Pokazatelji udarca

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Strike indicator sam preveo kao pokazatelj udarca. Neko bi rekao indikator trzaja, ali indikator je i dalje strana rec, a nasi ribari nikad ne kazu "trgnula", nego "udarila mi riba", pa neka bude udarac, isto kao i "strike". Toliko o nasem nazivu.
Nimfarenje je nacin lova ribe musicarskim priborom, kod koga se napad ribe desava u vodi(pod vodom) i ponekad je tesko otkriti ga. Lovite li ovako pastrmke, nece vam biti narocito tesko da otkrijete napad, jer ce ona grabljivo uzeti nimfu i vidljivo povuci predvez i vrh konca. Problemi pocinju ako pokusate nimfom loviti mirnije ribe, poput klena, bodorke, karasa, sarana, skobalja, pa cak i lipljena, a ponekad i opreznu i selektivnu pastrmku. Ako odaberete "Dead Drift" tehniku nimfarenja, zabacivanja uzvodno i pustanja nimfe da se krece brzinom toka, pokazatelj udarca ce vam mnogo pomoci.
Ova naprava moze biti od balze, poliuretana, polipropilena, ali i od ovog cudesnog materijala kog zovu "BIOSTRIKE".
Samo s njim mozete oblikovati pokazatelj udarca po svojoj volji, a meni je bas to najznacajnija osobina ovakvih "plovila".

Prilozi

• Biostrike.jpg
    Biostrike.jpg
    10,5 KB · Pregleda: 311

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Kad vec stavljas, balzu i poliuretan bolje stavi gotov plovak sto da pravis dupli posao!! Ovakva vrsta musicarenja me nikad nije interesovala, poistovecujem je sa plovkarenjem. Mislim da je mnogo veci izazov, biti stalno napet i bukvalno "osetiti" kad je riba uzela nimfu. Mada dosta ljudi koristi razlicite indikatore, ali meni to nesto nije privlacno!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Zanimljiva tema. Ja jos nisam probao nikakav indikator. O tome smo vec pisali prosle godine koliko se secam, samo ne znam vise pod kojom temom. Slazem se sa Sumadincem, ali ove godine cu da isprobam i taj nacin ribolova... U dead driftu sam zakacio mnogo pastrmki (potocne i kalife) nekada se stvarno lepo dalo videti kako jurne struna a nekada malo uspori onda sam davao laganu kontru na slepo i bilo je mnogo kacenja, tako da sam tu razvio neku moju tehniku koja se pokazala učinkovitom, ali evo ove godine ču ipak isprobati i taj "Pokazatelj udarca". O tome razmišljam vec dv godine ali evo ove sam se odlucio jos negde pocetkom januara ne bi li se oprobao i u toj tehnici. :)

Ja na prvom mestu planiram navezati indikator na malom prstenu (guma, plastika...), a i taj od balze dolazi u obzir.

http://globalflyfisher.com/fishbetter/indicators/ Buduci da smo vezaci mozemo i to vezati, samo neka to ribi ne lici na hranu da ne bi riba udarila na indikator umesto nimfu :lol:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Iako je suva muva uvek moj favorit postoje periodi dana/godine kada je to nemoguće. Prošle sezone, negde krajem proleća zatekao sam se na Ribniku u ribolovu sa Suzijem i on me učio (i naučio!) da lovim sa indikatorom. U to doba godine, posle jutarnjeg cuga za lov pastrmke strimerima nastupa duga pauza neaktivnosti ribe do ranog popodneva kada izlaze prve jednodnevke. Ali u tom delu dana (kasno prepodne i podne) lipljen se intenzivno hrani na dnu. Voda je bila visoka, lipljen na dubljim mestima (oko 1m i dublje) i bez indikatora je bilo SASVIM NEMOGUĆE spustiti nimfe veličine 16-18 (koje je jedino uzimao) na tu dubinu.
Proveli smo par sati uživajući u nadmudrivanju da bi na kraju rezultat bi nerešen 2:2. Kao u pecanju na plovak, potrebno je pogoditi dubinu i voditi ceo sistem ravnomerno niz vodu, što duže to bolje. Nije ni lako ali ni teško i potreban Vam je bar neki udarac da Vas uveri da je sve to što radite dobro. I naravno čim se javio prvi na površini ja sam sistem promenio ;-)
P.S. HVALA SUZI!!!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I ja mislim da strike indikator nije nesto narocito sportski rekvizit, ali ih imam u raznim oblicima i verzijama i ponekad, mada retko, upotrebim. Pravo da vam kazem nisam ih koristio ni za bodorke, ni klenove, ni karase, ali cu probati da uz pomoc male (2mm) kuglice od Biostrike-a olaksam posao svojim ocima kada u bari gledam u strunu, koja jedva mrdne, kada bodorka ili karas uzmu nimfu. Hoce glava i oci da bole kada buljis u cvorice na predvezu na desetak metara od sebe, a voda se presijava. A sta ako je sumrak?
Drugo, moj najveci izazov, linjak, sigurno nece progutati nimfu, kao budala (pastrmka) i poceti da je nosi kroz vodu. A tek deverika i saran? Sta sa skobaljima iz Belog Timoka?
Lako je Sumadincu, on lovi samo najprostije musicarske ribe, koje, ako im se svidi muva, progutaju je do dupeta i sa njom jure kroz virove. Kad otkrije fino musicarenje, razjasnice mu se zasto je Mixmaster nabavio Biostrike pokazatelj udarca.
Dakle, i ja sam protiv upotrebe raznoraznih plovaka i indikatora u lovu pastrmki i lipljena, ali zarad uspesnog nadmudrivanja sa malo nezgodnijim vrstama, mozda ga treba imati.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Mixmaster wrote:
Lako je Sumadincu, on lovi samo najprostije musicarske ribe, koje, ako im se svidi muva, progutaju je do dupeta i sa njom jure kroz virove. Kad otkrije fino musicarenje, razjasnice mu se zasto je Mixmaster nabavio Biostrike pokazatelj udarca.

Ahahahahahahahaha, ova prva recenica ti je odlicna. :hammer: Ako mislis da ce sumadinac otici na baretine sa gas maskom da se davi u mulju do vrata i hvata bodorke, :lol: :lol: malko si se zajebao!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Zabravih da te pitam sta se dogadja ako im se ne svidi muva, onda dignes ruke, sedis places i odes na baretine da se tesis!

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
15
Ne slazem se da indikatori nisu sportski ili slicno, mada nisu ni previse interesantni. Ja ih kapiram kao nuzno zlo. Delim Milancetovu teoriju da kad riba ne odgovara na povrsini valja je potraziti malo dublje.
Cenim da ribe,kao i ostatak zivotinjskog carstva u svojim zivotima prvo misle kako ce napuniti stomake, znaci koriste svaki momenat za krku. Verovatno im je u nekom trenutku drazi ili sigurniji zalogaj u vecoj dubini ili na dnu. Zasto im jednostavno nebi izasli u susret i bas na toj dubini ponudili nesto socno. U tim situacijama se bez strike bilo kakvog indicatora moze, ali je ribolov kvalitetniji sa njime.
Licno imam istu satisfakciju kada indikator krene pod vodu ili u stranu kao i kada mi suvu muvu poklopi riba. Sve je to deo musicarenja i nigde u svetu ne spada u krivolov

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Morao sam nesto i sam da smislim. Doduse, mozda je to vec neko pre mene uradio, ali ja jos nisam video ovako nesto. Evo dva nova pokazatelja, od poliuretana. U stvari, od tela cuvene "Bambule".
Oba imaju dubok i sirok zarez, u koji, kod prvog ubacujem gumicu, a kod drugog "Biostrike".
Odlicno plivaju, lako se namestaju, jeftini su, odlicno se vide, dugo traju, mogu da se farbaju, ne piju vodu...
Toliko su savrseni, da ih treba hitno zabraniti, jer toliko olaksavaju nimfarenje da bi i neka baba mogla s lakocom primetiti kad nimfu uzme babuska, a kamoli lipljen ili pastrmka! :lol:

Prilozi

• Pokazatelji udarca- MIXMASTER.jpg
    Pokazatelji udarca- MIXMASTER.jpg
    5,6 KB · Pregleda: 523

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
Meni ovo lici 100% plovak ? Najveci iskorak od tradicionalnog pristupa musicarenju ....

ugly_si

Senior member
Učlanjen(a)
03.04.2006.
Broj reagovanja
1
Nema tu izazova Mix-e kada pecas sa tim sve je zavrseno odmah i riba nema ravnopravnu sportsku sansu odmah je u startu prevarena, ovo nije sportski proizvod bar ne u musicarenju, doduse ako lovimo komercijalno i kazemo da musicarimo jer imamo musicarski stap u rukama onda je po meni ovo ok inace protivnik sam primjene indikatora u musicarenju. Samo sam izneo svoj stav, svako ima svoje pristupe koji su razliciti, i ta razlicitost cini da razmjenjujemo iskustva, shvatanja i pristupe, svako neka usvoji sta mu se svidi

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Ugly Si, svaki "Strike Indikator" je plovak. Imas da ih narucis u svakojakim oblicima, u svim svetskim trgovinama musicarskim priborom i to, odavno. Koriste se vec decenijama. Ribolov uz pomoc pokazatelja je identican ribolovu na plovak. Bacis i gledas u njega. Kad mrdne, kontriras...
Ali, zar musicarenje strimerom nije jednako slicno varalicarenju, a nimfarenje ribolovu prirodnim larvama? I musicarenje suvom muvom je veoma slicno lovu prirodnim insektima, poput skakavca, muve, zlatice...
Najbitnija razlika je u koriscenju VESTACKOG mamca i musicarskog pribora, a da li ce neko umeti da prepozna napad sarana na nimfu, sa ili bez indikatora, je stvar boljeg ili slabijeg vida.
Ja, licno, cesce koristim nimfe bez pokazatelja udarca. U musicarenju pastrmskih riba, ne pada mi na pamet da ga koristim, ali kod nimfarenja bodorke, crvenperke, karasa ili, jednog lepog dana, linjaka, mnogo mi pomaze.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Po mom misljenju koriscenje indikatora u musicarenju je besmisleno. Musicarenje je ono sto treba da bude, a to je tradicionalna vestina jedan na jedan. Koriscenje dodatnih sredstva za olaksavanje muricarenja, ovu vestinu ne cini pravom. Indikator ovde ima istu funkcio kao kad bi se stavilo tirolsko drvce na dno tipeta, to je ista stvar. Mislim da je koriscenje bilo kog pomagala pri musicarenju bilo koje ribe cista glupost.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Po mom misljenju koriscenje indikatora u musicarenju je besmisleno. Musicarenje je ono sto treba da bude, a to je tradicionalna vestina jedan na jedan. Koriscenje dodatnih sredstva za olaksavanje muricarenja, ovu vestinu ne cini pravom. Indikator ovde ima istu funkcio kao kad bi se stavilo tirolsko drvce na dno tipeta, to je ista stvar. Mislim da je koriscenje bilo kog pomagala pri musicarenju bilo koje ribe cista glupost.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
pa da i ja iznesem svoje misljenje:) Onaj koji koristi musicarski pribor i tzv. musice tj. imitacije insekata i ostaloga :lol: on musicari. Jedni pripadaju tradicionalnoj staroj skoli musicarenja - samo suve muve, dok drugi su moderni musicari, treci su negde između (oni koji koriste samo suve muve i nimfe/mokre a strimere ne i ostala pomagala ne - tako ja to kategoriziram).

Inace ako je rec o pomagalima - sam stap, perfektna spaga to su pomagala, udica je pomagalo sa kojim uspemom zakaciti ribu :lol: ;-) Ali Indikator ovde također spada. Pomagalo! No, ja ga nisam nikada koristio iako sam poceo prvo sa nimfama da lovim. Ali ove godine cu da probam i to iako mi je bez toga veci izazov loviti, ali zelim to isprobati. Npr. neki ljudi stavljaju sačmu/dramlju/sitno olovce da lakše spuste muvu na dno. Pa ako je to dozvoljeno na njihovim vodam neka to rade, važno je da se ne krši zakon i da se riba ne izlovljava u nenormalnim količinama. Dakle da se ne narušava taj sistem! Kod mene je zabranjeno otežavati nimfu sa olovcem, sve što je od otežanja dozvoljeno je to što navežemo na muvu. Sa druge strane indikator je dozvoljen (sava bohinjka i dolinka). Što se tiče očuvanja vode i ribljeg fonda čak da su sve metode ribolova udicom dozvoljene na svim vodama a da se lovi po zakonu, po svim propisima sportskog ribolova, nikakvih problema nebi bilo. Naravno ja bi i dalje lovio samo musicarskim priborom jer mi je tu največi gušt. Volim imati musićarski štap u rukama, čekrk, i sve što tu spada. Volim time loviti, ostali oblici ribolova su za mene gubljenje vremena. Eto tako ja gledam na sve te probleme/situacije tako da i taj indikator po meni nije nešto slabo. Salbije je da jedan mušičar koji lovi samo suvom muvom i kao drži se c&r sistema prethodno izgnjavi ribu suvim rukama i svu u šoku izbezumljenu baca u vodu ko drvo. Ili da jedan tradicionalista nosi kuči više ribe nego što je dozvoljeno.

Vrh Dno