bilo mušičarskih revira kod nas, kukali smo da se stvore. Sa uzdahom smo čitali strane kataloge i časopise i gledali snimke mušičarenja krupnih pastrmki u specijalnim revirima gde je dozvoljeno samo mušičarenje.
Sada mušičarskih revira ima i kod nas. Ima ih i u Sloveniji i Hrvatskoj i Bosni i Srbiji. I šta se dešava?
Nije prošlo mnogo vremena, a neki mušičari su ostali bez volje da mušičare na mestima sa mnogo riba, među brojnim mušičarima i znatiželjnicima, plaćajući relativno skupe dozvole.
Ja volim revire, jer moja zabava zavisi od mog raspoloženja, a ne od količine i veličine riba koje lovim mušicama, ali to istovremeno znači da se jednako dobro zabavljam i izvan njih.
Na ovu priču me navodi telefonski razgovor sa jednim (od mene)mlađim mušičarom, koji nikad nije bio ni na jednom mušičarskom reviru, niti planira da ikad poseti takvo mesto. Pravi mušičarski divljak-radikal. Kaže da ne voli šminkerski ambijent, koji se brzo useli u svaki revir i da ne bi podneo susret sa novokomponovanim turbo-mušičarom. Interesantno je da se radi o ljubitelju mušičarenja salmonida!
Da li je moguće da jedan pravi mušičar (kao taj moj prijatelj) bude protiv mušičarskih revira i da mu bude draži susret sa ribolovcima ne-mušičarima, nego sa lepo opremljenim mušičarima, redovnim posetiocima revira?
Gledao sam jednu emisiju na bosanskoj televiziji o mušičarenju na Uni. Prikazali su i jednog mušičara, za koga je voditelj napomenuo da je jedan od najboljih u tom kraju. Prvo što je taj gospodin izjavio pred kamerom je da nikada ne lovi u revirima i da je tu, zapravo, samo zbog snimanja.
Iz čitave emisije to sam najbolje zapamtio. On, kao vrhunski mušičar, prvo se pravdao gledaocima što je uopšte na takvom mestu! Samo što se nije izvinio!? ???
Kako zadovoljiti i jedne i druge? I ja volim divlje reke, ali volim i kad ima ribe. Da li je moguće to uskladiti?
Imate li neke primere ili ideje?

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Prica o salmonidnom reviru me opasno podseca na Causekuov lov na medveda: meda je bio vezan na cistoj poljani, puska je bila upucana, optika namestena na optimalno, ceka ugrejana i opremljena alkoholom.... U grmlju, blizu mede, je cucalo 5-6 sumara koji su vodili racuna da meda ne podivlja, s vremena na vreme mu strelicama sa sedativima smanjvala nervozu dok se nije pojavio Glavni Strelac.... NE VOLEM REVIRE :hammer:

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Ni ja. Pecao sam na Lopatnici dok je bila u rezimu revira. Razlozi:
1. Otkud pravo bilo kome da sa vode, pod neodrzivim izgovorima, sklanja ostale ribolovce koji bi da pecaju na dozvoljen nacin i u skladu sa rezimom propisanim za ribu? Nijedna tehnika nije sama po sebi povlascena, vec po kulturi onih koji je zagovaraju i upraznjavaju, a kultura iskljucuje iskljucivost.
2. Otkud pravo bilo kome da neke reke (mislim na riblji fond) favorizuje kao revire, a da pusta u drugima da se radi sta se hoce? Sve ribolovne vode zasluzuju maksimum paznje svakog upravljaca i korisnika i za administrativne organe ne bi trebalo da postoji izgovor za nerad istih (praksa suprotna)
3. Zakon o ribarstvu RS ne poznaje revire, a nalaze da svako ima pravo da kupi dozvolu za ribolov ali i obavezu da se ponasa u skladu sa propisanim rezimom ocuvanja ribljeg fonda postavljenim kroz uslove u pogledu minimalne duzine za izlov i broja primeraka dnevno dozvoljenih za izlov.
4. Umece u reviru je lakse ili teze pokazati. U "divljoj" reci teze.
5. Konzervaciona ogranicenja se u revirima ili ne sprovode, ili se zaobilaze kad god se moze.
Itd.

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
VOLIM REVIRE

Redovno,koliko je to u mojoj moći,odlazim na Ribnik ili Gradac.A uskoro i na Đetinju.I odlazit ću dok god budem mogao.Treba vam razlog?Ne može biti jednostavniji,IMA ribe.Imam šta da radim,ispunjavam vrijeme onako kako sam planirao.Jel košta?Nek košta!!!U životu sve prave stvari koštaju.Oćete Ferari,To košta gospodo draga.Oćete lijepu cicu,to košta još više,jel tako?Pa zašto onda ribolov da ne košta,pogotovo kad ima opravdanja.Kud bih ja iz Vojvodine da nije revira?Da idem u Niš,pa da razmišljam jesu li potukli svu pastrmku dinamitom(npr) ili su je u Moravi podavili kemikalijama?Neee.Odem na bilo koji revir i pecam i znam da samo od mene zavisi da li ću uhvatiti ribu,jer znam da je tu.
Peđa,ti ideš ne Gradac.Pa zar nije lijepo kad ideš i kad znaš da ideš jer je ima.Ti ne razmišljaš dal je tamo,nego na šta ćeš je uhvatiti,koju muvu da turiš,jer ima ribe.Ili se ja možda varam?A to je teško.

Drina

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2006.
Broj reagovanja
0
Moj zivotni san je napraviti ogromno dug ribolovni revir na Drini .I dovesti Amere Engleze nek im dusa pucu od ljubomore . Mi moramo imati revire iz razloga koji se zove ZAMRZIVAC .Kad ih prestanemo puniti onda cemo lijepo ukinuti i revire

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Naravno da je puno onih koji vrlo rado posećuju bogate revire. Ovde se treba osvrnuti na one koji, začudo, ne vole takva mesta.
Treba istaći da nije tačno da je mušičarenje u revirima skuplje nego na divljim vodama. Hajde da se pozabavimo matematikom. Izračunajmo koliko košta jedna pastrmka od 1 kg u nekom reviru, poput (npr.)Đetinje i na divljoj vodi, poput (npr.) Temske.
Da bi ste na prvoj došli do ovako krupne ribe dovoljno je uplatiti jednu dnevnu dozvolu i poznavati osnove fly castinga. Sa kupljenom ili pozajmljenom muvom, ubrzo ćete dobiti priželjkivanu ribu. S druge strane, da bi ste ostvarili takav ulov na reci na kojoj vlada haos i pastrmke preživljavaju samo čudom, moraćete da je posetite jedno 100 puta (izračunati troškove), naučite i fly fishing (izračunati i te troškove) i da imate mnogo znanja i sreće.
Dakle, nije tačno da mušičarenje u revirima više košta. Košta mnogo, mnooogo manje. Matematika je veoma prosta. Ako neko misli da nisam tačno postavio zadatak, neka ispravi.

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Kosta... mnogo manje kosta. U principu, Miks je u pravu, ali po meni je to stvar licnog izbora.  Merak nema cenu. Ako sam sportski ribolovac - onda je riba ravnopravna meni, imamo podjednake uslove za start (to se valjda nekad zvalo fair play). 

Glupo poredjenje, ali: kad odes u javnu kucu, znas da ces sigurno da bocnes nesto, do tebe je samo da sines lovu i da biras... jes da su u pitanju obicno gabori, al je riba zagarantovana.  :D :D :D ...

Ili vise volis da se lomatas oko neke komsinice bar jedno tri meseca pre nego sto da (ako da)?

Ja vise volim komsinicu! :whistle: Ipak su kurve - kurve!

p.s. ako ovo cita neki zenski posetilac, izvinjavam se unapred jer nisam imao nameru da pravim polnu diskriminaciju.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Odgovor Zeki: Idem na Gradac jer je najblizi i jer je lep. Idem i kad nema i kad ima ribe, i kad je voda dobra i kad nije, izgleda uglavnom zbog sebe bar koliko i zbog ribe. Riba je cist ćar. Ne nosim, naravno kuci, tako je propisano. Ne odobravam ni to sto je Gradac izdvojen iz RP "Kolubara", kao sto su i mnoge druge vode izdvojene iz drugih RP stavljanjem podrucja pod zastitu, ali ne mogu ni da uticem na to. Iako sam radio Srednjorocni program za Gradac, nisam ni za apsolutni C&R koji je tamo propisan jer on sam po sebi ne cuva ribu, vec sluzba koja upravlja rekom, niti, kao sto se vidi iz prilozenog, sprecava da se riba seli u zamrzivace a dovozi nova za poribljavanje namenjena tome, ali to je bila iskljuciva zelja klijenta i njegovo upravljanje tom vodom. O fantaziranju unosa novih vrsta da ne govorim, svako ima svog Mixmastera, nije to nista originalno, nego sam se, srecom, imunizovao i sad odrzavam visok titar imunosti  :hammer:. Dakle, Gradac kao revir funkcionise u rezimu "poroci tajni - vrline javne", pa je stoga blizi obicnoj ribolovnoj vodi nego reviru i sa upravljacke i bioloske - ekosistemske strane to je dobro za njega sve dok se drugi negativni pritisci (gradnja, zagadjenje, ribnjaci, seca suma i erozija i dr.) drze pod kontrolom koja daje nadu da ce planski i u skladu sa prirodnim mogucnostima projektovan razvoj obezbediti lokalnu aktivnost (turizam, lov, ribolov, eksploataciju drveta, sljunka, sumskih plodova i dr.). I pored navedenog vezanog za revire, Gradac je svetli primer u Srbiji da se moze i mora raditi u prvoj polovini rada - finalizacija tog procesa Gradcu nedostaje, a to je strucno potkovani profesionalizam, bez koga nema razvoja, bez obzira je li zasticeno podrucje ili obicno ribolovno podrucje. Sve se moze, ako se hoce i ume.
Dakle, Zeko, revir tipa put-and-take kakvi su Ribnik i slicni - nerado. Musicarski revir sa dobrom cuvarskom sluzbom i prirodnom produkcijom ribe - rado. Mesoviti varalicarsko-musicarski rezim: Sto da ne, ako je dobro organizovan da ne smetamo jedni drugima. Ali sprovodjenje Zakona o ribarstvu pre svega. Onda ce reviri biti u pravom smislu samo fancy i fetish za setanje stomaka utegnutih pojasom i pokazivanje pribora i opreme pred ugostiteljskim objektima. I to ima valjda svoje cari.
@Drina, Imaju "Ameri" toga sasvim lepo i dovoljno da ne zelene, nego uzivaju na Drini kad se bude jos popunila ribom (mada ni sad nije prazna, ali nece se ni popuniti kao pre 50 godina), jer ce ih svaki sat na Drini kostati, a nisu platili da zelene, osim ako nisi mislio na boju Drine koja se odrazava na njihovom licu.  :D Nama zbog ribolova i (vama) zbog zarade treba cista i ribom bogata Drina.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
  Ja sam pod ovim naslovom hteo da pišemo o ljudima koji su "alergični" na bilo kakve revire, poput tog mog prijatelja. Ja nisam protiv revira, kao ni većina mušičara, ali postoje i oni koji, kada čuju reč "revir" polude.
Reviri su postali sinonim za mušičarenje pastrmke. Retki su novi mušičari koji uopšte i rsazmišljaju o poseti nekoj divljoj planinskoj reci. Svoje mušičarske potrebe zadovoljavaju isključivo na revirima.
Oni koji su veštinu mušičarenja savladali na nezaštićenim divljim rekama, ne osećaju nikakvo zadovoljstvo na reviru, a oni koji uče na revirima nemaju zadovoljavajući ulov u pravoj divljini. Izgleda da je to problem. Razlika između jednih i drugih je velika i u filozofiji.
Izgleda da je pojava revira podelila mušičare na dva tabora. Kome se pridružiti? ???

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Moram prvo napomenuti da nisu svi reviri baš kao javna kuća...istina negde dođeš autom i vadiš ribu koja je ubačena ali ima takvih mesta koji se zovu reviri ali nikada nije bilo poribljavanja nego se strogo čuva i ribe ima...one prave, lepe i divlje...Neki reviri su jako zahtevni i ozbiljan ribolov je jako naporan, sve je u stvari divlje a revirom se naziva samo jer se strogo čuva i tu i tamo pusti mlađ. Na mnogim takvim revirima nije dovoljno baciti neku muvu i loviti velike ribe nego treba ih pronaći...itd.

Zašto neki ne vole revire...prvi problem jesu predrasude kako se lovi u ribnjaku u kojem se ne dokazuje znanje FF-a jer ipak nisu svi reviri ribnjaci...drugi problem da se svi malo bolje opremljeni mušičari guraju u isti koš  sa snobovima. Zar je greh biti obučen kako ti se sviđa ako imaš mogučnosti...snobova je bilo i uvek će biti ali nisu svi snobovi...ja isto ne volim da na letim na nekoga koji će da me gnjavi koliko € ima na sebi i sa koliko € maše na vodi kako bi pokazao kako je on na nekom nivou, kako je on in. Ali ne volim niti kada na divljoj vodi naletim na nekog ramba ili partizana koji je pametniji od celoga sveta i omalovažava sve što nije tako kako on misli, pljuje po svima koji ne misli kao on...snob i takav se ne razlikuju mnogo u humanističkim vrednostima ili kvalitetima. Na svakoj vodi se može naići na fine i bezveze ljude. Ja sam za revire. Istina, lepše je kada uloviš ribu posle nešto uloženog truda i znaš da je to divlja riba. Znajte, postoje reviri koji nikada nisu poribljavani nego samo su strogo čuvani i riba je 100% divlja. Dakle, ja mislim da su u pitanju predrasude problem zbog kojih neki ne vole revire.

Drina

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2006.
Broj reagovanja
0
Pedja i meni je do ribolova a ne do novca .Pogresno sam se izrazijo mozda volijo bi biti u toj recimo ekipi koja bi pravila revir a lova nek ide ribolovnom klubu sto da ne. Meni je dosta da ima ribe za normalan ribolov.Al i ja volim loviti po potocima i vukojebinama sve to ima car ribolova.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Pa nisam bas siguran da je takva polarizacija o revirima u pitanju, Mix to opet malo decije predstavlja, kao kaubojski film, crno-belo, teska polarizacija medju musicarima. Iako ih ne volim, ne branim se da u njima otpecam ako mogu, ali nekad osama prija; u reviru se osamljivati pored tolikog sveta deluje ili nenormalno, ili nekulturno, a to ne bi trebalo da nas krasi, zar ne? Ipak, kad odem da pecam, te socijalne osobine namerno ostavim u drugom planu, pozadini.
Revire ne volim jer su oni kontrapunkt onome sto bi SVE VODE TREBALO DA BUDU i jer se isti ribolovci U NJIMA PONASAJU KVAZI-KULTURNO, A VAN NJIH MESARE ILI VODE MESARE SA SOBOM pravdajuci to na raznorazne nacine. Reviri su otelovljenje DVOSTRUKIH ARSINA: umesto da svuda riba bude postovana i cuvana, da se njome gazduje strucno i odgovorno i prema njoj odnosi kao prema prirodnom bogatstvu, ona se U REVIRIMA CUVA od ISTIH ONIH KOJI VAN REVIRA CESTO TU RIBU KRADU I MESARE. Reviri su mesta gde se SLABI KARAKTERI I KULTURNO PROBLEMATICNI LIKOVI osecaju samosvesno i paznje vredno, na neki nacin superiorno, "in", kakogod vec dobro jer su prema njihovom misljenju tada deo ekipe koja je kao vredna paznje i druzenja, a kavima sadasnji reviri obicno obiluju. Ali reviri kao takvi i postoje jer ima i druge strane stapa, pustih voda i kriminala na njima. Moj cilj, verovatno ideal i zadugo u nasim prilikama utopija, ali realistican (Slovenija, npr.) je da sve vode budu strucno vodjene, predano i odgovorno cuvane i od dusciplinovanih ribolovaca adekvatno, u skladu sa pripisanim rezimom koriscene.
Zato se prilicno jezim na rec "revir".
Sto se tice upralvjanja pojedinim vodama od strane malih porodicnih preduzeca po USA, kanadskom, aregentinskom, novozelandskom modelu, siguran sam da je to i nasa buducnost. Valjda cu je doziveti, valjda cu moci i da uzivam u njoj.

vlajkoni

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
2
Sta znaci revir?
Revir ako je odredjen samo za musicarenje?
Ja sam ZA revire za MUSICARENJE (nema varalica, plovak dubinjak).
Onakvi kakvi jesu bez poribljavanja i ostalih zamazivanja ociju. Za revir koji se CUVA 365 dana u godini a posebno od oktobra do marta. Ako treba zabranite ribolov na jednom delu na ..godina pa posle na drugom delu.
Za par godina vide ce se rezultati takvog gazdovanja.

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Uh,Peđa,al me ocrni.Nisam baš očekivao da ćeš ti tako reagovati,jebo te.Pa nisam ja kriv što volim Ribnik.Ja na ribnik idem od 99,kad nije bilo ni govora o ovom stanju kakvo je sada.Onda sam išao par puta godišnje,sad ako odem jednom,puna kapa.Što zbog obaveza.što zbog tih gore pomenutih likova.A kad odem to je tri dana,prva tri radna dana u nedelji,kad sam sam na vodi.Ili ,eventualno,s onim s kojim sam došao.Druge duše sem čuvara na vodi ja u tom periodu nisam vidio.A volio bih da ga sljedeće godine posjetim baš s tobom.Da ti razbijem te iluzije Ribnik = ribnjak.

Što se tiče te polarizacije,mislim da svako ima prava na svoju volju.Meni ovo,tebi ono...Jebeš ga,svaka luda ima svoje veselje.Niko nije više mušičar ili manje čovjek ako voli jedno ili drugo.To je samo pitanje afiniteta.

Meni druge stvari smetaju u tim tzv C&R varijantama.Ako već sve vraćam,za šta nisam uopšte,koji moj onda uvode zabranu lova?Pa sve vraćam,a mrest je prirodna odbrana,valjda,od ribolova.Ti to bolje znaš,Peđa.Ako se mresti ne hrani se.Bar ja tako radim.Poslije jedem.Pa pusti me onda da je lovim(pastrmku) dok ne smrzne ili dokle ja hoću.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
J.b. ga, Zeko, nisam ni mislio na tebe i ocekivao da se ti osetis prozvanim. Siguran sam da su se mnogi drugi mnogo gorce prepoznali, ali vidim da sam atmosferu Ribnika bar delimicno opisao. A da idemo zajedno, prihvatam, dogodine, bas tim danima kad ne bude guzve i na delove gde se retko ide - van opterecenih delova. Jer ne mislim da je tvoj stav mesarski, vec cista strast. Ali...ako se dobre ribe NE SMEJU silovati, onda je to univezalno pravilo, zar ne? I zna se ko je pravi muskarac... pardon, musicar i sta treba da ga krasi (sem onoga, je li?).
Pa nije da ne jede tokom mresta. Jede i oko mresta, ona koja jos nije skroz zrela. Mislim da sam video radove sa analizama sadrzaja zeludaca tokom cele sezone.
Logika ti je dobra, ali je pravi primer da ono sto je logicno nije obavezno i tacno. Ako se ima dole navedeno u vidu, sta mislis o ribolovu na vodama gde zive i pastrmke i lipljeni (a takav je Ribnik) u sezoni mresta pastrmke? i lipljena?
Mrest pastrmke se desava u talasima i zato je zabrana tako razvucena (pet meseci). Zatim, treba imati u vidu da se lov pastmke uglavnom obavlja gazenjem (wading) te bi stosta trla bilo preorano ako bi se dopustio ribolov tokom sezone mresta, a i samom ti je jasno sta bi bilo tada u pogledu ionako malog procenta prezivljavanja mladji u prvoj godini u prirodnim uslovima. Na kraju, dug period inkubacije ikre (cca 1.5 mesec) i mirovanja izvaljene mladji u sljunku (otprilike toliko) su takodje razlozi za dugotrajan lovostaj.
Uz to, mozda i najvaznije: disciplina musicara da tokom lovostaja istraje kao sastavni deo njegove kulture. Uvek cu apelovati na svakog ko moze da takvim ponasanjem pokaze da su musicari gospoda (i dame, molicu, ne mislim na Lucky-ja prema Piromanu, nego stvarne dame!). Jednog dana neko ce uraditi statistiku prijavljenih prekrsilaca u odnosu na tehniku ribolova koju je koristio. Dakle?

Vrh Dno