Najatraktivnije musicarenje

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Evo jedan predlog:
Otvori drugu temu u vezi atraktivnosti pa ce mo tu da pisemo. Bolje je ti da otvoris nego ja jer pojma nemam gdje bi to svrstao. Pa cu tu da napisem sve fino i da se branim, jer nigdje nisam spomenuo spore rijeke, vec ravnicarske rijeke. A jedva cekam da vidim koliko poznajes rijeke Ribnik, Plivu, Gacku - kako kazes "mirne" rijeke :). Ne zaboravi da neke od ove tri poznajem toliko da znam svaki vir i drvo od izvora pa nizvodno.
I ako mozes molim iznosi misljenje ozbiljnije, jer na neke postove nema smisla ni odgovarati (najcesce lokalizujes, koristis "ja, ja ovo ja ono"....) Ako dobro kontam cilj foruma nije velicanje sebe vec znanje, informacije, caskanje, upoznavanje.... tako da nemas potrebu za velicanjem sebe pogotovo sto sto si svima rekao da si najbolji pa prema tome svi to znamo.

Zamolicu administratora da za ovaj post otvori drugu temu (recimo sa nazivom "najatraktivnije musicarenje" ili slicno) i da ga prebaci tamo, ja stvarno ne znam kako to da uradim.
Hvala

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
rasho wrote:
Ako dobro kontam cilj foruma nije velicanje sebe vec znanje, informacije, caskanje, upoznavanje.... tako da nemas potrebu za velicanjem sebe pogotovo sto sto si svima rekao da si najbolji pa prema tome svi to znamo.
Hvala

To je on rekao, a trebalo bi da cujes sta drugi pricaju!!! :lol: :lol: :lol:

I da se nadovezem na Rashov post, ja bih samo dodao da opise musicarenje na Tari, kako je i kome je bio instruktor, jer se o tome toliko prica da ja ne znam sta da mislim-ovo je ozbiljno!!!

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Odvojeno po zelji.
E sad da ja kazem nesto po ovom pitanju. Ne ali NE postoji kategorija NAJatraktivnije musicarenje. To je duboko individualna stvar, nekog pale pastrmke i brzaci, nekog basovi i lokvanji. A nekoga SVE TO, kao npr. mene. Izborom neceega sto je NAJ drigi se stavljaju ispod njega i too je diskrimiacija, ali me bas zanima sta ce te d kazete po ovom pitanju i doke ce ova tema d aode.
Osecam da ce biti luda i nezaboravna! nemojte da me razocarate!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Potpuno se slažem (u ovom slučaju) sa Lakijem. Upravo o tome sam već mnogo puta pisao. Sve vreme pišem o onome što najbolje znam, a to je, da je svako mušičarenje jednako atraktivno, dok god u glavi imate ideju da će vam upotreba veštačkih mušica ulepšati dan.
Svako ko ističe vrstu ribe koju posebno ceni iskače iz mušičarske filozofije i postaje greyling fisherman, trout fisherman, pike fisherman... a ne FLY FISHERMAN!(Izvinite, ali ovaj engleski pomaže kod velikog procenta domaćih mušičara, koji zaista bolje razumeju engleske od naših mušičarskih termina).
Moraću i pod ovim naslovom da napišem nešto o sebi. Navešću samo gde sam mušičario u prethodnih desetak dana. Inače, ovo mi je prvi dan da sam ostao kod kuće, posle serije od dvadesetak celodnevnih mušičarenja.
Tri puta sam lovio pastrmke (30 %), dva puta bodorke (20%), a pet puta štuke (50%), uz povremene pokušaje lova drugih prisutnih vrsta, poput klena, sunčanice, crvenperke, beovice, karaša, itd.
Pazite, ovo sam radio u prethodnih 10 dana, a na to je bolje ne dodavati ostatak 2007. godine, a nikako ne i protekle 22 godine, jer tri ili više izlazaka na planinske reke u samo 10 dana, retko ko sebi može da priušti. Ja to redovno radim, i to sad kad sam u sred sezone mušičarenja štuke. Sezona intenzivnog mušičarenja pastrmki, tek mi predstoji. Neka to bude odgovor nekolicini koja brine o mom poznavanju mušičarenja salmonida. Neka razmisle koliko znanja oni imaju i često primenjuju, kako na vodi, tako i na našem sajtu.
Žao mi je što Rašo, kao veoma interesantan sagovornik i aktivni mušičar, misli da je moj cilj da uveličam sebe. Ja zaista često opisujem lična iskustva, ali zar to ne bi trebalo da rade svi? Nećemo valjda ovde pisati nešto napamet? Voleo bih da upoznam više mušičara koji će mušičarska iskustva počinjati sa "Ja sam...", a ne sa "Svi znaju..."
Hajde da se držimo ovog naslova. "Najatraktivnije mušičarenje"?
Za mene je to veoma, veoma teško pitanje.

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Evo i mene :), izvinjavam se sto kasnim sa odgovorom malo sam u frci.

Mislio sam da bi se ovde moglo zakuvati ali odmah na pocetku dva covjeka startuju sa slicnim misljenjem i to bas sa onim koje sam ja htio zastupati.

Pa nista kad sam vec ovde mogao bih postaviti neka pitanja i zakuvati. Dakle vidim da se Lacky slaze da je atraktivnost necega subjektivno misljenje pojedinca, sa cime se u potpunosti slazem, ali... Uvijek ima ali :)
Ovako: subjektivno misljenje ima kvalitativnu ocijenu koja i dalje ostaje subjektivnog karaktera, ali postoje metode prevodjenja kvalitativnih ocijena u kvantitativne. Recimo umjetnicko klizanje je dobar primjer. Dakle prevodjenjem vise kvalitativnih ocjena u kvantitativne pravimo rang listu na kojoj mozemo jasno da vidimo sta je atraktivnije tj. sta je na vrhu rang liste.

Sto sam mogao vise ja sam uprostio sve ovo a cilj je bio da objasnim da se subjektivna misljenja mogu rangirati.
Dakle po svemu ovome dolazimo do rezultata koji nacin musicarenja je atraktivniji.

Dakle ja rijesenje ovog pitanja vidim samo u postavljanju ankete na sajt gdje ce posjetioci na ponudjena dva tipa musicarenja davati ocijene od 1 do 10, pri tome da imaju mogucnost samo jednom da ocijene. Anketa nece biti potpuno tacna jer se mora obratiti paznja da bude zastupljen isti broj glasova sa razlicitih geografski podrucja. Ali to je vec komplikacija. Nek bude anketa jednostavna i nema veze kako ispadne samo da vidim rezultat :)

Eto sta vi mislite?

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Odlicna ideja za anketu, nemora samo dva tipa musicarenja, moze i vise. Ali...hehehe moram i ja malo da zakuvam. Po kom kriterijumu da gledamo atraktivnost. Suva Vs. nimfa, reka Vs. jezero, neka riba Vs. neka druga..ako ovo osmislimo kako treba meni je najmanji problem da postavim anketu, pa da vidimo sta clanstvo misli.
Salut

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Pa u ovoj temi smo planirali zakuvavanje oko toga da li je atraktivnije musicarenje na na brzim hladnim rijekama ili je atraktivnije musicarenje na ravnicarskim toplim rijekama (jezerima, barama).

Ili

Da li je atraktivnije musicarenje:

Klenova, bodorki, karasa, sunacanica ...?
ili
Lipljena, pastrmke, mladice ...?

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Sredicu deo sajta za ankete i postavicu je. Mada i sam znam, a i verovatno i svi ostali, koji ce rezultat biti. Vecina musicara, pa racunajuci i mene, mnogo vise voli lov na reci nego na zatvorenoj vodi, da li je to sto je to atraktivnije ili ne, ili stvar navike, neznam, ali takva je situacija.

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Pa stavi onda pitanje na anketi kako sam naveo u prethodnom postu dakle pitaj koje je ribe atraktivnije musicariti

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nema potrebe za takvom anketom. Rezultat ću vam ja odmah reći. 95 % posetilaca će glasati za planinske reke i Salmonidae.
Ali, zar ne bi isto toliki procenat izabrao neku turbo-folk pevačicu za Evroviziju ili miss sveta?
Protiv sam ovih anketa, jer ova poslednja je više nego smešna. Ispalo je da najčešće ulovimo lipljena. Pa, svako ko je ikada lovio lipljena zna da on, ni kada ga ciljano lovimo, nije najčešći ulov.
Glasači imaju neku čudnu nameru da predstave naš deo sveta kao mesto gde svi mušičari najviše vole i najčešće love baš lipljena, a to ne odgovara istini.

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
pa naravno da bi izabrao, ljudi glasaju za atraktivniji nacin. Anketa bi jasno pokazala sta je atraktivnije i to bi bio kraj ove price.

Sto se tice glasanja, jel ti to tvrdis da posjetioci ovog foruma lazu, tj. glasaju za ribu koju ustvari ne love?

Mislim da posjetioci ovog foruma ne lazu iz prostog razloga jer nemaju potrebe.

Nije bitno za sta glasaju (turbo folk ili slicno), rezultat ankete jasno govori sta je atraktivnije i popularnije. A to je cilj ove nase price.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Kada većina glasa za bilo šta na ovom svetu, to je siguran znak da to nije ništa posebno, već nešto uobičajeno.
Ako je mušičarenje salmonida nejpopularnije, oni koji žele nešto neobično i atraktivno, sigurno se neće opredeliti za isto što i većina.
Uporedimo to sa muzikom. Kada vrhunski muzičar postane previše popularan i slušan, kako kod poznavaoca, tako i kod površnih slušalaca, on prestaje da bude interesantan i njegov kvalitet počinje da se osporava.
Na primer, oko Madonne su okupljeni najbolji muzičari i studijski velemajstori, ali njena muzika više nikad neće privući urbanu omladinu. Istovremeno, njeni novi hitovi odjekuju po selima Srbije, Albanije, Bosne, Nemačke, Francuske...
Od kada su se mušičarskih štapova latili svakojaki ribolovci, koji svi u glas usklikuju "lipljen i pastrmka su zakon", meni je to prestalo da bude interesantno i tražim alternativu, kako bih bio drugačiji od turbo mušičara.
Tako isto, urbani momci, ne slušaju Madonnu (ni Cecu, ni...), iako je popularna, lepa i vrhunski muzičari joj prave muziku, već traže muziku sa potpuno drugačijom porukom.
Rasho, nemoj biti tu gde i većina, jer ćeš vrlo brzo završiti na koncertu neke turbo-folk dive.
No, tvoji genijalni ulovi krupnih mrena, za koje tvrdiš da si ih sa lakoćom prevario mušičarskim priborom, pokazuju da nisi u glavnom toku.

Vrh Dno