PASTRMKA 2017

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Poruke
7.243
Broj reagovanja
299
Lokacija
Beograd
Bravo Dejo. Pripreme za Ligu kakve se pozeleti mogu. Koliko vidim samo Tihi i ti vezbate ovo ostalo sve utanjilo??? Ja ne stizem na vodu. Odoh pre neki dan na Gradac pecao sam kod Paceta tj od brvna levo i desno po 30 m. I samo 4 kom za 20-30 min pecanja. Slabo.
 

vangraff

Junior member
Učlanjen(a)
20.05.2015.
Poruke
84
Broj reagovanja
61
silvio je napisao(la):
Da li netko od vas vjeruje da je trenutno na rijeci Listici u tijeku mrijest potocne pastrve jadranke?

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk

Istina, u Lištici je mrijest na proljeće, najviše u aprilu. A baš tada je i otvaranje sezone i ubacivanje alohtone atlanske i klaifornijske pastrve pa se dosta autohtone reprodukcije uništi.  I u Lištici nije potočna jadranska nego neka vrsta mekousne - ako je vjerovati genetičkim analizama.

Najljepša od ove godine po mom izboru

17917672_1904162673160937_4889237650002075656_o.jpg
 

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.039
Broj reagovanja
789
u Lištici nikad nije bilo meke nego samo Jadranka potočara (zovu je domaća) e ta se mrijestila početkom Aprila a da se ubacivalo svašta istina jeste samo šanse da ubačena riba preživi u ovoj rijeci su ravne 0 što zbog presušivanja što zbog metodičnih ribolovaca koji obitavaju na njenim obalama te niti jednu ne ostavljaju za dogodine ako je ikako moguće...
Bez uvrede ali tako je  :blush:
 

vangraff

Junior member
Učlanjen(a)
20.05.2015.
Poruke
84
Broj reagovanja
61
silvio je napisao(la):
u Lištici nikad nije bilo meke nego samo Jadranka potočara (zovu je domaća)
Na osnovu čega ova izjava? Lokalnih priča rekla/kazala, kazivanja lokalnog sveznajućeg stanovništva ili neke pouzdanije metode?

silvio je napisao(la):
e ta se mrijestila početkom Aprila a da se ubacivalo svašta istina jeste samo šanse da ubačena riba preživi u ovoj rijeci su ravne 0 što zbog presušivanja što zbog metodičnih ribolovaca koji obitavaju na njenim obalama te niti jednu ne ostavljaju za dogodine ako je ikako moguće...
Bez uvrede ali tako je  :blush:
Pa kako onda domaća preživi? Možda more živit i na suvom?
Ubačena preživi, istina, u puno manjoj mjeri nego domaća ali dovoljno da stvara čistokrvno potomstvo svoje vrste kao i križance s domaćom.  Domaća se mrijesti krajem jeseni u manjoj mjeri a glavina mrijesta je početkom proljeća.  Gnijezda su svake godine uglavnom na istim mjestima s dobrim protokom na dubibi od 0,5m-1,5m  u šljunku.
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.060
Broj reagovanja
1.097
Lokacija
Čačak
Druze ovo sto si okacio gore je potocara. Prelepa stvarno. Obozavam ove tamne.

Aj da dam svoju predpostavku. Listica je verovatno ponornica cim presusuje. Domace pajke u genima imaju zapisano da se sklanjaju kad voda opadne. Verovatno znaju za kojekakve rupe gde voda ostaje. Dodatan razlog da opstane divlja je taj sto divlja ima mnogo bolji genetski materijal, otpornija je na bolesti od ubacene. I treci.... Pa opreznija je....

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

 

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.039
Broj reagovanja
789
Ja nikad nisam ni od koga niti čuo da je meke ikad bilo a niti sam je vidio, niti ulovio na Lištici a znam baš dosta ljudi iz Širokog... Uvijek je bilo jadranske potočare one zebrastog koloritaj ja znam da bi svak volio da ima meke u svojoj vodi ali to jednostavno nije tako.

Domaća pastrva ako išta znaš o Lištici i njenim ribama ode dobrim dijelom i u podzemlje sa povlačenjem velikih voda i prikanca te u podzemlju preživi najveću oskudicu vode u ljetnom periodu... zato je nikad nisu mogli istrijebiti do kraja itd.
Ako znaš koje su morfološke karakteristike mekousne pastrve nebi nikad ustvrdio da je ovo što si okačio meka :tbumb:
Uživaj ti i lovi ribe a manje se umeći u rasprave za koje nisi koliko vidim nimalo kompetentan.
 

vangraff

Junior member
Učlanjen(a)
20.05.2015.
Poruke
84
Broj reagovanja
61
Prvo da rasčistimo jedno: IZGLED VARA!!!  barem u slučaju Lištice. Izgledom je najsličnija mediteranskoj zebra potočari, ima četiri tamne pruge, brzo mijenja boju u odnosu na nebo i podlogu... Ali ima i neke morfološke karakteristike mekousne. To su kratka i zaobljena usta, mali zubi, manja vilica, tupa njuška, mesnatija gornja usna i mrijesti se u proljeće. 

Što se tiče genetike tu je stvar jasna.  Slao sam na DNA analizu mitohondrija i nukleusa oko 50 divljih jedinki i dvadesetak ubačenih. Obje analize su pokazale da se nedvojbeno radi o mekousnoj pastrvi koja je najsličinija neretvanskoj mekousnoj. Nije ista ali je najsličnija, a u bazi podataka imaju pastrve iz većine balkanskih rijeka. Čak je "čistokrvnija" od mekousne iz Jadra koja ima mitohondrijski DNA od potočne a nuklearni od mekousne. Znam za još jedan slučaj di je jedan lik nosio na analizu 15 jedinki iz Crnašnice koja je pritoka Lištice i dobio iste rezultate. A kod svih dvadesetak ubačenih utvrđeno je da se radi o atlanskoj potočari. Ako meni ne vjeruješ možeš  i sam odnijeti primjerke na DNA analizu i utvrditi rodoslovlje.  Neretvanska baš izgleda ekstremno ali neke druge podvrste mekousne izgledaju sličnije potočari npr. iz Jadra, Zete, Vrljike.

Lokalni ribolovci nemaju pojma o kojoj se vrsti radi. Nazvali su je potočarom samo zato što ne izgleda ko neretvanska mekousna. To i je veliki problem s lokalnim stanovništvom. Ne znaju koje bogatstvo imaju. Da znaju da imaju nešto tako rijetko i jedinstveno vjerojatno bi se odnosili prema tome s više poštovanja. Ovako misle da toga ima u svakom kanalu u Euroaziji pa tamane dok god ijedna ima. Vjerovali ili ne i dan danas na Lištici postoji praksa ribolova dinamitom, klorom i čim sve ne. Ko god je prošao obalom Lištice vidio je mnoštvo boca varikine. Priznajem, mene je ovo stid i reć pred ljudima jer odmah pomisle kakvi zaostali divljaci tu žive, ali nažalost takva nam je realnost.

Čuo sam i ja mnoge priče da pastrva u Lištici zalazi u podzemlje iako to nikad nisam vidio. Nikad nisam našao podzemne rupe, ponore ili prolaze kroz koje bi se pastrva mogla provuć, a i kako bi preživjela u kisikom siromašnim podzemnim vodam. Međutim smatram da u tome ima nešto istine. Riba se nekad stvarno pojavi niotkud. Volio bi vidit neko znanstveno istraživanje ovog fenomena.

Ponekad, iako dosta rijetko, u Lištici ulovim primjerak koji izgleda ko pljunuta mekousna:

17973640_1904701849773686_8960419192547478529_o.jpg17973670_1904701843107020_2545747006307532802_o.jpg
 

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Poruke
10.060
Broj reagovanja
1.097
Lokacija
Čačak
Ova donja stvarno vuce malo na meku.
Sto se zetske mekousne tice mnogo je drugacija od ove sa listice. Sta vise ko je sa potocarom pomesa taj nije normalan.

https://goo.gl/images/Bl6VVy

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

 

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.039
Broj reagovanja
789
Pa moj vangraf pogledaj malo bolje ribu koju si postavio ona što se glave tiče uopće ne liči na mekousnu pastrvu, čak ni raspored i izgled pjega nije kao u meke...
1. Brk od ove ribe je tipični potočarin (jadranke) brk joj prelazi duljinu oka a kod meke je on do početka oka.
2. Gornja usna kod meke je puno dulja od dolnje i preklapa se preko donje što kod ove nije stručnjak.
3. Ova tvoja ima plavu fleku na glavi veću tipično za Jadransku potočnu pastrvu kao kod potočara iz Neretve ali pravih Neretvanskih meka takvih nesrazmjernih fleka nikad nema osim možda u korjenu glave po neku sitnu crnu.
4. Ja nikad nisam vidio u meke zube čak niti kod većih primjeraka a pogotovo ne kod malih mekica.
5. Pjege na ovoj ribi su dominatno okrugle baš kao u potočara dok meka ima pjege uglavnom u obliku slova x.

Bez obzira što iznosiš tvdnje o DNA analizi ova ti riba nije sigurno meka...
Ponavljam meke nikad nije bilo u Lištici.
 

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.039
Broj reagovanja
789
Uglavnom ja sam lovio i ulovio dosta riba na Lištici uglavnom na fly i varalice mnogi me iz ribo društva široki i osobno poznaju.
Zanimljivo je ovo što tvrdiš za domaću pastrvu iz Lištice vezano uz DNA da ima DNA mekousne nisam to do sad istraživao ali imam kompetentnu osobu koja će mi nešto više sa te DNA strane reći a to je Pavle :tbumb:
 

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Poruke
3.039
Broj reagovanja
789
Provjerio sam moj graffe i ovo što tvrdis sigurno nije točno odnosno ili je tebe netko slagao

Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk

 
Vrh Dno