Novi stap?

boko

Junior member
Učlanjen(a)
31.08.2007.
Broj reagovanja
0
@rabbit

Kada već nisi bio lenj da mašeš raznim kombinacijama, daj napiši koji su štapovi bili upoređivani. Naime, ako su štapovi iz iste cenovne klase, onda ima smisla da svoje utiske izneses kroz uporednu analizu. U stvari, to je jedino smisleno opisivanje pribora - kada porediš konkretne primerke koji su po nečemu iz iste grupe.

Nama koji nemaju priliku da gledaju pet a da masu sa tri da bi odabrali jedan štap za početak, to bi bilo od velike koristi. Zato, HVALA unapred!

KaGeMuShA

Junior member
Učlanjen(a)
05.10.2006.
Broj reagovanja
0
I ja "archim" :)Abu Diplomat i zadovoljan sam stapom,ali strunom bas i ne(Cortland).Ali kako sam pochetnik i ja mozda ne bih trebalo da pricam o tome puno.Pozdrav!

KaGeMuShA

Junior member
Učlanjen(a)
05.10.2006.
Broj reagovanja
0
A sto se tice kupovine nekog dela musicarskog pribora na sajmu u Novom Sadu,daj boze da ima nesto da se nadje.Prosle godine,mrka kapa.Ne mogu da verujem da na jednom takvom skupu proizvodjaca i trgovaca ribolovacke opreme,musicarenje bude tako slabo zastupljeno.Dobro to je Novi Sad ali ima i tu ljudi koje interesuje musicarenje i na slatkim,stajacim pa  planinskim vodama i morsko musicarenje.Kazem jos jednom daj boze da se uzmu u pamet!!! :)

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
Stvarno je prosle godine sajam u Novom Sadu bio katastrofa. Mogu da preporucim jedan niskobudzetni stap, marke Mikado. Nisam ga probao na vodi ali zavrsna obrada i osecaj u ruci su daleko bolji od Hakuya. Za te pare (oko 2500din) vredi razmisliti. Stap ce sigurno biti na sajmu a da ne bih pravio reklamu nekome, kog interesuje konkretno, podatak moze da dobije preko pm.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Mnogi od njih ni za plovkarenje i dubinkarenje do skoro nisu uvozili adekvatne stvari. U ondosu na "vecinsko" ribolovcako trzite musicarsko je toliko minorno da mu niko od trgovaca ni ne posvecuje ozbiljnu paznju, smao neki  medju njima koji i sami musicare ili poznaju nekpog, pa znaju da tu moze da bude i zarade. Zato se cesto nadju strune 10-12 i slicne stvari koje se nikad ne prodaju, pa prestane i porucivanje musicarske opreme od veletrgovaca.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Jr, reklama na ovom forumu je besplatna i pominjanje firmi poput SAGE, Shimano, Loomis, Orvis, Sport Com...je uobičajeno.
Mikado je, kako kaže njegov prodavac, poljska firma i štapovi su, iako prilično jeftini, solidni. Tako kaže gospodin Ranko Travar, čija firma ih prodaje. I on sam je mušičar i to, legendarni. Pitam se, kako da ga namamim da malo piše na ovom sajtu. Taj je obišao sve bosanske reke, a pravi je ribar, ne maneken, pa bi bilo veoma interesantno da čitamo njegove priče iz Bosne... skrenuh s teme. :lol:
Dakle, firma "Travar" iz Novog Sada nudi štapove "Mikado" i preporučuje ih kao sasvim solidne i vredne uloženog novca.
Moglo bi se reći da borbu za tržište u rangu do 50 eura vode Abu, Hakuyo, Robinson, Jaxon i Mikado.

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
Da, Ranko je uvezao celokupni Mikadov program pa i musicarske stapove. Ako se ne varam, firma mu se zove Sirena i stalni je izlagac na sajmovima u NS i Nisu. Da li hoce da pise o svojim putovanjima, ne znam, pitacu ga. Intersantno bi bilo cuti reportaze o Sani, Dabru i posebno Ugru.

Roda Fly

Junior member
Učlanjen(a)
01.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ranko je pravi ribar, taj je majstor od shkobalja na travu, koliko sam citao i uspesno se snasao i u lovu smudja, protfisha. A i pravi je musicar poznaje reke tamo! Posebno bi voleo da cujem par reci o revirnim rekama kao sto su ribnik klokot od jednog takvog ribara kao sto je ranko.
A i te stapove cu pogledati ako budem isao na sajam ove godine.

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
boko je napisao(la):
@rabbit

Kada već nisi bio lenj da mašeš raznim kombinacijama, daj napiši koji su štapovi bili upoređivani. Naime, ako su štapovi iz iste cenovne klase, onda ima smisla da svoje utiske izneses kroz uporednu analizu. U stvari, to je jedino smisleno opisivanje pribora - kada porediš konkretne primerke koji su po nečemu iz iste grupe.

Nama koji nemaju priliku da gledaju pet a da masu sa tri da bi odabrali jedan štap za početak, to bi bilo od velike koristi. Zato, HVALA unapred!

Ovo uglavnom nisu štapovi koji se mogu naći u ,da kažem,slobodnoj prodaji.Osim abua,to su manje upotrebljavani štapovi.A evo i koji su:

Abu diplomat 5/6 3m  cena 2700 din

browing traveler 4delni  5/6 2,60  m    cena novog štapa u chf  435 ( u švicarskoj)

Sage  vt2  #3  2,35m 4 delni    cena na netu 399 E 

Dan Craft FT  #6  2,70m 4 delni hand made  cena kita i rada 150E

Sciera  4/5  2,70 2 delni doživotna garancija  cena oko 200 E u hrvatskoj

E sad,pitanje je šta vam iz ove cijenovne klase odgovara.Naravno da se i browing i sage kod nas mogu naći u rasponu od 150-200 E.
Od njih sam naj zadovoljniji sa browingom,ali samo iz jednog raloga.Najbolje mu je legla struna i najlakše sam bacao upravo s njim.Dan craft je extremno brz,za moj pojam štapova,ali sam s njim na perućcu,s adekvatnom strunom izbacio cijeli sadržaj čekrka.Struna je bila SA WF6 i takvu strunu taj štap i traži.Od Sene,je komentar bio da je idealan za drinu jer može da podigne puno strune s vode.Štap inače pripada mom drugu,koji čeka da mu dođe wf6 iz usa.Što se tiče SAGE vt2,štap je kupljen za uživanje na Ribniku i Gradcu.Veliki mi je problem da mu nađem strunu koja bi lepo legla i pravilno ga opteretila i tako mi omogućila zezanje prilikom prezentacionih zabačaja.Kad kupim nešto,a to će biti SA mastery trout ili neka hardy struna kojoj ne znam ime al sam je gledao i djeluje mi mekana,obavestit ću vas i o njegovim mogućnostima.
O scieri sam već pričao ovdje,al ukratko,mekši štap za male distance i uživanje u ribolovu.Lepo nosi strunu klase 4 ,naravno DT,koja,po meni,daje veće mogućnosti u ribolovu i prezentaciji muve.
A sad ono što je najjeftinije ovdje.To je Abu diplomat.Sa svojom cenom,on je ubjedljivo najpovoljniji.Od garancije-6 mjeseci kod formaxa,bar tako su mi rekli.Osim dužine koja meni baš i ne leži,sve ostalo je na svom mjestu.Izvršava sve zadate problematične zabačaje bez većih problema.Najbolje mu je legla Greys DT4 struna,bez obzira na njegovu klasu.
O daljini zabačaja nebih ovom prilikom,pošto nisam preterano obraćao pažnju.Samo mogu reći da je nekih 18 metara ono što je meni zadovoljavajuće u svakom slučaju,bar iz jednog raloga.Poslije toga ne vidim muvu,jbg.
Ako mi još nešto dođe pod ruku,a hoće,pošto je moje dvorište postalo mušičarska meka Novog Sada,eto još nekog izvještaja.

boko

Junior member
Učlanjen(a)
31.08.2007.
Broj reagovanja
0
@rabbit

Hvala za post!

Super je analiza, meni pomaze da "sklopim sliku".

Kada bi birao stap za NS i okolinu, koju klasu strune bi birao?
Da li, uposte, musicaris u NS?
Da li oznaku klase na jeftinom stapu treba uvek umanjiti za 1 ili to nije opste pravilo?
(kapiram da je najbolje probati pa tek onda odabrati klasu strune, ali...)

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Nisa neki toplovodni mušičar,ali moja okolina jeste.Jedan od njih mušičari isključivo,dok se nismo upoznali,po vojvođanskim terenima.U tu svrhu koristi štap klase 8.Drugi je čovijek od kog sam naučio prve korake u mušičarenju i slušao prve filozofske savijete o istom.Nije toliko isključiv kao prvi,ali i on voli da mušičari po vojvođanskoj ravnici.E on ima i #8,ali i ono što se ,meni više sviđa,štap klase 7,koji bih i ja koristio bez razmišljanja u ribolovu na ovim terenima.Znači,moj glas sedmici.
Što se tiče strune i štapa,jedino što je sigurno to je da  ništa nije sigurno.Pojma ja nemam,ali idem logikom da je bolje probati pa kupovati,nego obratno.A da bi se to moglo,služi druženje i razmjena iskustava.To se lako dogovori kad su ljudi spremni na saradnju,i pogotovo druženje.Onda na licu mjesta vidiš,probaš a možeš i da kupiš šta ti odgovara,ako je neki preprodavac u društvu.Na žalost,takvih je malo u Novom Sadu,pa se druženja svode na razmjenu postojećih struna,mada i to znači.

boko

Junior member
Učlanjen(a)
31.08.2007.
Broj reagovanja
0
E - ovo je vec nesto!
Dakle, #7, alternativa #8.

Ne poznajem nikog ko musicari, zato pitam svasta. Ukapirao sam da su preporuke sa ovog sajta pod blagim uticajem musicara koji pecaju na Moravama i manjim rekama i recicama... I ja volim, kad mogu, da zagazim i uzivam... medjutim, to nisu moje vode pa sam malo pretrazivao net i shvatio da su u Britaniji skoro sve preporuke za klasu strune za 2 vece od domacih?! Uglavnom... U Americi se mahom preporucuje slicno sto i ovdasnji musicari preporucuju. Ukratko - treba(o) mi je insider da izaberem strunu za pocetak.

Kako cu ja 80% vremena biti na kanalima&Savi&Dunavu (bucov, stuka...), 10% na akumulacijama (klen, klen, klen), 5% na Moravi (klen, klen, klen) i 5% na potocima/recicama... rezon mi je da za pocetak krenem sa stapom prilagodjenim bucovu i stuki.

Hvala!

boko

Junior member
Učlanjen(a)
31.08.2007.
Broj reagovanja
0
:)

Ne pecam klena u Vojvodini, već na akumulacijama u Šumadiji.
Gde god da pecam, ne biram ribu već pecam sta se da upecati. A tamo je klen glavni. Hvala Bogu!
Što se mene tiče, klen je najzahvalnija riba koja pliva. Radi 12 meseci godišnje, može da se peca svakojako, mada ja ga jurim varkom. Nadam se da ću uskoro i muvom...

Da se razumemo - nemam ništa protiv salmonida, ali nikad u životu nisam imao prilike da ih pecam.

Vrh Dno