Izgleda da je doslo vreme da musicar koji zeli da ulovi pristojnu pastrmku mora da poseti poseban revir, jer na "otvorenim" vodama vise nema uslova za uspesno musicarenje ove vrste ribe. Na jugu Srbije ima nekoliko musicarskih, pastrmskih revira. Medjutim, problem je u tome sto nisu dobro zasticeni i nema posebnih dozvola, posebnih cuvara i posebnih gazdi. Ponegde, cak ni musicari ne znaju da se nalaze u musicarskom reviru. Pola Temske i pola Visocice su pod ovim rezimom. Reka Grza i dva jezera na njenom vrelu su takodje rezervisani samo za musicare. Ni na jednom od ovih revira se ne doplacuje posebna dozvola, a samo na Grzi vazi "Catch & Release" propis. Ove godine ce se otvoriti jos dva, veoma bogata revira i to, oba na reci Moravici. Jedan ce biti u gornjem toku, kod Soko Banje, a drugi ispod brane Bovanskog jezera. Moj predlog funkcionerima zajednice koja gospodari ovim vodama je da oba revira budu u fazonu C&R i da budu maksimalno zasticena od ostalih ribolovaca i ribokradica. Odmah su uvazili moje savete i treba sa sigurnoscu ocekivati da se na sledecem zasedanju upravnog odbora zajednice J. Morava II donese odluka o formiranju ova dva revira. Nazalost (ili na srecu) nema zakonskih uslova za naplacivanje posebne dozvole, sto znaci da je za musicarenje na ovim revirima dovoljna i obicna, godisnja dozvola.
Ja sam obisao revir ispod brane i video toliko krupnih potocnih pastrmki da je zaista suludo propustiti njegovo otvaranje 1. III 2007. Tako nesto jos nisam video. Ima ih toliko da nemaju vise gde da stanu. Bukvalno im ledja vire iz vode na pojedinim mestima!
Reka je mala i vodu dobija sa dna jezera, sto znaci da joj je temperatura i bistrina ujednacena. Nekome moze biti problem sto je uskog korita i obrasla, sto otezava prisunjavanje i zabacivanje, ali znam ljude kojima bas takvi uslovi predstavljaju dodatni izazov.
Jedno je sigurno, prvog marta naredne godine ulovice se puno krupnih potocnih pastrmki u novim musicarskim revirima na Moravici. Ja cu (Boze zdravlja) sigurno biti tamo da pomazim po crvenim pegama neku od pedesetak centimetara.
Ja sam obisao revir ispod brane i video toliko krupnih potocnih pastrmki da je zaista suludo propustiti njegovo otvaranje 1. III 2007. Tako nesto jos nisam video. Ima ih toliko da nemaju vise gde da stanu. Bukvalno im ledja vire iz vode na pojedinim mestima!
Reka je mala i vodu dobija sa dna jezera, sto znaci da joj je temperatura i bistrina ujednacena. Nekome moze biti problem sto je uskog korita i obrasla, sto otezava prisunjavanje i zabacivanje, ali znam ljude kojima bas takvi uslovi predstavljaju dodatni izazov.
Jedno je sigurno, prvog marta naredne godine ulovice se puno krupnih potocnih pastrmki u novim musicarskim revirima na Moravici. Ja cu (Boze zdravlja) sigurno biti tamo da pomazim po crvenim pegama neku od pedesetak centimetara.