Da li ste znali? Oslića nazivaju još i "Morska štuka" jer Merluccius u latinskom baš to i znači. Kada se hrani, u stvari kada lovi (budući da je pravi predator) ne razmišlja glavom nego ustima. Više manje nam je svima poznato da je Oslić riba dubina ali dođe on i do obale. No, nama mušičarima su uglavnom zanimljive ribe koje se mogu loviti na površini ili nešto pod površinom ili pak na par metara dubine. Što onda ja spominjem ovde ovu proždrljivu neman iz mračnih dubina prekrivenim peskom ili muljem. Zato što, kada on krene u lov, diže se u više slojeve vode pa i do same površine. Kada je mesec pun to je onda najbolje vreme za lov oslića jer se diže čak do površine i tamani sve ribe i rakove i mekušce na koje naiđe. Manji primerci se radije drže kanala i obale jer kanibalizam Osliču nije ništa strano...pojest če sve živo što se da strpati u usta. Kod nas u jadranu naraste i do 10kg. Tako da kada je pun mesec i slučajno ste na nekom krstarenju ili u jahtici koju ste jučer kupili
iskoristite priliku. Pa dobro, možete i sa obale da se nadate i njemu, pored mnogih drugih predatora koji tada kruže u potrazi za plenom.
Ako ga ne budete mogli pronaći i uloviti, bilo zbog kakvog razloga, a jako si ga želite imati na tanjuru...vrlo lako če te ga pronaću na drugom mestu
u ribarnici več odrezane fileje koje možete odmah da pržite
Toliko o morskoj štukici
mada dok sam čitao i uspoređivao tekstove o ovoj ribi ima mnogo karakternih osobina i smuđa koji je isto tako kanibal i "više manje" nočni lovac.
Ako ga ne budete mogli pronaći i uloviti, bilo zbog kakvog razloga, a jako si ga želite imati na tanjuru...vrlo lako če te ga pronaću na drugom mestu
Toliko o morskoj štukici