Odrzavanje konca

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Izgleda da je to u pitanju,mada kad bolje razmislim,možda je bolje da forsiram strunu po tom terenu dok cela,sem clear dela,ne pobraoni i ne postane natural varijanta.Nema nijedna riba da je provali.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Danas sam (tek) premotao strune sa cekrka i koliko toliko ih ispravio i spremio za prolece  :doh:
Ako nekom posluzi savet - za to sam koristio poklopac od nosaca za CD od 100kom jer je sirok i konusan pa struna lako sklizne sa njega kad je namotate.
Naravno prvo je treba lepo ispraviti, najbolje napolju a moze i oko kvaka, stolica fotelja po kuci... :doh:

Na prvoj slici je primer strune skinute sa LA cekrka i sa cekrka sa dubokom spulnom, mozda nekom pomogne u buducoj odluci  :bye:

Prilozi

• ALIM0756.jpg
    ALIM0756.jpg
    153,6 KB · Pregleda: 278
  • ALIM0757.jpg
    ALIM0757.jpg
    135,4 KB · Pregleda: 278

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Kako si namotavao strunu na zvono od CD-a? Tako sto u jednoj ruci drzis zvono a drugom namotavas?

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
2
Simpson sto mu ne kazes odmah na sta pucas. Drz se Strashni, matori se spremio da ti lupa klempe  :D

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Sta je bre ovo sad ja ispadoh neka babaroga :D
Posto me ovaj namrgodjeni od Arandjelovca provalio :), ajd pa i da kazem o cemu se radi.

Ne nemotavajte strunu nikada rukom oko necega. U 99.98% slucajeva na taj nacin ste "izlomili" coating i trajno i nepovratno upropastili strunu. Ovo sa zvonom za CD je odlicna ideja samo da se druga-slobodna ruka gurne u zvono pa celo zvono da se rotira oko ruke-osovine i na taj nacin namotava struna

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Cuti ti tamo i vezuj plastiku fantastiku  :p
Simpsone nisam znao za to ali nekako sam zdravom logikom ukapirao da mi se tako struna upreda i uvija, lepo sam je razapeo po kuci i sa obe ruke motao poklopac dok je struna svojom tezinom zatezala...

Pa ne bi ispali onako lepi koturi da sam tako radio  :lol:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
202
Evo jos jednog mog zapazanja koje nekom moze pomoci... U istom se slozio i jedan moj kolega musicar...
Nikako strunu ne cistiti uljima koje imate po kuci, cickovo, kantarionovo... to sve upropasti i zezne strunu.  :doh:
Mene jednom djavo terao da je ocistim cickovim uljem... i sad me tera nego sam je tu da ne pretera  ;)
Na prvom pecanju struna je pukla na pet mesta, nasem kolegi se desilo isto sa drugim proizvodjacem strune i drugim uljem, dakle pamet u glavu  :)

mlaka voda i krpica ako bas morate...

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
evo jednog odgovora koga sam ja uputio na sajtu  musicarenje. forum ...

Један од потребних захвата на крају сезоне , а потрудите се да је имате како би наредну дочекали у жељном ишчекивању, је годишње одржавање. Пре петнаестак г. Ацо И. упутио ми је истинску критику о самом бацању струне- техници. Но за годишње одржавање поред упута горњих зналаца треба додати и намотавање на што већи обли предмет (пластично бури и сл.) и остављање на тамно место - шифоњер и сл. (WF струна непознатог порекла траје 8 година)

strunu sam kupio u Kraljevu  2000god, takodje mi se desilo da su mi poznate strune brzo stradale, mislim na kortlandovu 333. inace vodim dnevnik o nekim aktivnostima pa su ovo tacne stvari. NIKADA NISAM , ILI MOZDA RETKO, PREBRISAO STRUNU POSLE RIBOLOVA-a stalno sam to sebi obecavao ,niti do ove godine imao cekrk sa velikim precnikom -large arbor(opisana struna je bila na bfr-u)-godisnje sam  min 50 puta na vodi ,po7 sati mahanja!

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
                  Bolje je imati kanap ( ovo struna mi zvuci isuvise varalicarski) koji je losijeg kvaliteta i jeftin a cesto ga mazemo, nego da imamo najbolji kanap na svetu a skoro nikad ne vidi neku mast za odrzavanje u toku sezone.

Mozda ce zvucati ko da preterujem, ali uvek nosim tu mast sa sobom i obavezno bar jednom u toku ribolova ( ako sam ceo dan na vodi) premazem kanap njome. Pre nego napravim kafe pauzu, krpica u ruke, ili samo prstima predjenm ceo kanap.

Nije mi cilj da produzim vek kanapu ili poboljsam njegovu plovnost, vec zbog mnogo boljeg prolaza kroz vodjice. 

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
- Bolje dobar kanap i povremeno sredstvo za ciscenje kanapa
- dali kanap ide dalje i bolje ako ga namazes ?
- da li dalje ide suv suvcijat kanap ili namascen (da olaksam malo)
- steta sto ne zivimo u boljim uslovima te imamo vise kanapa isto tako i stapova te ih prilagodjavamo vrsti pecajna
- ima jos nesto al da ne zurimo

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
                    Ma naravno da je kombinacija dobrog kanapa sa nekim sredstvom najidealnija. Znam par kolega koji jednostavno kupe neki kanap, i voze cele sezone "na suvo", bar da mu svinjsku mast stave bio bi bolji.
                    I dalje bi leteo naravno.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
nespetro je napisao(la):
                    Ma naravno da je kombinacija dobrog kanapa sa nekim sredstvom najidealnija. Znam par kolega koji jednostavno kupe neki kanap, i voze cele sezone "na suvo", bar da mu svinjsku mast stave bio bi bolji.
                    I dalje bi leteo naravno.

koji bi dalje leteo?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
                        Znam na sta mislis, drugo je kad je kanap mokar od vode, a drugo kad je namascen sredstvom. Al aj da kazem da ce dalje leteti kad je namascen nego suv ko barut. 

jeprli

Senior member
Učlanjen(a)
26.01.2011.
Broj reagovanja
1
Ja bogmi moram cesto da cistim i mazem u zimskom periodu, sto manje kupi znjura vodu to duze mogu mahat, ako mi je znjura suva tad se i vodilice brze lede, a zabacaji sve kraci i kraci. U toplim mesecima ne vidim razliku osim ako cveta topola ili zelene alge, tad se mora ocistit nakon svakog izlaska. Ono sto primetim je da se nakon sat-dva na vodi silikon sapere sa znjure. Bas cu nakon zime da provjerim ima li kakvih ostecenja, jer sam stalno znjurom il po kamenu il po ledu.

Inace koristim SA aircell i TFO znjure.

U sustini nije da se ista mora, ali je mnogo ljepse izaci na vodu i znat da je pribor tip top.

Vrh Dno