Old Vs New

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
U nekom postu sam pročitao da se Sebastina pali na stare čtapove, a da u killer bug postu. O čemu se radi....da bi lepše definisao i započeo ovu temu.
Zamislite sledeću situaciju, možete da bitate između high teck ultra džidži midži štapa i nekog antikviteta bambusa. I morate da uzmete jedan od njih i naravo da sa njim lovite. Ja znam da je po karakteristikama novi štap bolji, ali ...ALI ja ovde govorim o fazonu. Naravo da je odmah većina pomislila na stare deme o manekenima, ali te diskusije nikad dosta. Znači da li Vam je bolji fazon ultra novo ili staro a kvalitetno. Ja ću odmah da napišem svoje mišljenje. Nekako mi je veći šmek antikvitetno. Na taj način mene to ubacuje u trip o starim šmekerima, mangupima koji su znali šta je mušičarenje....

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Dragi administratore,
Voleo bih da sam toliko bogat da mogu da musicarim antiknim priborom sa najmodernijom i najkvalitetnijom opremom na sebi. Cim pomislim na gacanje po hladnim brzacima u gumenim opancima i vuenenim carapama, moja besika se strese :'(. Dakle, iskreno, verujem da su odtajmeri za muzeje ili prostorije klubova dzentlmena-musicara (a svi bi trebalo da budu dzentlmeni 8)), da neguju tradiciju i vrse edukaciju.
Mada, verujem da po funkcionalnosti taj pribor jedva 10ak% zaostaje za danasnjim, ako se zna bacanje. No, ti stapovi traze izuzetno pazljivo odrzavanje, kako sam nacuo, kao i masinice donekle. Ne verujem da ikom od nas tempo zivota i (iskreno) navike garantuju odgovornost u tom pogledu prema sopstvenom priboru. E sad ako neko ima para i zelje, a racuna da ce i rejting mozda da mu skoci :nowink:, i danas se prave split cane stapovi i replike starih cekrka, ali to je drugi pristup. :bye:

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Pozdrav Pedja,
Prvo a mislim da se slažes da treba da prestanemo da se persiramo. Ipak smo mi mušičarski saborci i to nije stvar nepoštovanja, naprotiv ja kada nekom NE persiram to znači da ga cenim i da mi je blizak, dobor ovo je sada zvučalo malo glupo, i malo tralalala ali mislim sam bio jasan.
Ova tema je čista mentalna igrarija, znači šta bi bilo kad bi bilo. Čisto da vidimo kakvi su Vaši mentalni tripovi...ništa više. Nekako meni više odgovara slika mušičara sa bambusom , cokulama i vunemim čarapama, kao u Americi sa početka veka, nego sadašnja slika u GoreTexu i Simms prsluku. Ne kažem da sam ja u pravu, daleko bilo...jer ovo je čisto filozofiranje na temu nekih ekstrema. Nadam se da sam bio jasan!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
o kako lepa tema... ;)

Cini mi se da sam rekao da mi ponekad dođe da imam bambus u rukama, ali ne i neki stari ispucani ili dobro očuvani prikladan samo muzeju. Bambusove prutke zahtevaju izuzetnu pažnju i brižnu negu. Kada nije u upotrebi nije ga preporucljivo držati u tubi nego okačenog da visi, ili da je u posebnom kuferu gde pravilno miruje u svom ležištu kako se nebi vremenom ukrivili. Prilikom zamaranja večih riba ga treba malo okretati i ne postavljati u vertikalan položaj nego  recimo max. do nekih 45stepeni. Tako preporučuju ljudi koji imaju mnogo iskustva sa ovakvim štapovima. Ja nekako volim old school muve i opremu, ali nekako u kombinaciji ili usklađeno ovom našem vremenu. Dakle ja lično bi voleo po nekada da imam u rukama npr. Winstonov Bamboo (http://www.winstonrods.com/bamboo.html) sa prikladnom kvalitetnom "old fashion look" čekrkom i naravno old school muve;) Ali bez gumenih opanaka i vunenih čarapa  :hammer: :D i meni se bešika strese na pomisao bez neoprena ili goretexa!  ;) :) Svakako je istina da su karbonski štapovi: lakši, izuzetno kvalitetni, jeftiniji...itd. Stari bambusovi štapovi su zaista samo za čuvanje, muzeje itd., ali ako tko ima kakvog dobro očuvanog i lepog bamboo mahača uz dobru negu bi mogao da ga malo prošeta do vode "u ime starih dobrih dana" ;) Ja bi radije da imam novi  (gore spomenuti) Bamboo fly rod.
Nekome je to manekenstvo, dokazivanje, foliranje, nekome je to čisto uživanje...ipak različiti smo ljudi, različite poglede na život imamo, različite insterese. U glavnom kada prosuđujemo gledamo iz svoje prizme zapažanja. Kroz svoje mane ili vrline ;)
Za moj pojam bambus ima svoju dušu, jednu posebnu toplinu i vrednost.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Jedan kolega ima stari split cane rod, dobio ga je od zajednickog kolege koji se odlucio u zla vremena sto ostadose, nadam se, iza nas da ode sa familijom na Novi Zeland. Tada je ostavio i taj bambus stap. Bio je lep, ali je zahtevao temeljni "refurbishment" i verujem da bi mu to (ako bi bilo uradjeno majstorski) vratilo nekadasnji sjaj. S obzirom da je to stari stap, verovatno ima i kolekcionarsku vrednost, ali tada nisam bio na taj nacin zainterovan za musicarenje. Takodje, u poredjenju sa grafitnim stapovima, ovaj mi je delovao dosta kao igracka (iako verujem da to nije tako), a moguce je da je smao bio lagane AFTMA klase (ni to cak nisam bio obratio paznju). Nekad se nosim mislju da zamolim kolegu (mada smo malo zahladneli odnose) da mi ustupi (ili proda, ali posto? nisam bas preterano platezno sposoban, a i koreni su mi s juga, pa cesto takvo i platezno raspolozenje... :-[) Medjutim, onda odustanem od toga, jer plasim se da bih ostao neutesan  :'( da ga iznesem na vodu i nesrecno mi pukne, a da ga nosim radi fetisizma ili pravim kuci muzej ???... nije to za mene. :bye:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hehe... :D druže, razumem te po platežnoj moči 100% tako  :D :lol:da ja samo maštam.... :hammer:...jedino što mogu za đabe je da sanjam  :D Ok. malo sam isporbao jedan bambus...mmmm...Ako ikada kupim bambus to če da bude znak da imam jako radodarnog kolegu :lol: :D ili da sam pun love....da dam koju 000$ za štap a posle da nemam za leba je bezveze... Kada budem imao toliko love da mi bude moguće uzeti tri takva kao što je onaj winston bamboo i da još uvek ne osetim gubitak love onda  tj. samo u takvom slučaju bi ga ja kupio.

Do tada .... sanjam :yeswink: ::) ZZzzzzzzzZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzZZZZZZZZZzzzzzzz...

:bye:

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Citam ovo o bambusima (jos nisam uspeo da procitam sve postove, tae sam....) i pokusavam da uklikerim sta vas toliko vuce njima. Jeste, imaju dozu patine i nekih pionirskih vremena.... imaju onaj smek iz... ne znam kojih vremena. Ali...  Imam dva bamboo stapa, starih kao Biblija, aj' da kazemo, kolekcionarskih). Pecao sam (ponekad, i sad ih iznesem na vodu)i s jednim i s drugim.

Moja zapazanja:
1. dosta su teski za rukovanje ili su lose izbalansirani, zamaraju ruku.
2. vrlo su mekani (citaj: spori)
3. zahtevni su za odrzavanje (traze bar jednom u tri meseca da popiju odredjenu kolicinu vlage i masnoce)
4. moraju se cuvati u krutoj futroli i okretati kao vino, da ne bi dobili KRIVINU.
5. nisu kompatibilni modernim koncima za musicarenje, tako da vrlo lako imate nesrecnu kombinaciju za izbacaj (strah me da iz njih izbacim nesto teze od #5.
6. Lepo i setno izgledaju (jedino to!), ali...

S modernim bambusovim laminatima nisam imao dodira, tako da sam tu laik.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
I aj iamm babusa i slazem se sa tvojim zapazanjima. Sva su na mestu. Ja sam zapoceo ovaj thread da bi pokazao jednu posebnu lepotu koju ima nas sport. To iskreno okretanje ka proslosti. Bambus je po svim, ili barem po mnogom, performansama mnogo ispod modernih stapova. Ja prvi lovim sa novim modernim, babaroga stapom Sharpe's of Aberdeen, dok mi bambus krasi sobu. Nije to neko pederisanje, naprotiv. On mi nekako daje trip starih vremena, pionira musicarenja, kada su mnoge stvari bile drugacije i po meni bolje. 

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
:D :D :D

U pravu si, apsolutno.... samo TRIP... i nista vise:D :D :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
jeste li lovili novim bamboo štapićem, kvalitetnim  bamboo štapićem iz ovoga veka?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
da na 21. vek  :)

mislim da su moderni bamboo drugačiji od ovih starih antikvitetnih...istina je da zahtevaju posebnu negu, da su malo teži...opet sa kvalitetnim izbalansiranim bamboo mahačem iz 21. veka dobro usklađenim sa špagom i čekrkom iskustvo bi trebalo biti drugačije  :)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Verujem da su moderni štapovi od bambusa sasvim upotrebljivi. Nisam ih koristio, ali sam siguran da ih niko ne bi ni proizvodio ni kupovao da nemaju i svoju praktičnu namenu.
Ako je neko oduševljen bambusom, preporučujem mu da se prvo usavrši na modernim materijalima, pa kad mu dosadi da maltretira ribe grafitom, pređe i na ostale sprave za mučenje. :lol:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Mixmaster je napisao(la):
Verujem da su moderni štapovi od bambusa sasvim upotrebljivi. Nisam ih koristio, ali sam siguran da ih niko ne bi ni proizvodio ni kupovao da nemaju i svoju praktičnu namenu.
Ako je neko oduševljen bambusom, preporučujem mu da se prvo usavrši na modernim materijalima, pa kad mu dosadi da maltretira ribe grafitom, pređe i na ostale sprave za mučenje. :lol:

:yeswink:

Vrh Dno