Od početnika do majstora

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Sebe smatram početnikom u mušičarenju i svemu vezanim za to ali ne i apsolutnim početnikom. Ne glede na to da sam ribolovac od svoje 6 godine i da sam pre dolaska u sloveniju lovio skoro svaki dan čini mi se da ču ostati početnik u svetu mušičarenja do kraja moga života. U svakom izlasku saznam nešto novo. Kao isključivi mušičar sam počeo mnogo drugačije da gledam na ribolov iako sam i pre bio sportski ribolovac koji je cenio prirodu.  Isključivo muvom lovim svega 4 godine i od te tačke smatram početak mog mušičarskog staža. Prvi put sam lovio muvom davno pre kada sam se i zaljubio u mušičarenje ali još uvek sam lovio i varalicom, dubinkom i plovkom . Kada sam pustio sve ostale ribolovačke discipline i uhvatio se samo mušičarskoga štapa sva saznanja i doživljaje sa vode sam počeo drugačije da apsorbiram u svoj razum (ovime ne mislim reči kako svi koji ne love samo mušićarskim priborom nisu pravi mušičari...ovako samo sebe posmatram u mojoj prošlosti). Sve je nekako dobilo jednu posebnu težinu ili dubinu. Osečam se kao večiti početnik i kao netko ko će možda kroz više godina da se specijalizira za jednu ili dve vrste riba i biti u tome "masjtor". Opet sa druge strane možda neću nikada imati priliku loviti npr. tarpuna i o njemu nikada neću imati pojma. Ne samo o njemu nego sigurno niti o ribama koje mi nisu tako zanimljive a žive na našem kontinentu. Iako kada me netko pita o nečemu verovatno ču imati nekakav logičan odgovor ali ne izgrađen na ličnom višegodišnjem iskustvu. Npr. dosta znam o amuru ali ja nemam sa njime toliko iskustva kao netko ko zna dosta o njemu i + k tome ga godinama uspešno lovi. Ovde postoji još jedana stvar a to su različite vode na kojima se iskustva ipak razlikuju za barem jednu nijansu. "Onaj koji lovi na različitim vodama različite ribe više zna od onoga koji lovi stalno i samo na jednoj i jednu vrstu ribe" je tvrdnja koja ne drži vodu. U suprotnom je također jednako. Stvar je da onaj koji lovi samo jednu ribu ili dve, posveti se samo tome, na jednoj reci ili svega par reka, takav ima mogućnost da apsorbira više znanja i iskustva nego netko ko' dođe par puta godišnje na istu tu reku/vodu i lovi tu neku ribu. Jedan zna više o ovome drugi o onome.  Želim reći da je PONEKADA razlika između majstora i početnika vrlo mala. Jedni imaju mnogo znanja o priboru, drugi o vezanju i insektima, treći o samom ribolovu općenito, četvrti su majstori za par ribljih vrsta i kraljevi su na određenoj vodi. Opet ni jedan ne može reći u svemu sam najbolji ili ti u svemu sam majastor. Zato sam lično zauzimam ponizan stav da ču u ovom svetu biti večiti "početnik".
Naravno postoji i druga strana ove priče. Početnici (apsolutni) koji nemaju znanja o skoro ničemu ili uopšte o ničemu. Ima takvih koji počnu da se bave mušičarenjem a da ne znaju ni udicu da vežu a kamoli da se bave čitanjem vode ili još gore prepoznavanjem insekata kojima se ribe hrane u određenom periodu dana. To ne znači da su bezvredni, naprotiv. Oni su apsolutni početnici dok mi koji smo nešto naučilo kroz par godina smo također početnici ali ne apsolutni. No, ipak smo početnici koji smo skupili nekakvo znanje i iskustvo. Godine mušičarskog staža nikako ne mogu biti jedino merilo nečijeg iskustva. Merilo nečijeg majstorstva je njegovo lično snalaženje na određenoj vodi te različitim vodama i naravno uspešnom ribolovu. Tu isključujem slučajne ulove. Ovaj naš ff svet doživljavam kao jedan veliki gordijev čvor koji če mo spoznavati i razmotavati ceo svoj život.
Zato ja radije zauzimam ponizan stav i sebe krunišem titulom kao večitog početnika jer nema čoveka koji se je rodio naučen o svemu niti čoveka koji sve zna bolje od mase.
Dakle, od početnika do masjtora je velika i mala razlika u jedno. Prepoznajem to kao: apsolutni početnici, Iskusniji početnici i mnogo iskusniji početnici kao "majstori". Naravno da ne bi bilo sve tako zakomplicirano mi radimo razlike u prepoznavanju početnika i majstora i u tome se slažem. Sam često govorim taj ili onaj je majsator (njega treba poslušati u vezi toga ili onoga) ali sam svestan da apsolutnog majstora, među nama smrtnicima,  nema! Postoje skoro apsolutni početnici ali nikako i apsolutni masjtori!

Zašto sam ovu temu otvorio? Zato što verujem da je sve to tako kako sam napisao i jedanko tako verujem da ovakva mislenost razvija duh tolerntnosti u našem FF svetu. Isključuje samouzdizanje i mogućnost omalovažavanja drugih. Mi smo mušičari bilo dal' apsolutni početnici ili mnogo iskusniji mušičari. Svi imamo nekakvu dozu ljubavi do ovoga našega hobija i u tome smo jedinstveni te to jedinstvo bi trebalo negovati u duhu obostrane tolerantnosti.

Ovo je moje lično mišljenje, izgrađeno je nekim delom i boravkom na ovom sajtu. Ne očekujem da ovo bude prihvačeno kao neka naša FF dogma. Ali za mene ovakav način razmišljanja posedeuje aksiomatičnu vrednosti.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
POTPIS.
Voleo bi da dodam još nešto ali mi ne ide. Veoma smisleno objašnjeno! Videćemo kako će se tema razvijati, možda me nešto i isprovocira  u pozitivnom smislu da počnem sa filozofijom, koja je tako lepa nauka!
Sebastianov post i tema ne da me nisu inspirsali, naprotiv, ali šta da napišem kada se slažem. :yeswink:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Hvala Lucky i drago mi je da delis sa mnom ovakvo jednostavno/skromno/ponizno a pozitivno mišljenje. :firends:

Vrh Dno