Nojevo pero

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Malo sam vas nenamerno slagao u jednemo topicu. Naime rekao sam da nemam nikoga sa peradi da bi dobio pera đabe, ali u glavi sam imao repove jednodnevki i nimfi, bese to moj Lapsus Lingue. Imam poznanike koji imaju farmu nojeva pa dobijem nojeva pera za đabe.
Moje iskustvo sa nojevim perjem je da za suve muve nije dobar. Previse upija vodu. Zato je odlican materijal za nimfe jer lepo dise pod vodom. Dobar je i za strimere. Jedino sto ako zelite da vam npr. nimfa odaje svetlone reflekse mora da koristite jos neke druge materijale, jer nojeva pera su nezna i bez ikakvog sjaja. Lepo se daju iskoristiti njegove fibre i za izradu nogu, sa tehnikom cupanja po strani. To se cesto zna koristiti za nogice beatisa, posebno ako nemate fazanovo pero koje je bolje, bar mi se cini.

Kakva su vasa iskustva sa Nojevim perom?

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ja ga koristim u nekim verzijama fazanovog repa, za jednu larvu koju ja zovem zeleni crv (to je crvic koji zivi ispod kamena u kucici, nesto slicno ima Mix u svojoj galeriji zove se Hydropsyche, slabo znam latinski) za nogice i to onaku verziju koju pravi Oliver Edwards, zatim za gomilu uglavnom za nimfe i larve.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
370
Osim gore navedenog (larve, nimfe, racici), treba pomenuti i strimere. Nojevo pero je fantastican materijal za vece strimere. Probajte Clouser uradjen ceo od nojevog pera u boji umesto bakteila, a odlicno je i za ledja klasicnih strimera (kako za salmonide, tako i za more, poput Deceivera).

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Ja isto radim dve verzije kao fazanov rep, crnu i sivu. Dobre su, a fibre su super za nogice dok su od fazana jos bolje zbog boja, ali ni noj nije za potcenjivanje.

Bas se mucim sa skrinshotovima, hteo sam priloziti sliku Hydropsyche Larve od O. Edwardsa bas za primer, ali ne ide bas tako lako. Meni se inace jako dopada kako on radi muhe. Morat cu da jednom napravim topic o nekim njegvim muhama, jer su iszuzetne po mojoj proceni. I mislim da bi svima dobro doslo videti njegove kreacije, jer su njegove kreacije mnogo uticale na moje muve, i ni jedna koju sam isprobao na vodi nije abortirala.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ja sam odusevljen njegovim muvama, ali on ima materijala za sve, ja moram nedostatak da improvizujem, ali tako improvizujuci napravio sam gomilu njegovih muva na moj nacin, a da su se pokazale kao izuzetno lovne.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
nisam mnogo analizirao pero ugradjeno u zecje uvo,za klena,ali mislim da nije lose, upalo mi bilo knjigce u vodu pa ode namera(ne u vodu vec ne upisah pa se sada setih kad videh ovu temu)-novosadski uzorak

Vrh Dno