Neka ga, samo neka lovi, kada NEMA RIBOČUVARA

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Potaknut postovima Mix-a i Blue Fox-a koji imaju cilj da nam objasne da NIJE ČOVEK KRIV što lovi u lovostaju nego RIBOČUVARSKA SLUŽBA - da kažem šta mislim.
Znači NIJE LOPOV KRIV KADA PLJAČKA BANKU nego POLICIJA KOJA NIJE TU.
Kada niste kod kuće, neko dođe i OPLJAČKA VAM SVE STVARI IZ KUĆE - logično je da ste krivi samo VI POŠTO NISTE BILI KOD KUĆE!!! :'(
NEKA GA (tako kaže moja majka kada moji sinovi a njeni unuci prave sranja po stanu dok sam ja na poslu)!!!
E, pa nije tako. U Danskoj nigde ribočuvara, a svi poštuju propise. Ribe kakve voliš i koliko voliš, bez poribljavanja i hapšenja.
Za naše uslove svesti i odgovornosti prema prirodi dovoljan broj ribočuvara bi bio po jedan na svaki vir i preliv. Za Vlasinu bar 100-tinak. Ovo društvance koje se skupilo na ova dva usamljena sajta trebalo bi da utiče da bar nas par stotina vidi malo dalje od prve bandere i to proširi koliko je god moguće na širu populaciju. Ako ne dalje, onda bar na decu, braću, rođake, kumove, stričeve i tetke.

Možda grešim, možda je bolja logika - DAJ DA JA POVATAM SVE DOK JOŠ IMA, DA NE OSTANE (NE DAJ BOŽE) NEKOM DRUGOM  :eek:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ja sam tako napisao, zato što uvek volim da sagledam problem iz svih uglova, pa i onih manje uobičajenih. Šta drugo da kažem, kada vidim bilo koji prekršaj u saobraćaju, trgovini, na ulici, u školi, na reci... Dosadilo mi je da optužujem same prekršioce, koji, očigledno bez bojazni, krše propise. Ja sam građanin koji očekuje da prekršioci propisa budu zaustavljeni. U stvari, čak i ja kršim neke propise, koje smatram nevažnim. Verovatno većina ljudi to radi.
Pomenuti ribolovac sa reke Vlasine je sledio istu logiku kao vozač koji prođe na žuto, mušičar koji ne koristi udice bez zareza tamo gde je to obavezno ili trgovac koji na buvljoj pijaci trguje mimo propisa. Pokazalo se da obični građani ne mogu protiv ovakvih pojava i stvorene su službe koje se bave zavođenjem reda.
Dok god mi krivimo prekršioce, a ne one koji su plaćeni da ih spreče i zastraše, trajaće javašluk. U svim zemljama ima ribokradica, pa i u Danskoj. Međutim, tamo ih smatraju kriminalcima i oni moraju biti pravi profesionalci da bi se sakrili od ribočuvara. Kod nas, verujem da u mnogo slučajeva, ribokradice i ribočuvari druguju i smatraju se, na neki izopačeni način, kolegama. He, he, u istom su poslu  :doh:.
Lošim ribočuvarima odgovara da mi nastavimo sa optuživanjem ribolovaca, to jest, samih sebe. Dok to traje, oni će uvek, sa lakoćom, naći izgovor za svoju neefikasnost. Zato ja ne optužujem ribolovca, koji je, najverovatnije, imao neodoljivu želju da peca i provede dan na reci. Verujem da je ono što je radio, usled neefikasne ribočuvarske službe i gledanja kroz prstiće, uobičajeno. Štaviše, verujem da ga ribočuvari smatraju izuzetnim sportistom, kada ga uporede sa ostalim meštanima planinskih sela, koji do pastrmki ne dolaze udičarskim priborom, već dinamitom, mrežama ili strujom.
Eto, ako ovu pojavu sagledamo iz više uglova, mžemo doći do zaključka da je Blue Foxov poznanik pravi sportski ribolovac, kome treba ponuditi mušičarenje kao sledeći korak u uživanju u sportskom ribolovu. Ja gledam na njega kao na nekog ko je na korak od toga i vrlo rado bih razgovarao sa njim i pokazao mu da pastrmke može veoma uspešno da lovi veštačkim muvama. Kada postane mušičar, pola posla je završeno i najverovatnije više neće loviti prirodnim mamcima.
Kada bih ja optužio tog čoveka da je nekulturan, necivilizovan, divljak, mesar, lopov, štetočina...napravio bih grešku. Proverio sam, tako se ništa dobro ne postiže niti za reku Vlasinu, niti za mušičarenje, a to su, meni, dve veoma važne stvari.

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Milance je napisao(la):
Potaknut postovima Mix-a i Blue Fox-a koji imaju cilj da nam objasne da NIJE ČOVEK KRIV što lovi u lovostaju nego RIBOČUVARSKA SLUŽBA - da kažem šta mislim.
Znači NIJE LOPOV KRIV KADA PLJAČKA BANKU nego POLICIJA KOJA NIJE TU.
Kada niste kod kuće, neko dođe i OPLJAČKA VAM SVE STVARI IZ KUĆE - logično je da ste krivi samo VI POŠTO NISTE BILI KOD KUĆE!!! :'(

:D :D :D :D :D

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Milance je napisao(la):
Ovo društvance koje se skupilo na ova dva usamljena sajta trebalo bi da utiče da bar nas par stotina vidi malo dalje od prve bandere i to proširi koliko je god moguće na širu populaciju.

Samo dva?

Mixmaster je napisao(la):
Ja sam tako napisao, zato što uvek volim da sagledam problem iz svih uglova, pa i onih manje uobičajenih. Šta drugo da kažem, kada vidim bilo koji prekršaj u saobraćaju, trgovini, na ulici, u školi, na reci... Dosadilo mi je da optužujem same prekršioce, koji, očigledno bez bojazni, krše propise. Ja sam građanin koji očekuje da prekršioci propisa budu zaustavljeni. U stvari, čak i ja kršim neke propise, koje smatram nevažnim. Verovatno većina ljudi to radi.
Pomenuti ribolovac sa reke Vlasine je sledio istu logiku kao vozač koji prođe na žuto, mušičar koji ne koristi udice bez zareza tamo gde je to obavezno ili trgovac koji na buvljoj pijaci trguje mimo propisa. Pokazalo se da obični građani ne mogu protiv ovakvih pojava i stvorene su službe koje se bave zavođenjem reda.
Dok god mi krivimo prekršioce, a ne one koji su plaćeni da ih spreče i zastraše, trajaće javašluk. U svim zemljama ima ribokradica, pa i u Danskoj. Međutim, tamo ih smatraju kriminalcima i oni moraju biti pravi profesionalci da bi se sakrili od ribočuvara. Kod nas, verujem da u mnogo slučajeva, ribokradice i ribočuvari druguju i smatraju se, na neki izopačeni način, kolegama. He, he, u istom su poslu  :doh:.
Lošim ribočuvarima odgovara da mi nastavimo sa optuživanjem ribolovaca, to jest, samih sebe. Dok to traje, oni će uvek, sa lakoćom, naći izgovor za svoju neefikasnost. Zato ja ne optužujem ribolovca, koji je, najverovatnije, imao neodoljivu želju da peca i provede dan na reci. Verujem da je ono što je radio, usled neefikasne ribočuvarske službe i gledanja kroz prstiće, uobičajeno. Štaviše, verujem da ga ribočuvari smatraju izuzetnim sportistom, kada ga uporede sa ostalim meštanima planinskih sela, koji do pastrmki ne dolaze udičarskim priborom, već dinamitom, mrežama ili strujom.
Eto, ako ovu pojavu sagledamo iz više uglova, mžemo doći do zaključka da je Blue Foxov poznanik pravi sportski ribolovac, kome treba ponuditi mušičarenje kao sledeći korak u uživanju u sportskom ribolovu. Ja gledam na njega kao na nekog ko je na korak od toga i vrlo rado bih razgovarao sa njim i pokazao mu da pastrmke može veoma uspešno da lovi veštačkim muvama. Kada postane mušičar, pola posla je završeno i najverovatnije više neće loviti prirodnim mamcima.
Kada bih ja optužio tog čoveka da je nekulturan, necivilizovan, divljak, mesar, lopov, štetočina...napravio bih grešku. Proverio sam, tako se ništa dobro ne postiže niti za reku Vlasinu, niti za mušičarenje, a to su, meni, dve veoma važne stvari.

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :doh:

jankoj

Junior member
Učlanjen(a)
14.10.2007.
Broj reagovanja
0
Zbog tekstova koj prikriveno navode omladinu da nepostuje lovostaj sam privremeno napustio forum ali ima li smisla posmatrati lose pojave sa strane i ne ciniti nista? Zato evo mene opet...
Opet jedan te isti covek tvdi da nisu krivi prekrsioci lovostaja vec mrezarosi, strujarosi, ribocuvari, zagadjivaci reka i.t.d. Krivi su svi samo ne oni koj pravdaju svoje sopstveno pecanje u lovostaju nekim drugim razlozima.
Milance odlicna reakcija pravog sportskog ribolovca imas plus.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Naravno, najveci krivac je onaj koji se bavi krivolovom i krivica ribocuvarske sluzbe je mnogo manja. Pa zar svako od nas treba da ima nekog cuvara za vratom da nas kontrolise u ribolovu? Lopove (ribokradice) ne treba pravdati i treba ih nazivati pravim nazivom. Najveci problem sto su ti ljudi u svojim sredinama poznati po tome sto rade a niko ne reaguje na to (i ja sam na zalost jedan od tih koji ne reaguje a zna ljude koji krse lovostaj  :doh:).

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
đaba sve ako ribočuvari i oni koji gazduju vodama nemaju specifičan interes...interes zbog kojega bi se učinilo sve potrebno za sprovođenje reda na vodama.
@Milanče, baš si lepo opisao ono sa decom :tbumb: primer: "Zato Milanče kaže NE jer ima određen interes, pokaže par disciplinskih i ovi mirni ko bubice"  :D Za nepoštivanje pravila kuče mora da padnu sankcije bez popuštanja jer onda sve sankcije gube smisao. Krivi su i krivolovci i odgovorni aparat za očuvanje voda. Onaj koji upravlja slabo to radi a onaj koji krši pravila ukazuje na slabo upravljanje tom vodom te istovremeno pokazuje društveni nivo na kojem se trenutno nalazi (što nije nepromenjivo a ovisi samo o spoznaji...). Ovde ne želim izrugivati ili omalovređivati jedne ili druge...niti osuđujem jedne niti druge...ovo su moja opažanja i tvrdim da jedan i drugi može da radi svoj posao kako treba/pošteno i pri tom da budu svi vukovi siti i sve ovce na broju.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Lose si nas  (me) protumacio kolega MILANCEEEEEE
Procitaj malo po sajtu ono sta ja pisem o krivolovu i koga posve najvise kudim..
Nemoj na osnovu jednog ili  dva posta da sudis
--Pozz--

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
O kakvom postenju ribocuvarske sluzbe da pricamo kada ih iz godine u godinu sve manje ima kao AMURA U NISAWI

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Stvar je jednostavna. Postoje zakonske i etičke norme. Ima stvari koje su legalne, ali nisu moralne, neke su moralne, ali nisu legalne, a najviše je onih koje ne samo da su nelegalne nego su i nemoralne. Ako kršimo propise svesno ulazimo u rizik od mogućih sankcija od kojih nas neće spasiti ni to što je zakon glup, ni to što nismo obavešteni (naravno ako nas uhvate). Sa druge strane, često kočnice savesti postoje i tamo gde nema pravnih (na žalost kod mnogih su pokvarene). Blue FOX-u ostaje da u jednoj rečenici upozna rođaka da je to što radi protivzakonito, i da mu objasni (verovatno u više rečenica) zašto je to nemoralno. Pa ako ovaj bude predugo shvatao ... nadam se da će banuti i ribočuvar.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
I  ja se nadam da ce kad tad benuti na ribocuvara..
???

Vrh Dno