NOVAJLIJA DO KOSKE

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
BISTRO! Varalicarim citav zivot i zelim da promijenim malo. U pitanju su male planinske rijeke koje nastanjuje samo potocna pastrmka i po koji lipljan. Nikada nisam uzivo vidjeo musicarsku opremu a imam veliku zelju da to upoznam. Kakav mi pribor za takav tip rijeke treba, koje klase stapa, cekrka i kanapa trebaju. Rijeke su ,,umjereno obrasle,, pa me nekako velicina stapa najvise interesuje(ako moze u metrima). Sve u svemu ako vam nije muka objasnite mi sve sto znate a znate sigurno dosta u to ne sumljam  :) E i da dodam jos to da u mom mjestu nema musicara tako da bih sam morao da ucim da masem :)

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Nije danas nista daleko, tako da ces naci sigurno nekoga blizu tebe da te uputi u prve korake u svetu musicarenja. Odakle si, mozda je najbolje za pocetak. Forum prati sto aktivno sto pasivno prilican broj musicara sa raznih prostora i verujem da ce se naci neko blizu tebe da pomogne. Ukoliko se bas sve kockcice nesloze onda ce ovaj forum sa svojim clanovima putem tipkai na tastaturi, uz par linkova, slik ai objasnjenja da ti pomognu da krenes sa mrtve tacke.

Sve najbolje... dobar korak si napravio...

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Hvala vam na ovim rijecima. Ja zivim u Bijelom Polju tacnije jedno naselje pored blizu grada. Ja koliko znam u Bijelom Polju nema musicara tako da bi mi vasa pomoc bila od velikog znacaja i bio bih vam zahvalan...

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
Andrijevica ti je prilično blizu, Berane još bliže a tamo imaš dosta mušičara. U Bjelom Polju jedino možeš potražiti savet koja je nimfa dobra, pošto kod vas ima najviše tirolaša po glavi stanovnika u bivšoj Jugi !!!  ;)

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Dobro nam ti dosao.  Sigurno ces se do pocetka sledece sezone dobrano upoznati i sa teoretskim i prakticnim delom musicarenja, pa ce pasti i prvi ulovi.  ;)
Kolega brankoogi poznaje te vode pa ti moze dati koji savet oko izbora pribora.
Mada po tvojim recima da su reke male i obrasle, mozda bi pribor u klasi 4 bio idealan.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Dobro nam došao, dobar korak  :tbumb: :yeswink:

- za male pastrmke i male rečice ja bi rekao neka motkica u klasi wt3 i dužini oko 230cm ali da bi ti možda bilo lakše i nekako univerzalnije pa da komotnije tu i tamo mogneš baciti i koji strimer ko što kaže kolega nespetro neka 4ka i u dužini 240cm.

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Ne interesuju mene strimeri sad za sad. Najvise me interesuju suve musice za pocetak. Cuo sam da mi je za pocetak najbolje i poceti sa suvim musicama. Kanap koji je za pocetnike najbolji je DT plivajuci zbog toga jer se radi o suvim musicama (tako sam cuo). E sad me interesuje za predvez. Da li ja mogu na kanap da stavim predvez od obicnog najlona za varalicarenje npr. 0.18mm?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
svi mi radije odabiremo wf kanape ali DT ce ti biti dobar za te male pastrmkse recice jer to je kanap za krace distance a i takav je da kada mu se jedna strana izfuca onda ga samo okrenes i dalje lovis ko' a novim kanapom...pa je stoga i ekonomski isplativije. Ako te interesuju suve onda kreni sa suvim...sastavi pribor adekvatno tome lider i predvez i muva pa u ribe ;)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Taj koji te je savetovao za DT drzi se pravila od pre 30 godina koja su naravno pogresna. Brze ces skapirati principe fly castinga sa WF nego sa DT strunom. Prednosti DT kanapa su iskljucivo ekonomske jer posle nekog vremena mozes da premotas strunu i koristis drugu stranu .  Ako si nekada varalicario udicama sa livenim glavama, pecanje nimfama ti nece biti neki problem a za suve kazu da je lakse jer jednostavno vidis kada je riba pokupi.
Predvez mora da bude konusan da bi transfer energije sa strune bio adekvatan. Dakle mozes da koristis nekoliko debljina najlona i da ih spojis cvorovima a tabele za odnos duzina segmenata imas po netu. U principu je smaranje.

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Imacu ovo na umu naravno cim budem uzimao pribor :) E a interesuje me i ovo, gledao sam na You Tube-u kako na cekrk stavljaju neki tanji konac pa tek onda kanap, interesuje me da li ja to treba da stavim ili je to nepotrebno za male planinske potoke?

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
"to" se zove beking i predstavja dynema konac namotan na spulnu pre fly line. Zasto? Prvo da fly line ne lezi direktno na metalnom cekrku, drugo da poveca koliko toliko precnik spulne cekrka na kom ce biti fly line i koliko toliko "smanji" memoriju fly line usled dugog stajanja na cekrku. I trece (kod nas najmanji razlog) da imas neku sigurnost da u slucaju da uhvatis veliku ribu neces ostati bez fly line.
Za tu namenu mzes da iskoristis i neku polovnu, deblju a meksu varalicarsku pletenicu tipa Hypron ili slicno. 20-30lb i to je to.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
Rocket man je napisao(la):
U pitanju su male planinske rijeke koje nastanjuje samo potocna pastrmka i po koji lipljan.

pozdrav druze  :tbumb:

kupi stap klase 4 od 240 cm i obavezno kupi DT kanap . daljine na kojima ces pecati na takvim rekama su tako male da nikakve svrhe nema koristiti WF kanap . ako nameravas da pecas na limu kupi stap klase 5 od 270 cm i WF kanap koji ce na reci velicine lima doci do izrazaja  :tbumb:
zaboravih da napomenem da pored toga sto WF  kanap nema nikakvu upotrebnu vrednost na rekama kakve posecujes , imas jos jednu prednost ... posle dve sezone mozes ga okrenuti i pecati i dalje na isti kanap .

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
simpson H je napisao(la):
Taj koji te je savetovao za DT drzi se pravila od pre 30 godina koja su naravno pogresna. Brze ces skapirati principe fly castinga sa WF nego sa DT strunom. Prednosti DT kanapa su iskljucivo ekonomske jer posle nekog vremena mozes da premotas strunu i koristis drugu stranu .  Ako si nekada varalicario udicama sa livenim glavama, pecanje nimfama ti nece biti neki problem a za suve kazu da je lakse jer jednostavno vidis kada je riba pokupi.
Predvez mora da bude konusan da bi transfer energije sa strune bio adekvatan. Dakle mozes da koristis nekoliko debljina najlona i da ih spojis cvorovima a tabele za odnos duzina segmenata imas po netu. U principu je smaranje.

Ovo podebljano ces da mi objasnis kada se budemo videli ili na nekom drugom mestu  :)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Necu ti objasnjavati jer to nisu principi koje ste vi instruktori naucili napamet i ponavljate kao papagaji. Kada ja napisem post onda ne mozes da istrgnes iz konteksta niti da me ogranicavas. Ako procitas ceo i iz mozga iskljucis centar za papagajizam, onda normalno shvatis sta sam rekao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno