Rijeka Krusnica u Bos. Krupi. Juni prošle godine, lipljen nakon mrijesta jako raspoložen, a ja još više
. Cijeli dan sam lovio lipljena i pred sami mrak primijetim ovu pastrmku kako se aktivno hrani na površini. Problem je bio kako dobaciti do nje (ko poznaje Krusnicu zna da nema baš mjesta za back cast). Jedina opcija bila je roll cast. I tako sam se nekako namjestio uspijevajući da dobacim tik do nje. Odbijala je jednu po jednu muhu. I kada sam bio gotovo spreman da odustanem, pokupi red tag attractora
. E sad tek ide borba, u mene stap #4 i 0.12 tippet. Pokušavam dozvati druga, koji je stotinjak metara nizvodno od mene, ali me ne čuje, što od pive, što od Halida koji je odzvanjao dolinom Krusnice sa njegovog JBL-a
.
Nekako ga ipak uspijem dozvati telefonom. Uprkos nekoliko popivenih piva, ipak je bio od velike pomoći napravivši dosta dobre snimke i pomogavsi mi da izvadim ribu. Kad sam je izvadio, ne znam ko je bio umorniji, ona ili ja.
Mjerimo je - 63 cm. Slikanje, oživljavanje (koje je potrajalo) i vraćanje ove ljepotice nazad u Krusnicu.
Evo i video:
p.s. Na slici djeluje kao da joj držim prste u škrgama, ali to samo tako izgleda, jer je riba imala izuzetno mekan stomak (možda je malo zakasnila sa mrijestom, ili iz nekog drugog razloga), pa tako nekako ispalo, iako je ruka ispod prsnih peraja.