Napokon do prvih mušica!!! pogledajte

stipe cro

Junior member
Učlanjen(a)
11.02.2011.
Broj reagovanja
0
Nemam razloga lagati,da su mi prve mušice,nemam razloga a ni koristi  iz toga da lažem. Eto očito imam osjećaj za to. Prije ovih mušica,tj početka izrade,jako puno sam gledao po forumima i nasim i stranim kako se rade mušice.Istina da nije isto vidjeti i to napraviti.Al meni očito pošlo za rukom.Drago mi je da su za sad pohvale ovdje sam ih postavio i nisam baš očekivao da ce ovako dobro sve ispasti.Al ja i dalje vjerujem da sam početnik bez obzira na izgled mojih kreacija.Evo ako mi ne virujete pravac meni doma i uvjerite se sami!
Trenutno ne radim nista jel baš nemam puno vremena. A moram osposobiti neki svoj kutak da ne zauzimam kuhinjski stol!
Saleja ma kakav mušičar brate. Kako ti nakon 100mušica ne možeš ovako nešto napravit nisi toliki anti talent.
I ne hvalite me više da se ne umislim.
Najviše od svega bi volio da upoznam nekog od vas. Prekaljenih izrađivača mušica da mi prensete neka svoj znanja i vještine i da skupa rame uz rame zavezemo par kreacija, a iza nešto bacimo na GRADELE(ribu ili meso) po izboru. Ima zainteresirani :)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
moguće je itekako sve pedantno uraditi i iz prve ako se sve radi polako i promišljeno, dakle bez ŽURBE. No na završnom čvoru se vidi da si još na početku ;) ali sve je to sasvim ok  :yeswink: Sve če to praksom da se usavrši, kod tebe če to vidim brzo da napreduje i uskoro če mi da učimo od tebe  :D ;)

Moje največe greške kod vezivanja nastanu kada sam sebe preduhitrim ili se predomislim glede materijala sa željom da nešto novo isprobam, preduhitrim se u mislima ili iz nekog neznanog razloga požurim sa postupcima.

Kada znamo šta hoćemo i kada se saberemo za radnim stolom i stegom, kada pripremimo sav materijal što nam treba i stavimo ga ispred sebe i sledimo pravilima o proporciji...onda je vezivanje samo kao slaganje unapred označenih i pripremljenih puzli. Naizgled zahtevno a zapravo jednostavno. Kada je tu iskustvo onda sve ide kao po traku dok početnici često dugo nameštaju materijal ili se vračaju za kakav korak u nazad jer materijal nije lepo seo kako su hteli. Ali sa brižnim pripremama i upućenošču svi mogu da dostignu zavidne rezultate  :yeswink:

Vezaču je največi neprijatelj žurba i nepripremljenost ;)

stipe cro

Junior member
Učlanjen(a)
11.02.2011.
Broj reagovanja
0
vidio sam da se taj zavrsni čvor radi sa nekim pomagalom,ja nemam to,znači : stega,škare,i držač onaj za pera kad se motaju i to je to. sve rukama.jel vidio sam puno alata a neznam ih baš svrhu....daleko sam ja od predavača,mene više zanima učenje...
meni iskreno najveći problem za napravit mušicu je za sada materijal.Gdje sve da kupim online? ovo je malo off topic

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
imaš na youtube video snimke kako sve koristi...ali da ne oftopikujem nastavljam ti u privatnim porukama sa odgovorom.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Dobro nam dosao Stipe  :tbumb: aj posto te svi ishvalise, evo ja da te pokudim... :D  Telo musica si radio od, koliko vidim, svile i jos porebljeno zicom. Sa ovom kombinacijom, ne mozes ocekivati plovnost musica. Mozda sasvim malo i prvom ili drugom zabacaju. Posle nema sanse. To ne znaci da musica nece fino loviti i ispod vode, da hoce, ali ne ocekuj neku plovnost.

Drago mi je da volis suve musice  :tbumb: i to sto sa malim strahom prilazis musicarenju, tako da mislim da ces vrlo brzo napredovati.

Bolje je da napravis jedan isti model u vise razlicitih velicina, nego vise razlicitih modela u jednoj istoj velicini. Ako su ti udice u pocetku skupe, nadji nekog "druga po stapu" pa kupite zajedno i podelite ih. Kazem ti ovo zato sto su ti potrebne musice i na manjim udicama.

Da bi se koliko toliko pripremio za ovu sezonu, moras imati i tulare, tj caddise u razlicitim velicinama. Probaj sa streaking caddis ili sa ovim modelom koji bi ti toplo preporucio: http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=2946.0 
i to u vise velicina (od 8 do 14) sa njim si resio i emerger-fazu i odraslu jedinku ai dobices ribe na ovaj model.

Drugo sto ti je potrebno su mali dvokrilci ( midge) na udicama 16,18, 20. Stavi malo braon dabinga i namotaj nogice celom duzinom udice.

Sa ovim modelima bi bio dosta spreman za pocetak. Srecno.... :tbumb:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Mentalist je napisao(la):
Tako pise u knjizi Tajne mušičarenja Jovana Petrovića.
kada nekoga savetujes sta da vezuje , moras da posedujes neko iskustvo sa reke ...a ne da se rukovodis procitanom literaturom .
pocetnik moze pogresno da protumaci da dobija savet od iskusnog musicara , neznavsi da je u pitanju takodje pocetnik koji cita literaturu
evo ja sam danas musicario pastrmku i lipljena suvom muvom i nijedna od navedenih muva nije bila favorit i dobitna kombinacija
nadam se da razumes sta hocu da kazem i da se neces naljutiti na mene  :)

Mentalist

Junior member
Učlanjen(a)
27.03.2011.
Broj reagovanja
0
sasats je napisao(la):
kada nekoga savetujes sta da vezuje , moras da posedujes neko iskustvo sa reke ...a ne da se rukovodis procitanom literaturom .
pocetnik moze pogresno da protumaci da dobija savet od iskusnog musicara , neznavsi da je u pitanju takodje pocetnik koji cita literaturu
evo ja sam danas musicario pastrmku i lipljena suvom muvom i nijedna od navedenih muva nije bila favorit i dobitna kombinacija
nadam se da razumes sta hocu da kazem i da se neces naljutiti na mene  :)

Necu da se ljutim.

Mozda sam trebao naglasiti...

Vrh Dno