Pitanje za preporuku karakteristika štapa za Nišavu, Temsku, Jermu...

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
Pozdrav,

Prošle godine, u svojoj četrdesetoj :) počeo sam da varaličarim, i vrlo brzo prešao na ultralight varaličarenje.
(štap 3-8g, mikro jig, mepps 00 i sl... )

U narednih nekoliko meseci, planiram da kupim opremu za mušičarenje.
Neću žuriti, da prikupim lovu da ne bih kupovao nešto jeftino, pa ću u međuvremenu čitati forum i postavljati razna početnička pitanja. :)

Pročitao sam na ovom sajtu
http://www.flyfishinggear.info/buyers_guide/fly_rods_guide.shtm
lepa objašnjenja po pitanju izbora tipa štapa

i došao do nekih zaključaka, pa me zanima, po vašim iskustvima, preporuka ili komentar.

Pecaću najčešće na Nišavi, povremeno na Jermi, Temskoj i Visočici, i ređe na Toplici,
pastrmku i klena.

Ono što sam inicijalno zaključio je da mi treba medium action štap, AFTMA 5, dužina 8,5 stopa.

Dakle, da li možda treba da razmotrim slow action ili nižu gramažu (3 ili 4), ili kraću dužinu?

Unapred hvala

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Pozdrav Bobane i dobrodosao na forum.

Ono sto je bitnije od izbora stapa je izbor kanapa, tj kakva su mesta na kojima pecas. Imas li dosta prostora iza sebe ili ne? Velicine riba koje ces pecati... i slicno. Tu ne treba zaliti. Bolje je imati nekoliko kanapa i osrednji stap nego jedan preskup sa jednom kanapom. Skup ti je ovo hobi... :)
Nisam musicario na tim rekama ali mislim da ti petica moze odlicno odraditi poso.Vazi za univerzalni stap kojim mozes fino prezentovati sitne suve musice, nimfe a sa odgovarajucim kanapom i strimere.
Dobro je da zelis da uzmes malo bolji stap u pocetku a ne da se razocaravas sa nekim losim i jeftinim.
I samo udri pitanjima, iako ima dosta toga ovde na forumu, ipak je bolje postaviti pitanje jer se dosta toga menja sa godinama.

P.S- Fast ili medium fast akcija je po mom misljenju mnogo bolji izbor od nekog mekog stapa. 

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Pozdrav i od mene... :bye:
Posto sam i ja novopeceni musicar, citam ovo i  :doh:
ko da sam ja pisao ovaj post zimus... :-[
Bobane, ja sam kupio za pocetak stap 9 ft, 4-5#...pecao s njim tri meseca i baj-baj...
sad imam 8-icu u klasi #3-4 i mnogo mi je lakse, i moje reke su Nisava, Timok i ono sto si ti nabrojao...
obrati paznju na kanap, Nespetro ti je dao dobar savet ali polako, korak po korak...
Ima ovde puno iskusnih i dobrih musicara koji ti mogu puno pomoci...
Samo ako znas sta neznas... :D

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
nespetro je napisao(la):
Ono sto je bitnije od izbora stapa je izbor kanapa, tj kakva su mesta na kojima pecas. Imas li dosta prostora iza sebe ili ne? Velicine riba koje ces pecati... i slicno. Tu ne treba zaliti. Bolje je imati nekoliko kanapa i osrednji stap nego jedan preskup sa jednom kanapom. Skup ti je ovo hobi... :)

Znam da je skup, zato i ne želim da se zalićem i da kupim bilo šta pošto poto.., makar i ne mušičario ove sezone :)

A što se skupoće tiče, nije mušičarenje skuplje od varaličarenja... :)

Dobar štap i dobra mašinica koštaju isto kao i kod mušičarenja dobar štap i čekrk (poslednju mašinicu sam platio 220 EUR). Ostala oprema je ista/slična...  a ja iskreno ne smem da računam koliko sam para do sada dao na varalice, a koliko sam ih do sada tek izgubio...
Mušice su bitno jeftinije i manje se gube nego varalice...

nespetro je napisao(la):
P.S- Fast ili medium fast akcija je po mom misljenju mnogo bolji izbor od nekog mekog stapa.   

Po ovom gore navedenom sajtu, ako su informacije tačne, fast akcije nije dobar izbor za početnike, i fast pomaže u daljim izbačajima, a ovo gde ću pecati leti više liči na potoke nego na reke...

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
denmil je napisao(la):
Bobane, ja sam kupio za pocetak stap 9 ft, 4-5#...pecao s njim tri meseca i baj-baj...
sad imam 8-icu u klasi #3-4 i mnogo mi je lakse, i moje reke su Nisava, Timok i ono sto si ti nabrojao...

Kakav štap si kupio?  Slow, medium, fast? 

Kako to klasa #3-4,  mislio sam da mora da bude ili 3 ili 4... :)

(vidi se da malo znam...).

A za kanap... poslušao savet...
Neću ništa kupiti a da ne pitam pre toga..

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
imaš štapove #3 ili 4 ali i #3/4 ... može se samo o tome na široko razlagati ali koliko daleko bi bacao i šta bi bacao.

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Stap koji sam ja kupio je fast akcije a # 3-4 znaci da moze da baca konce te dve tezine, mada sam ja stavio
kanap DT 4 f i odlicno ga ispucava... napisao sam ti ovaj predhodni post da bi uocio da za male recice kao sto si ih ti naveo gde uglavnom pecamo mnogo bolje leze manji i laganiji stapovi, puno zaraslih mesta i ogranicen prostor za akciju
a riba koja se na njima moze (i uglavnom ) peca nema nazalost gabarite koji mogu da budu opasni po ovako laganiju opremu.Sve u svemu, i neka #5 u duzini 8 ili 8.6 pa i 9 ft bi radila poso, ali moj ti je savet da nista ne kupujes dok u
ruci ne osetis i jednu i drugu varijantu, pa sta ti bolje legne...pozdrav

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
sebastian je napisao(la):
imaš štapove #3 ili 4 ali i #3/4 ... može se samo o tome na široko razlagati ali koliko daleko bi bacao i šta bi bacao.

Reke su: Nišava, Jerma, Temska, Visočica... Bože zdravlja ponekad i Timok...
Dakle osim na Nišavi, tu nema velikih daljina...  (a nema ni na Nišavi... :)
Verovatno suve mušice...  ponekad nimfice..

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
denmil je napisao(la):
Sve u svemu, i neka #5 u duzini 8 ili 8.6 pa i 9 ft bi radila poso, ali moj ti je savet da nista ne kupujes dok u
ruci ne osetis i jednu i drugu varijantu, pa sta ti bolje legne...pozdrav

Kako za sada stvari stoje, #5 je prejako... i od toga bih odustao...

A u pravu si, treba da probam...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Duple oznake na stapu pokazuju koji kanap i u kojoj klasi treba koristiti. Tj, ako na stapu stoji 5/6 to znaci da treba koristiti DT kanap klase 5 a WF klase 6. Mnogi proizvodjaci danas stavljaju samo oznaku za WF kanape. Dakle ovo bi bila sestica.
            Jedini razlog zbog cega se na preporucuju brzi stapovi pocetnicima je taj sto je malo teze uhvatiti ``timing``. To znaci da je teze odrediti trenutak prebacivanja energije sa korena preko sredine i vrha na kanap. TO stoji, ali gledajuci kakve sve prednosti ima brzi stap, mislim da vredi vezbati. Sa pravom tehnikom bacanja to mozes brzo postici.
           Prednosti fast akcije su i to da omogucuju bolju kontrolu kanapa u vazduhu a samim tim i preciznost. Bolju kontrolu prilikom izvlacenja ribe jer brze reaguju na svaki njen pokret. Omogucuju sa lakocom izvodjenje vodenih izbacaje- veoma vazno! Omogucuju lakse probijanje kanapa kroz vetar. I naravno... nekoliko metara dalje  :)
           Za razliku u duzini stapa u jednoj istoj klasi bi se grubo moglo reci to da sto je kraci stap to je brzi. Dakle 8,6 #4 je malo brzi od 9ft #4. Za detaljnije razlike su potrebna CCS merenja i ostalo.  

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Da se ne mucis mnogo. Javi se dan ranije kad krenes put nisave. Imam i stapove i kanape pa da probas na vodi sta ti lezi. Ja licno 3jka za sve ove reke ali i za moravu. Mada bi neka 4 vorka bila zgodnija. Pozdrav

Vrh Dno