Novi musicarski reviri u Srbiji- MORAVICA I i II

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Izgleda da je doslo vreme da musicar koji zeli da ulovi pristojnu pastrmku mora da poseti poseban revir, jer na "otvorenim" vodama vise nema uslova za uspesno musicarenje ove vrste ribe. Na jugu Srbije ima nekoliko musicarskih, pastrmskih revira. Medjutim, problem je u tome sto nisu dobro zasticeni i nema posebnih dozvola, posebnih cuvara i posebnih gazdi. Ponegde, cak ni musicari ne znaju da se nalaze u musicarskom reviru. Pola Temske i pola Visocice su pod ovim rezimom. Reka Grza i dva jezera na njenom vrelu su takodje rezervisani samo za musicare. Ni na jednom od ovih revira se ne doplacuje posebna dozvola, a samo na Grzi vazi "Catch & Release" propis. Ove godine ce se otvoriti jos dva, veoma bogata revira i to, oba na reci Moravici. Jedan ce biti u gornjem toku, kod Soko Banje, a drugi ispod brane Bovanskog jezera. Moj predlog funkcionerima zajednice koja gospodari ovim vodama je da oba revira budu u fazonu C&R i da budu maksimalno zasticena od ostalih ribolovaca i ribokradica. Odmah su uvazili moje savete i treba sa sigurnoscu ocekivati da se na sledecem zasedanju upravnog odbora zajednice J. Morava II donese odluka o formiranju ova dva revira. Nazalost (ili na srecu) nema zakonskih uslova za naplacivanje posebne dozvole, sto znaci da je za musicarenje na ovim revirima dovoljna i obicna, godisnja dozvola.
Ja sam obisao revir ispod brane i video toliko krupnih potocnih pastrmki da je zaista suludo propustiti njegovo otvaranje 1. III 2007. Tako nesto jos nisam video. Ima ih toliko da nemaju vise gde da stanu. Bukvalno im ledja vire iz vode na pojedinim mestima!
Reka je mala i vodu dobija sa dna jezera, sto znaci da joj je temperatura i bistrina ujednacena. Nekome moze biti problem sto je uskog korita i obrasla, sto otezava prisunjavanje i zabacivanje, ali znam ljude kojima bas takvi uslovi predstavljaju dodatni izazov.
Jedno je sigurno, prvog marta naredne godine ulovice se puno krupnih potocnih pastrmki u novim musicarskim revirima na Moravici. Ja cu (Boze zdravlja) sigurno biti tamo da pomazim po crvenim pegama neku od pedesetak centimetara.

architect

Junior member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
0
Mix-e razgovarali smo vec o tome, ali samo da podsetim da je to prilika da napravimo festu, i jedno lepo druzenje sa musicarima sirom Srbije na otvaranju tog revira.

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
pogre sna tema treba ici na onu pricu o dilu ribom !

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
A posle mazenja, pastrmka ce uploviti u dubine najlonske kese ili torbe!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Molim Lucky-ja da ne obrise ova dva Sumadinceva posta, bar nekoliko dana da bih iskoristio priliku da objasnim nesto. Ja zaista ne znam kako je Sumadinac dosao do zakljucka da bih ja pastrmke iz revira stavio u kesu ili torbu, jer on nikada niti je video niti je mogao da cuje od nekoga da sam(bih) ja tako nesto uradio. On je bio sa mnom u ribolovu na dva revira u Bosni i, neko bi iz njegovih cudnih reci, zakljucio da sam ja tamo odneo i pojeo ribe!?
To nema nikakve veze sa istinom i molim Sumadinca da se ostavi takvih provokacija, jer nemaju nikakvog smisla. Petnaestak godina mladji musicar od mene i po godinama i po musicarskom stazu, nije mogao niti iz jedne moje reci ili postupka da zakljuci da ja imam bilo koju osobinu nesportskog ribolovca. Veoma je cudno ovo sto se desava sa Sumadincem, koji je kod mene izazvao samo simpatije. Zato i ne mogu da se naljutim na njega, jer ne verujem da je ovo sto pise o meni rezultat njegove zlobe. Ne znam sta je u pitanju, ali znam da nisam ljut. Mozda se on sali. Super! Svidja mi se ovakav humor.
Jos manje smisla imaju njegove reci kada se zna da sam bas ja taj koji ce mozda najvise brinuti o revirima na Moravici. Na zalost, nasi zakoni nisu predvideli prave musicarske rivire, pa je veliko pitanje koliko ce da traje bogatstvo ovog revira. Verujte da sam jedva ubedio neke funkcionere da ne treba dozvoliti odnosenje riba iz te male reke. Mozda cak i nece biti zabranjeno poneti ribu, jer se svi drze zakona, koji nije predvideo Catch & Release. Plase se reakcije ostalih ribolovaca, cijim je parama kupljena mladj. Vidite, problem je formirati i zastititi revir. Da li pomazete da se to promeni? Ja se trudim, a vi?

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Ja znam da je vecina od uvek bila protiv Sumadinca. Bez pitanja ste brisali moje postove, ja sam to precutao. Mixmasteru ponasam se isto kao i ti pre nekih 6-7meseci. Pobijao si svaki moj post kao i sve sto sam ja rekao u sustini negirao si sve sto sam ja govorio! A sada neka Laki obrise i ove postove kao i sve druge, posto je to najbolji nacin da se otarasimo Sumadinca. Nije on covek kriv, znam celu situaciju, zarad mira na forumu Laki povladjuje svima, radi onako kako vecina kaze. Vecina se odlucila da je Sumadinac glupak, baljezgar (hvala Pepo). Svaka cast, samo nastavite! A ti laki obrisi ovaj post kao i svaki drugi.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Neshavtam zasto mene napadas? Pises kako ja povladjuem svima. Hm... pa po nikad nisam radio, bar sam mislio da ne radim. Tvoj post u jednoj temi sam izbrisao jer spominjane rodbine, makar u zezanju nije nu redu.
Jos jedna stvar, a nadam se da ce svi da procitaju. Svaki sedeci post u kome pise da neciji post treba da brisem bice kao takav izbrisan odmah i bez presedana. Nece biti editovan, vec ceo post delite, bezozira sta ostalo u tom postu pise.
Drugo, odakle ti ideja da neko zeli da te istera sa sajta???????????????? I kome smetas breeeeeeeeeee! Medjutim insinuacije da ce Mixmaster da trpa pastrmke u kesu, zaista nisu na mestu. To je spekulisanje cinjenicama! Nadam se da sam jasa. Isuvise sam umoran od situacije a sajtu. Najbolje bi bilo da sajt ne radi par dana da se usijae glave malo opuste! Ne pretim naravno, ali isto tako nezelim da se svaki put kada se uloguje citam kako clanovi jedni druge pljuju!
Salut!

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
e pustite preseravanja !!! Ja zelim da znam jeli pastrmka u tim revirima autohtona ili poribljena? Otkud ona tu sada kako je pre nisu pokrali "ribari". Kolika je dnevna dozvola... i ostalo kada bude stupilo na snagu. Sve me ovo interesuje jer mozda zelim otici malo dalje od kuce gdje mogu da lovim, sva nasa preseravanja me smaraju. bosna ovo nishava ono, .... ma bre kako je lepo kada neko podrzi neciju ideju ili pokusa u granicama kulturnog izrazavanja da ukaze kako da bude bolje i da nas sve usmeri tamo, mi se ovde samo napadamo, ja sam u nekoliko postova lepo pisao ocekujem da se vidimo na Ribniku ili Plivi a tako bi i ja voleo otici malo dalje, recimo ovo ljeto 2006 nas 6 smo bili nekih oko 500 km od kuce na kampu zasto da ne dodjemo na neki lep revir gdje cemo se oduseviti jer jos uvek mislimo da smo ispred ostalih sa terenima za musicarenje jer imamo u Bosni: Unac, Plivu, Sanu u gornjem toku, Unu, Vrbas, Ribnik, Ugar i bezbroj manjih rjecica, pa dajte da pozelim da odem kod Vas, ne mora biti to savrsenstvo ali da se u opisu vidi da ima potencijala, znam da ima planinskih reka i u Srbiji nije Srbija samo okolica Nisha, malo je sire od toga a ovaj sajt je izgleda samo regionalno orijentisan i kada se spomene Ribnik to je da se kaze kako je tamo bez veze kao pecanje u ribnjaku jeli to ljubomora ili imate tamo kod Vas bolje? malo sam se naljutio, nesto se tu i tamo spomene Drina ali i to kao lipljen je bez veze imamo mi drugih vrsta koje se super-uspjesno musicare (citajte zamjenjuju lipljene i pastrmke).... i jos mnogo toga ali sam otisao u off topic malo zesce... Dajte mapu, slike revira slike pastrmke u vodi i slicnog propagandnog materijala pa da dodjem tamo a ne ovako suplja rijec!
E Mixe ne zajebavam te ali te moram pitati kada si spomenuo ove revire napisao si da ima mnogo dobrih pajki, a ima li lipljena?
A Klena ili je to reka samo za ove koji su uskih pogleda u musicarenju (pocetnike koji nisu jos na Klen/High/Level)? Iako i ti zelis jako da bocnes pokoju od 50-ak cm :lol:

architect

Junior member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
0
Na Moravici je zadnje tri godine bila zabrana ribolova. Za te tri godine su poribljavali potocnom pastrmkom u proseku 1500 komada godisnje. Verovatno ce rezim ribolova da bude takav da ce moci da se odnese jedan komad dnevno. Naravno na revirima I i II. Vazice godisnja dozvila za domace ribolovce. A oni sa strane ce moci da kupe standardnu dnevnu ili nedeljnu dozvolu. Sve je ovo nezvanicno jer zvanicna odluka tek treba da se donese. Na jednom od razgovora Ja i Mix smo im predlagali da rezim ribolova bude iskljucivo C&R. Dozvola za revir iskljucivo ne postoji jer tu varijantu ne poznaje domace zakonodavstvo, vec postoji samo dnevna, nedeljna i godisnja.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ugly Si, pobratime iz daleke RS, treba da znas da lipljena nema u Srbiji i skoro da ga nikad nije ni bilo, osim u Drini i Limu, rekama koje samo dodiruju teritoriju Srbije. Na par reka bilo je neuspesnih pokusaja da se ova interesantna riba "silom" odomaci, ali to nije uspelo. U reke poput Resava, Studenice, Rzava... dzaba su ubacivani, jer reke Srbije samo pomalo lice na prave lipljenske reke poput Tare, Plive, Sane, Une, Soce, Save Bohinjke...i ne pruzaju adekvatne uslove za normalan zivot ove zivotinje. Nema nista od lipljena ovde i to ostaje samo san vecine musicara. To se i u anketi vidi. Srbija je zemlja sa rekama u kojima prirodno i potocna pastrmka jedva opstaje i to, samo u gornjim tokovima reka, najdalje 20-30 km od samog izvora. Ovde je najveca pastrmska reka nekoliko puta manja od Plive. Dakle, uslovi za zivot salmonida su vise nego skromni. Skromni su uslovi i za ostale ribe, jer su i ne-salmonidne reke veoma ugrozene zagadjenjem, branama, HE, ribokradjom... Zato su musicari Srbije upravo grupa kojoj vlasnici revira u BiH treba da posvete najvise paznje i da nam naplacuju i samo gledanje reka poput Une, Sane ili Plive, jer je i to vece zadovoljstvo od musicarenja salmonida na pastrmskim terenima Srbije. Kvalitetno musicarenje lipljena i potocne pastrmke je sada za brojne musicare Srbije samo san, a zemlja iz nasih snova je Bosna i Hercegovina.
Ovaj nas revir Moravica je odlicno mesto da se okupimo i lovimo potocare, koje su ubacene pre nekoliko godina. U ovoj reci se ne mresti, tako da su svi primerci krupni. Ima ih puno i jasno se vide u vodi. Ovo je kratak revir, tako da treba pozuriti i pojaviti se bas 1. III 2007. Tada ce, po mojoj proceni, svako moci da se napeca. Ribe su divlje, jer nisu odgajane u ribnjacima do lovne velicine, vec su ubacivane kao mladj.

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
lipljana na rzavu ima dosta ,i vrlo uspesno se mresti
pozdrav

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Studenica je imala AUTOHTONOG lipljena (kao i mladicu!!!)do pre 10-tak godina koji je dosao iz Ibra (koji je isto imao mladicu!!!). A posle izgradnje rudnika na Kosovu... ode lipljen (naravno i mladica!!!)na Ibru nizvodno od njih. Razlog nestanka lipljena u Studenici ne znam, neki kazu da je razlog izgradnja nekoliko drvara i piljevina, mozda neko drugi zna!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ma znam te price o Studenici, Rzavu i Ibru, ali to je zajebancija. A sto je jos vaznije, nema veze sa ovom temom i Moravicom koja protice kroz Aleksinac. Hteo sam samo da ukazem na nesto sto Ugly Si kao da ne zna, a to je da je lipljen izuzetno retka zivotinja u Srbiji. Pitao je da li ima lipljena u Moravici. Hteo sam da mu pokazem koliko je to smesno pitanje. Ugly, ti zivis u raju za lipljene, a mi smo mnogo daleko od toga. Ova nasa Moravica je smesna u odnosu na bilo koji planinski potok Bosne, ali napunili smo je pastrmkama i maksimalno iskoristili njene skromne potencijale.
Jos jednom pozdravljam Lakija uz poruku da prebaci u posebnu temu ove postove o lipljenu u Srbiji. Otvaram temu "Lipljeni u Srbiji".

Vrh Dno