Nimfa + strimer + lipljen? Potreban savet

beelack

Senior member
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Broj reagovanja
64
Pozdrav ljudi,

potrebna mi je preporuka za štap, odnosno dužinu i težinu štapa (pa i konkretan model), koji bi pokrio i nimfu, i manje strimere, a i neke dalje izbačaje.
Ovog leta ću imati prilike da pecam lepu lipljensku vodu u Finskoj, reku Kairijoki. Veća reka sa zdravom populacijom lipljena, a tu i tamo neka veća pastrmka.

Sad, gledam nešto preko 9ft, a da mogu s njim i da izbacim suvu dalje, da nimfarim, i ponekog strimera da provučem. Koju AFTMA da gledam? Da li ima neki konkretan štap koji biste preporučili do 200e?

HVALA

PredragUE

Senior member
Učlanjen(a)
09.12.2014.
Broj reagovanja
59
Pa....imas razne sajtove kampova recimo po Norveskoj gde imas preporuku i koje muve treba koristiti sa kojim priborom u odredjeno doba godine. Ako nemas takve info univerzalan stap je #5 9'. Ako je reka malo veca, dublje se gazi i sl mozes koristiti i stap 9' 6'' alii sto bih razmisljao o klasi 5. E sada ako je lipljan lovne velicine oko 35-40cm ako se lovi dalje mozda je bolje uzeti neku #6 koja ce u isto vreme pokriti i strimere (pristojne velicine za pstrmke 50+ cm) i lov nimfom. Samo je vazno da znas da li ces kasnije loviti na manjim rekama gde ce ti 9' 6'' biti predugacak, onda moda nema smisla uzimati stap za jedno pecanje. Neces baciti puno dalje sa duzim stapom,mozda ces komotnije pecati i manje se umarati. Gledaj da ti stap pokriva vise situacija i voda na kojima ces pecati ubuduce tim priborom.

Ne moras se voditi iskustvima musicara sa nasih voda, nase vode su malo drugacije, manje reke a i ribe manje tako da kod nas stapovi klase 5 pokrivaju najveci broj reka osim mozda Drine gde je komotnije loviti klasom 6 mada ima dosta ribolovaca koji love i peticom.
Na sajtu www.flyfishingfinland.fi imas neke osnovne preporuke za ribolov na pastrmku ilipljana stapovi klase 4-6 a muve 2-10. Ti znas sta ces najvise loviti.

Brend je stvar licnog afiniteta, neko voli sage, neko orvis. Svi brendovi imaju i vrhunske stapove sa isto tako vrhunskim cenama i stapove pristupacnije cene koji su isto dosta dobri tako da tu nema puno lutanja, pitas par musicara za savet i nadjes sebi nesto za svoj budzet.

beelack

Senior member
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Broj reagovanja
64
Hvala Predraže!! Upravo tako, neku peticu 9ft ću da tražim, samo da nije limbava. Merkam ovaj Dan Craft što prodaje kolega, kaže da lepo baca i kanape #6 pa ćemo da vidimo. Hvala ti puno!

neba

Full member
Učlanjen(a)
01.02.2014.
Broj reagovanja
102
Ovo i nema veze sa koleginim upitom, ali bi samo dodao da kod nas ṣ̌tapovi klase #3 pokrivaju skoro pa apsolutno sve, sem #6ice koja je neophodna za Drinu, te bi ti ja realno savetovao 9" #6, jer #5 je dobra za svaṣ̌ta, a nizaṣ̌ta konkretno 😁 a tako je mala razlika u teẓ̌ini i osetljivosti, da se realno ni ne oseti

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
75
A da ništa ne uzimaš, nego tamo na licu mesta iznajmiš;)
E saaaad, u Švedsku imaš našeg dasu, Jovan avanzovao odličnu priču, Vrana je gore kod njega na konaku i gajdingu..

beelack

Senior member
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Broj reagovanja
64
A da ništa ne uzimaš, nego tamo na licu mesta iznajmiš;)
E saaaad, u Švedsku imaš našeg dasu, Jovan avanzovao odličnu priču, Vrana je gore kod njega na konaku i gajdingu..
Imaš pravo Prota. Imaju štapove za iznajmljivanje, ali trip je poneti svoje voljeno :) samo da se ne zagubi prtljag jaooj muke. :)
Gledam mape oko Kairijoki po ceo dan, 20 reka-rečica u radijusu od 20km. Raj! Sad koliko je napadnuto... videćemo.

SinkTIp

Junior member
Učlanjen(a)
05.12.2019.
Broj reagovanja
20
Prijatelji drugarski savet, napravio si gresku u startu. Sa kojim kanapom pecas?
- stap Koreanski #6 od 70 e sa dobrim kanapom je cudo.
- Tamo gde pecas ima li vetra?
- Daljina i dubina na kojoj lovis nimfom?
Nadam se da si me razumeo.
Pozdrav i bistro ti bilo, Ivan ;)

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
338
Moj skromni savet za skandinavske vode bi ukratko bio neki 690-4 štap iz više razloga:
- transport! Četvorodelni štap od 9 stopa je najduže što staje u kofer te nema plaćanja posebnog prtljaga.
- vremenski uslovi! U Skandinaviji skoro uvek duva vetar, čak i preko 20m/s umeju udari da budu. Finska je uglavnom niska tako da mogu da zamislim da je tamo vetar stavka. Pored toga, leti je vreme vrlo promenljivo, kažu da ako ti u nekom trenutku ne odgovara vreme, prosto malo sačekaj.
- jake ribe u jakim vodama! Riba od 20cm ume da se tuče, veće da ne pominjem. Tipet ispod 0.18 je često bezvredan, čak i na manjim rekama. Ako ne želiš da izvlačiš lipljana od 30cm deset minuta, treba ti bar wt6

Benjamin

Senior member
Učlanjen(a)
28.11.2012.
Broj reagovanja
226
Moj skromni savet za skandinavske vode bi ukratko bio neki 690-4 štap iz više razloga:
- transport! Četvorodelni štap od 9 stopa je najduže što staje u kofer te nema plaćanja posebnog prtljaga.
- vremenski uslovi! U Skandinaviji skoro uvek duva vetar, čak i preko 20m/s umeju udari da budu. Finska je uglavnom niska tako da mogu da zamislim da je tamo vetar stavka. Pored toga, leti je vreme vrlo promenljivo, kažu da ako ti u nekom trenutku ne odgovara vreme, prosto malo sačekaj.
- jake ribe u jakim vodama! Riba od 20cm ume da se tuče, veće da ne pominjem. Tipet ispod 0.18 je često bezvredan, čak i na manjim rekama. Ako ne želiš da izvlačiš lipljana od 30cm deset minuta, treba ti bar wt6
Bolji savjet ne može biti, iz iskustva, veni vidi vici.

beelack

Senior member
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Broj reagovanja
64
Hvala ljudi. Zaista cenim savete, ovaj forum mi je baš puno pomogao kad sam počinjao.
Što se tiče Finskog laplanda, pitao sam ljude koji direktno pecaju na Kairijoki-ju. To je manja reka od Drine, duplo. Puno lipljena, i puno sitnog lipljena. Kazu nema vetra, i kazu ako baš toliko voliš suvu, #4. I tako ja uzeo onaj lepi Loop Cross S1 9ft #4 sa oglasa, potaman za uživanje. Nosim i 8,4 #3 Orvisa T3 za one male potočiće okolo gde ima brook. Eto, uživanje u predumišljaju! Ako baš dune vetar ili krene neka štuka da se javlja, kažu daće mi šta oću.

Ljubi brat, šaljem izveštaj sa Kairijoki.

Vrh Dno