Pastrmka 2012

ILIJA

Senior member
Učlanjen(a)
29.06.2011.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
hvala druze na komplimentu ali ne budi toliko skroman ;)

ulovi i na dh su itekako za poštovanje jer i to zahteva određenu spretnost i umeće. Nije to tek tako, fiju fiju i bum riba. Drugo su ribe ubačene pre par dana iz bazena koje još mesecima ima da kupe bilo šta što upadne u vodu, posebno glo bugovi koji ih podsečaju na brikete  :doh: ali kroz koju godinu i te bazenske ribe podivljaju i počnu da se ponašaju kako treba...ali ove moje pastrmke koje su od malena preživile u reci navikle samo na prirodnu hranu i narasle preko 50cm su druga priča  :yeswink: To su vredni ulovi. One druge pre spomnute, one su ok za zabavu i lokalni turizam. Zato ja u zadnje vreme (zadnjih par godina) više volim loviti na nekomercijalnim delovima reka. Nekada se lovi slabo, nekada dobro ali to i jeste pravi ribolov. Na takvim vodama se stvarno učimo loviti.
Mozda tema nije najadekvatnija ali bas si me pogodio_Ove godine (pocetkom maja)  bio sam na Bohinci da ostvarim musicarski san.Izvozio 2000 km potrosio brdo para,ubedjivao(podmitio) zenu jedno 2 meseca ,prelepi tereni,divna reka,okolish....ali kad sam upecao prvu ribu,razocarenje. :(
Peraja su bila sva pocepana,ribe su bile iste velicina ko da su oz kalap izasle,nemaju prirodne navike....Imao sam osjecaj ko da sam u ribiku.Proveli 4 dana na Bohinci i otisli na Savinji (kod Ljubno) i tamo je bilo nesto bolja situacija.Samo tamo na jednog malog vira imas po 500 pastrmke i poneka mladica.Vir ja sav crven od kalife.Ponasaju se ko klena a ne ko plasliva pastrmka.Poziraju
Okacicu poneku sliku

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
to je to, prevelika komercijalizacija unisti kvalitet vode :blush: zato ja ako vec mora da placam dnevnu idem tamo gde znam da je riba divlja....i kalifa divlja je druga prica od one koja je jucer pustena iz bazena. Lepo je sve to, pecati i takve ubačena ali daleko je od nadmudrivanja divljom ribom. Kalifa je meni super riba, ali divlja kalifa, i ona je plašljiva i oprezna. Ako ne pobegne onda te ignorira ;)
Vode koje kriju takve ribe kakve sam ja jucer lovio su uglavnom na oko ne previse privlacne jer su obrasle, teske, vodostaj nije uvek bas kako valja ali takve vode kriju u sebi divlje i kapitalne ribe.

Bohinjka je krasna reka i u njoj se skrivaju isto tako velike i lepe natur ribe (potocare) ali te ribe se ne love tako cesto na mestima koja su tako jednostavno pristupacna turistima. Takva mesta su obicno slabo posecena i od lokalnih ribolovaca.

Ja lovim uglavnom na samoj Savi i na Savi Dolinki.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Milanče je napisao(la):
Ja bih sve njegove menjao za ovu tvoju :) Nego mi se čini da je Sea Trout ???

Nije nazalost. Nemam ih ovde mada su dosta slicne i po izgledu i po borbi.
Jezero u koje se uliva reka pored koje zivim je najvece u Norveskoj a kazu da ima vise vode nego sva Finska jezera zajedno, tako da ima tu lepih primeraka. Napravise idijoti branu na 20km od jezera i unistise mrestilista. Dobrano se oseca po ulovima.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Moja 60cm a od kolege 70cm. Oprala nas kiša samo tako ali ne odustajemo. Posle podne idemo još za par sati.

Prilozi

• 70cm.jpg
    70cm.jpg
    111,5 KB · Pregleda: 393
  • posle kiše.jpg
    posle kiše.jpg
    85,3 KB · Pregleda: 530

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
sada popodne je bilo jos dosta akcije....kakve samo akrobatske veštine smo imeli na štapovima, obojica smo imali još po 4-6 riba od 60-70cm na udici, skakanja, vratolomije....kidanja vala isto, ma nauživali smo se samo tako....kakva bre agentina i nz. Mi to imamo par km od doma  :smoke: :lol:

..............

HAAAA ovo mi 8000ti post!!!  :lol:

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Seb čestitke na ulovu i na 8-om postu!
Nesicrpnom i nesebičnom izvještavanju  :tbumb:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
nema na čemu kolega....moja želja je da bi ovakve pastrmke mogle da se love na svim našim balkanskim vodama koje imaju potencijal za takve ribe.... ovo nije komercijalna voda i u nju nije uložen neki poseban trud da je postala ovakva več je sreča u nesreči ta da je taj deo te reke ružan, blatan, prljav, sve samo fabrike okolo, Idealno mesto za gubljenje živaca i uništavanje kompletne opreme  :hammer: :hammer: ali tu zato žive prekrasne, jake i zdrave ribe. Voda je uvek ledena i ribe se nakon zamaranja brzo oporave i šmugnu nazad u vodu. Kada pastrmka od 60 ili više cm zašprinta po samoj površini, trese glavom kao sumanuta, vezano iskoči po 3-4 puta za redom, ili jednon i oko 1m u vis....živi rusvaj na vodi....to je ono pravo.

Nenad Bugarcic

Senior member
Učlanjen(a)
16.03.2012.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
nema na čemu kolega....moja želja je da bi ovakve pastrmke mogle da se love na svim našim balkanskim vodama koje imaju potencijal za takve ribe.... ovo nije komercijalna voda i u nju nije uložen neki poseban trud da je postala ovakva več je sreča u nesreči ta da je taj deo te reke ružan, blatan, prljav, sve samo fabrike okolo, Idealno mesto za gubljenje živaca i uništavanje kompletne opreme  :hammer: :hammer: ali tu zato žive prekrasne, jake i zdrave ribe. Voda je uvek ledena i ribe se nakon zamaranja brzo oporave i šmugnu nazad u vodu. Kada pastrmka od 60 ili više cm zašprinta po samoj površini, trese glavom kao sumanuta, vezano iskoči po 3-4 puta za redom, ili jednon i oko 1m u vis....živi rusvaj na vodi....to je ono pravo.
Pa ova mesta i ne deluju tako ruzna?! Bas zdrave ribe! Kako si ih opisao..pomislio bih da pricas o stilhedu..gde iz nekih knjiga procitah o njihovim iskakanjima i begovima! Ja nazalost kalife sam lovio samo na Vrelu i nesto manjih primeraka na Ribniku,...jos ih nisam lovio negde gde su "podivljale"!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Istina, kada se fotkamo gledamo da se ne vidi smeće i blato  :lol: več objektivom lovimo najviše vode i zelenila što se da (za pozadinu)  :blush: Ali kada dođeš tamo a prethodno si navikao da loviš na lepim i čistim terenima gde nama blata itd. vidiš da si kao u svinjcu. Tu ti je pristup do vode svuda samo blato i kada uđeš u vodu blato...na nekim mestima moraš da paziš jer je blato malo živahno, jednom sam jedva živu glavu rešio :blush:  Sada več bolje poznam teren i gledam da ne idem tamo sam. To su naši "stilhedi"  :D

Ove kalife kao i mnoge druge su divlje, neke su se izmrestile a neke su puštene kao male i vremenom podivljale....po repu se vidi koja je rasla u bazenu a koja u divljini od malena i takvih je ovde na svu sreću dosta. Vremenom sve one podivljaju samo nemaju sve tako lep rep kao ove natur. Imam par snimaka tih akrobacija i ako su dobro ispali postavit cu ih. Nismo se ni setili da bi snimali sve one prave vratolomije, previse smo bili kao i uvek opcinuti tim spektaklima koje su nam pružale. Tek na kraju sam se ja setio da malo probam nesto i snimiti  :doh:

Mislim da je glavni razlog da su ribe ovde tako divlje i pune kondicije stalno niska temperatura vode. Sama voda je daleko od sterilno čistih pastrmksih alpskih reka na koje smo navikli ali očito ove ribe imaju sve što im je potrebno da narastu velike i budu jake.

..........

Dobih par fotkica upravo preko e-maila....evo ovde se vidim ja u akciji sa jednom krasnom kalifom od oko 65-70cm gde baš izvodi vratolomne skokove. I još jedan krasan primerak mužuijaka kalife kojega je ulovio ovaj moj prijatelj.

Prilozi

• P8230072.JPG
    P8230072.JPG
    57,8 KB · Pregleda: 551
  • P8230050.JPG
    P8230050.JPG
    59,7 KB · Pregleda: 410

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja