Novi musicarski reviri u Srbiji- MORAVICA I i II

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Raspalili smo da pisemo o Moravici ovih dana, a zaboravili smo da imamo to kao specijalnu temu. Ja sam juče, u društvu svog imenjaka i prezimenjaka (čovek se zove Ivan Ranđelović!), proveo lep mušičarski dan. Iako sam bio ubeđen da će biti velika gužva i da ćemo morati da pređemo na neko mirnije mesto, desilo se obrnuto. Nismo sreli nijednog mušičara, a ceo dan smo, do mile volje, "češljali" revir. Tek su nam ribočuvari prijavili da je u reviru još jedan mušičar, ali mi ga nismo sreli. Bistra voda, lepo vreme i mir. Divota!
Ivan ima kameru u svom telefonu, pa je slikao neke ulovljene pastrmke. Ja sam obećao da ću nositi kameru, ali sam ipak odustao, jer sam ovog puta išao da uživam u malo ozbiljnijem ribolovu, a moja glomazna kamera bi me u tome omela, a i filozofija mi je malo čudna, kada je vrednost ulova i njihovih slika iz zaštićenih revira u pitanju.
Pastrmke su odmah prihvatile naše nimfe i sa lakoćom smo ih lovili. Puno je sitnih pastrmki, ali veoma često se zakači i primerak od oko 30 cm. Ribe su debeljuškaste i snažne i bilo je lepo podsetiti se na atraktivnost borbe sa pristojnim potočnim pastrmkama. Najveća koju sam ja ulovio je bila duiga nešto preko 40 cm, dok je Ivan R. Jr prijavio, ali i slikao, jednu od oko 50 cm. Imali smo po 7-8 komada od po tridesetak cm.
Ovaj bogati revir ima i svoje mane. Neke budale bacaju u njega otpad. Pored samog revira je prava deponija. Druga mana je što su obale reke prilično obrasle. Prava džungla! To dobro štiti pastrmke, ali i onemogućava lagodno zabacivanje.
No, sve se to može lako srediti. Pored same reke i revira se otvara hotel, čijeg gazdu sam već ubedio da mu je u interesu da priobalje Moravice bude čisto i da prijavljuje sve ribolovne prekršaje. Biće to lepo mesto za odmor. Možda ja budem prvi gost. Kaže da će spavanje biti 5 eura. Sobe su super- sve imaju terasu sa pogledom na reku! Imali smo po 7-8 komada od po tridesetak cm.

chelle

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
Nije to deponija pored Moravice, to su Bovancani otvorili najsavremeniji kes en keri. :hammer:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Sokobanjci, kako je u gornjem reviru? Tzv. "Moravica I"?

chelle

Junior member
Učlanjen(a)
28.01.2007.
Broj reagovanja
0
Moravica 1 je slaba, gornji tok moravice je poribljen prosle godine samo sa par stotina komada i nije bilo zabrane, ono sto ima u reci je jos uvek sitno, ovaj tok se cesto muti i riba mnogo sporije raste nego ispod Bovna.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Hvala, Čele.
Ja sam i danas po olujnom vetru bio na Moravici. Imao sam neki poslić u Aleksincu, pa sam malo obišao reku.
Izgleda da je malo povećana i zamućena. Ovi na brani odvrću i zavrću ventile kako im "ćune". Ipak, za nimfarenje je dobra voda.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Juče sam pecao na Moravici II. Otkrio sam da je ovo jedan od najbogatijih revira potočnom pastrmkom u Srbiji. Ulovio sam, što suvom, što nimfom, nebrojeno mnogo pastrmki, od kojih je nekoliko bilo teško oko 1 kg, a najveća koju sam ubo je sigurno imala i puna 2 kg! Izbacivala se cela iz vode nekoliko puta, kao da je htela (hteo-mužjak je bio izgleda) da mi pokaže sve svoje ogromne pege. No, svejedno, ionako bih je oslobodio, kao i sve ostale, pa me zadovoljava i minut borbe sa njom.
Za razliku od mišljenja pojedinaca sa drugih, sličnih foruma, tek sad preporučujem dolazak na Moravicu II, jer ovo je njen uobičajeni vodostaj i bistrina. Ogroman broj pastrmki se tek sad jasno vidi, a voda je, i pored slabog, ali dovoljnog, protoka i dalje izuzetno hladna. Juče sam je par minuta gazio bos, zezajući se, i gorko se pokajao. Nisam nosio termometar, ali garantujem da je dosta hladnija od Temske ili Vlasine, koje od vajkada naseljava potočna pastrmka.
Dakle, Moravica II je izuzetno dobar izbor za ljubitelje mušičarenja u revirima, a još bolja je za trening pred predstojeće takmičenje na Mlavi, jer je sva zarasla i protiče kroz gustu "džunglu". Ko ovde savlada zabacivanje, na Mlavi će mu biti kao na Drini.
Da preciziram, na Moravici II, ovih dana, čak i apsolutni početnik može uloviti trofejnu potočnu pastrmku.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Drago mi je da si se lepo napecao tih potočara strankinja (koje liče na sve samo ne na naše autohtone pastrmke), a još draže što je izgleda vodostaj malo porastao!  :)

Ja sam pošao na Moravicu u subotu i zatekao vodostaj ispod svakog minimuma, nekih 4-5 puta slabijeg protoka nego pre 2 nedelje. Voda jedva da je tekla i virovi gde je jurila voda su postali prozirne plitke barice... I voda je bila mnogo toplija nego ranije. Do pre ovog smanjenja je bila ledena, a u subotu je bila slične temperature kao recimo Temštica (gde sam bio u sredu).

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Čini ti se, Goci, da pastrmke iz Moravice ne liče na uobičajene Salmo trutta Fario. Možda si ti varalicom lovio samo krupne komade, koji najčešće imaju pomalo čudne pege. Pastrmke od po 20-30 cm su sasvim normalno obojene. Baš sam se i ja začudio tome, jer su u početku sve pastrmke u ovom reviru bile pomalo čudne, a znam i zašto. U našim divljim rekama pastrmke obično rastu mnogo sporije, pa su primerci od dvadesetak cm već polno zreli i tako obojeni. Ove, koje hrani čovek, su polno zrele kad su teške skoro 1 kg(!) i to veoma značajna razlika. Kad su u ribnjaku, potočare od 20 cm nemaju šare svojih divljih sestara, jer su daleko mlađe.
Pastrmke iz Moravice II se razlikuju po još jednoj dobroj osobini. Veoma su debele i nastavljaju brzo da rastu, jer žive u vodi stabilne temperature i bistrine, veoma bogatoj gamarusima. Očistio sam par komada, koje sam ulovio izvan C/R revira i uverio se da su im puni želuci hrane.
Počeću češće da obilazim ove terene, jer nisu previše napadnuti. Reka je zarasla u tešku (veoma) džunglu i nimalo nije atraktivna mušičarima koji nisu dobri zabacivači, a takva je velika većina, jer postoji pogrešno učenje, koje dominira u svetu mušičarenja, da je najbolja tehnika potrebna onome ko baca daleko.
Pozivam sve kolege mušičare da mi se pridruže, jer ovde ima puno veoma krupnih potočnih pastrmki koje su veoma raspoložene da pojedu pravilno odabranu, zabačenu i vođenu mušicu.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Velika većina (ako ne i sve do jedne) tih potočara su iz ribnjaka. Hvatao sam 2 varijeteta nevezano za veličinu (od 15 do 41 cm) - jedne manje više klasične, sa ne previše brojnim pegama, ali relativno velikim i okruglastim, poput ove 2:

potocara37xq9.jpg

potocara22db4.jpg

ali je nekih 60-70% bilo sa veoma brojnim, ali sitnim pegama nepravilnog, često kockastog oblika, poput ovih:

pustanjezl6.jpg

potocara41bnn9.jpg

Osim ovih, video sam i sliku jedne koju je upecao drug i koja je imala isključivo crne tačkice i mnogo potseća na atlantski varijetet potočare, koje se svojevremeno mogao naći po nekim ribnjacima EX Jugoslavije i koji, kako stvari stoje, i dalje daje ove uljeze kojima nije mesto u našim vodama i samo kvari genetiku naših lepih potočara.

p.s. A ovo je najlepši trenutak, iako su ihvaćene van UiP revira:

idiplivavaj41bpx5.jpg

Na jesen krećemo u zvaničnu kampanju oko proširenja UiP revira na još 3-4 km nizvodno, gde bi bio dozvoljen lov samo veštačkim mamcima + zabranjena upotreba trokrakih udica (pastrmke sa slike su upecane na voblere sa dvokrakim i jednokrakim udicama). Svaka pomoć od drugara mušičara je više nego dobrodošla, a verovatno i neophodna (o ovome smo već pričali ja i MIX i on je voljan da pomogne).

p.s.2 Samo je pitanje dana kada ću očistiti prašinu sa onog mog DAM mušičarca (valjda beše 2.55 m, AFTMA 4-5) i posle 7-8 godina pauze opet početi da mušičarim! Najveći deo zasluga za to ću dugovati ovom sajtu!  ;)

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Sjajno,
Druze Goci ja te nepozdravih na sajtu, pa da se ne bi osecao zapostavljenim, dobrodosaoi hvala na lepim recima za sajt!
Eee kada vidim ovakve slike, ovakvih riba u bilzini dodje mi da lupim glavu od monutor marke Daewoo star 7 godina, a veca steta bi bila za njega nego za moju glavu!
Mislim da ce prva reka koju cu posetiti cim mi bude malo bolje upravo Moravica...i sa nadom da i ja ovako skapan klepim nekku dzukelu!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Opasan revir! Sačekaće te pastrmke Laki, ne brini. Ja sam juče oslobađao kilaše uz reči: "Porastite malo, da budete veće za Lakija". Mada, izvan C/R revira im nisam oprostio. Jednostavno, poštujem pravila, za koja sam i sam zaslužan.
Ne brini Goci, biće tu dovoljno pastrmki i da se ponese jedna (moj predlog) izvan C/R revira. Proširićemo ga na tu foru, sve do Aleksinca. Ima dovoljno pastrmki kod proizvođača i, ne brini, ovo su normalne pojave na šarama pastrmki, koje, iako različite, mogu biti čak i sestre i braća. Mislim da pastrmke kojima se poribljava Moravica imaju poreklo sa obližnjeg Crnog Timoka, tako da nema bojazni da imaju neki "atlantski" gen.
Čovek koji ih razmnožava je prvi proizvođač potočnih pastrmki u Srbiji i ima svoje matično jato, poznatog porekla.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
I jedna bi bila znacajno poboljšanje u odnosu na trenutnih 3, ali to opet ostavlja mogućnost raznih spletkarenja... Nosim jednu (i idem do kola), pa opet nosim (samo) jednu, ali opet idem ka kolima, pa krenemo nas trojica i UVEK donesemo 3 ribe, iako se dvojica nisu ni upisala... Ne, ja hoću TOTALNI UiP revir, iako i ja obožavam da jedem ribe...

Ako se ipak pokaže da je totalni UiP revir do Aleksinca ili bar do onog drugog mosta nizvodno od revira (tamo gde je ona deponija) neprihvatljivo rešenje, onda bih ja išao bar na varijantu jedna ali vredna, preko 40 cm, što je za Moravicu sasvim realna mera i ako bi se striktno poštovala imali bismo i veoma uzbudljivo pecanje (svakodnevno nekoliko komada oko ove mere), a bila i jedna za u tiganj, ako neko baš i to hoće (ja ne bih mogao da ubijem potočaru pa taman da umirem gladan).

Pričaćemo još, i ovo nije loše kao neki početak...  ;)

A kad mi je do riba za u tiganj odem do Bovanskog jezera i ulovim 3 smuđa na varalice. Moja teorija, koju stalno propagiram i preko novina, je da broj ponetih riba treba biti srazmeran veličini vode i brojnošću populacije te vrste na njoj. Tako na Moravici recimo ima 100-200 pastrmki kilašica, a u Bovanskom jezeru 100.000. smuđeva kilaša. Uhvatiš par komada na Moravici i oštetio si čitavu populaciju za jedan posto i to samo za jedan dan! Tako par nedelja, pa još nas nekoliko i odjednom riba nešto neće... Na Bovnu možeš loviti smuđa još 100 godina, a da ga sportskimputem nikako ne možeš izloviti (ali mogu lopovi mrežama...).

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
...ja bih ovako, onako...a onaj bi ovako, onako...da se ja pitam, bilo bi ovako...
Opet filozofija. Drago mi je da Goci brine o reviru i ribama, koje su ga odusevile, ali ne treba suvise da brine. Bice sve u redu sa Moravicom II. Dobro je da i Goci zeli aktivno da doprinese boljitku.
Niko nece izloviti sportskim priborom pastrmke iz Moravice II, jer je to prakticno nemoguce zbog nepristupacnog terena, a ako i nestane poneka i zavrsi u torbi neposlusnih ribolovaca, nista strasno. Predvideli smo to. Nismo naivni da poverujemo da ce bas svaki ribolovac da postuje propise. Toga nema ni u jednom reviru na planeti Zemlji. Zato, postoji spremno resenje. Gomila potocnih pastrmki je spremna u ribnjaku i samo cekaju da kazemo: "pustaj, pobratime". Tako da, ako zafali pastrmki u reci (a to sada nije slucaj), nece zafaliti para u nasem bogatom udruzenju i zajednici, a ni mladji u ribnjaku.
Mora se dozvoliti odnosenje poneke pastrmke, da bi i onaj koji ih proizvodi nastavio od necega da zivi. Ako on nema posla, propasce i svi nasi reviri. Eto jos jednog dokaza da je riba postala domaca zivotinja i da ovaj lanac proizvodjac-poribljavanje-izlovljavanje-proizvodjac, ne sme ostati bez najvaznije karike, proizvodjaca.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mixmaster je napisao(la):
Mora se dozvoliti odnosenje poneke pastrmke, da bi i onaj koji ih proizvodi nastavio od necega da zivi. Ako on nema posla, propasce i svi nasi reviri. Eto jos jednog dokaza da je riba postala domaca zivotinja i da ovaj lanac proizvodjac-poribljavanje-izlovljavanje-proizvodjac, ne sme ostati bez najvaznije karike, proizvodjaca.
Ovo stvarno ima smisla, naročito za rečice gde velika većina pastrmki potiče iz ribnjaka. Ok, idemo na varijantu jedna ali vredna! Jel 40 cm OK ili misliš da je previše? A šta drugi misle? Pa neće valjda samo Ranđa i Goci da kroje sudbinu jedne reke! Hej!  :)

Vrh Dno