postoji li ribolovac "cistunac"

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Citam tekst koji je Ranko Travar napisao za RM. Tekst je hrabar sto jes jes ali se ne slazem u svemu (malo je pretjerano). Tekst mozete procitati na http://www.lipljen.com/index.php?action=fullnews&id=444 , procitajte ga necete zazaliti a i shvaticete moje pitanje.

Da li je stvarno moguce da postoji ribolovac koji lovi samo jednu ribu u zivotu i da nikad nista drugo nije lovio (ja ga ne poznajem)? Ja mislim da je Ranko otisao u krajnost kako bi cijeli njegov tekst dobio na tezini.

Uostalom nije ni bitno interesuju me komentari u vezi teksta, mladje raje, pa dakle ljudi recite sta mislite  :smoke:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
..bi ga nisam mlađa raja, ali ovaj tekst mi je zaista "legao". Pecam i na revirima i na divljim vodama, ni jednog ni drugog se ne bi odrekao, ali ovaj tekst je zaista odličan. Zna Ranko da napiše tekst!
Glas za divlje vode svakako, ribe ja manje ali "merak nema cenu". Umetnički dojam na divljim vodama je za 10.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Stari mušičar i pravi sportski ribolovac odlično je prepoznao srž našeg sporta. Po svemu sudeći nije pročitao moje brojne kritike kratkih revirčića i njihovih brojnih posetilaca, koji ne shvataju o čemu se zapravo radi u mušičarenju i sportskom ribolovu uopšte. Ovaj Travarov tekst me ohrabruje da nisam jedini koji u novoj modi posećivanja isključivo napumpanih revira vidi pretnju onome što ja zovem mušičarenje. Jedva čekam da Ranko Travar dođe u Niš, na Sajam, da mu čestitam na fenomenalnom razmišljanju i tekstu.

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Tekst je izvanredan,jedan BIG  :respect: :respect: za sve ovo...

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Odgovor na naslov posta. Verovatno postoji ali jako mali broj "cistunaca" a da nikada nisu usli u neki revir a to je verovatno uslovljeno bogatom vodom u blizini. Da bi se uopste i mogla napraviti razlika izmedju jednih i drugih mora se proci kroz stadijum "necistunca". Svi znamo i koje su vrste u revirima. Uopste ne smatram da je to dobra stvar. Ja bih sigurno bio najbolji CISTUNAC revira da se svaka ulovljena riba preko mere ne vraca, a da to uslovi dobru cenu dnevne ili kojekakve druge dozvole a samim tim i uvek sveze ribe . Posto je vec bilo govora o revirima da ne otezem. Sve reke su reviri ako bismo na njih gledali na pravi nacin i ne bi bilo cistunaca i necistunaca.

dare

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
0
Sto se tice ovog teksta sve do zadnje recenice je na mestu..
Revir kao revir (gledam iz svog ugla) sluzi vise za razbibrigu..
Pre par dana sam otisao na revir Moravice sa ocem koji u zivotu nije uhvatio musicarca u ruke i nalovio je oko 10 pastrmki..(Slazem se sa MIX-om,Foxo-om,i ostalimo koji dele ovo moje misljenje)
Gledao sam i posmatrao mnoge musicare tada koji su se zatekli tamo i sa uzivanjem vadili pastrmku,kao da je to CUDO NAD CUDIMA..
Revir is off---NAPOMONJEM,MOJE MISLJENJE--
Izvinjavam se nisam spomenuo KUZMU,KOJI U SVOM POSTU KAZE DA MU JE REVIR DOSADIO  :tbumb: :tbumb: :tbumb:,CITIRACU GA OD RECI DO RECI "ZASITIO SAM SE"
Odes i ulov nemoze da izostane...
Drugi deo mene mnogo vise privlaci--CISTUNCI--
Ali o toma mozemo razglabati do jutra..
Divljina..To je ono sto dize adrenalin....

Dzoni

Junior member
Učlanjen(a)
11.02.2008.
Broj reagovanja
7
DA SE UKLJUCIM I JA DAJEM GLAS DIVLJM REKAMA ALI DA SE RAZUMEMO SAMO NA REVIRIMA SE MOZE DOBITI ULOV O 50-60 SANTIMETARA I RIBA TESKA 4-5 KG TAKO DA POSETITI REVIR NIJE GREH A POSEBNO AKO SE UZME DA MNOGI HAJTEK MUSICARI KOJIH JE I NAJVISE *SKUPI PRESKUPI STAPOVI I CEKRCI I OSTALO *NEMAJU VREMENA DA JURE PASTRMKE PO RECICAMA SRBIJE TRAZECI IH TO IPAK ZAHTEVA BAR 100 DANA GODISNJE NA VODI A NEKI JEDVA NAVATAJU VIKEND U PAR MESECI JOS I DALJINA TIH REKA PRIMER BEOGRAD GDE DA ODE OVAJ RIBOLOVAC NA MLAVU ILI NISAVU ILI DRINU I DA SE VRATI KUCI BEZ BILO KAKVOG DOZIVLJAJA ILI DA ZAPUCA PUT REVIRA U BOSNI KOJI NISU TOLIKO DALEKO A IPAK CE DA SE OPUSTI UZ SIGURAN ULOV N EMOJTE POGRESNO DA ME SHVATITE I JA VISE VOLIM DA SE MAJAM PO NEKIM RECICAMA PA MAKAR NISTA NEULOVIO NEGO DA LOVIM UTOVLJENE RIBE IZ REVIRA ALI SHVATIMO I LJUDE KOJI IDU NA SIGURICU
        BISTRO I PUSTAJTE RIBU ZBOG BUDUCNOSTI

KaGeMuShA

Junior member
Učlanjen(a)
05.10.2006.
Broj reagovanja
0
Za divljinu,za neizvesnost ulova,za nepoznanice na vodi,za izazove...SIEMPRE!!!  :)
Pozdrav!

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
Znao sam da je ovo pravo mjesto gdje vcu da dobijem mnogo odgovora :).

Pa da i ja kazem koju:

Odmah da vam kazem ne slazem se u potpunosti sa nekim djelovima Travarovog teksta. Ja ne volim kad se neko mjesa u moj ribolov. Moja filozfija je na fazon: ne interesuje me kako lovis, pecaj kako hoces i kako volis ali isto tako ne mjesaj se u moj ribolov, pusti me da pecam kako ja volim. Naravno tice me se ako nedozvoljeno lovis. Dio u Travarovom tekstu koji se petlja u to kako neko lovi mi se ne dopada.

Ako lovis samo pastrmku, lovi od volje ti. Ako lovis samo na revirima, lovi ako volis, od volje ti. Ako volis plovak super. Sama cinjenica da volis sportski ribolov je odlicna. Meni ne govori sta ja da volim i koju ribu i gdje da pecam.

Konkretno moje misljenje o revirima je manje vise pozitivno. Ja o njima mislim kao o nekoj kurvi. Dodje mi da se ispraznim odem platim kurvu, izjebem i gotovo. To je revir po meni i nema nista lose u tome isto kao u tome da ima kurvi  :D .

Onda se vratim svojim curama kojima sam vijeran 99% dana u godini  :smoke:

p.s. administratoru: jos uvijek mi ne stize na mail notifikacija na odgovoren post

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Mudre reci za kurve. Posutujem ih, ali nisam nikad isao u te akcije. Isao sam po striptiz barovima, ali to se neracuna. Ne kenjam ti druze rasho, ali poredjenje je sasvim na mestu, pa da i ja napravim paralelu. Iskreno, ovek su me palile teske ribe, oko kojih se trudis i trtis. Tako mi slatko. Isto vazi za ribolov, sto teze meni zabavnije. Zato me reviri i ne pale. Ne pruzaju mi avanturu koju od ribolova i ocekujem.
p.s. ubi me mail...radio sam, kontaktirao server i  :'( :'( :'( bice valjda u skorije vreme!

Jr

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
15.06.2007.
Broj reagovanja
143
Po pitanju revira i divljih voda u potpunosti se slažem sa Rashom. Čak je i isto poređenje upotrebio kao ja. :tbumb:

@Rasho, Danas smo sređivali nešto oko mail servera i trenutno nema nikakvih problema. Mislim da i notifikacija radi.

rasho

Senior member
Učlanjen(a)
29.11.2005.
Broj reagovanja
1
sto jes jes  :yeswink: , ali sve treba probati pa makar jednom  :yeswink: ... zaboravi napomenuti jos neke od prednosti kurvi kao sto su klokot, unac, ribnik, pliva, ulog,...

ako hoces da sto prije regrutujes potencijanog mucicara medju svoje redove prvo ga odvedes u kurvarluk  :D , onda on,vec u povratku u autu, trazi da mu nabavis stapove i ostalo sto je neophodno .... e onda si povecao brojnost i uvjek imas covjeka koji ce podjeliti troskove goriva sa tobom, supljirati sa tobom  i sl.

Mane revira i ne vidim. Ovo sto Ranko pise o ostecenoj ribi to je van svake pameti i to je kap u moru. Toliko voda u Bosni ima da ne fali nista sto par lijepih i zgodnih treba platiti. Treba rijesavati probleme otpada, mini-hidroelektrana i slicno. To treba da je prioritet, a daj boze da dozivim da je glavni problem u nasim vodama to sto su na 2-3km ostecena usta ribi.

Da ne pomisle ljudi da nesto branim revire.  Mozda 2 do 3 dana u godini pecam na nekom reviru. Jednostavno mislim da ih ne treba dirati, nema znacajne stete koju oni prave. A naprotiv doprinose mnogo. Oni su zaduzeni za toliko omasovljavanje musicarenja kod nas, oni su ti zbog kojih ce u Bosni biti svjetsko prvenstvo u musicarenju. Oni su ti po kojima nas citav svijet poznaje. Oni prave imidz Bosni i otkrivaju samo dijelic vodotokova u bosni ali dovoljno da ljudi svjetskog renomea dodju na njih i upoznaju i ostatak vodotokova te da svojim savjetima i uticajem pomognu za ocuvanje istih.

To ja mislim o revirima i to vidim da reviri cine. A to je njihova najveca vrijednost, svako ko ih gleda kao mjesta gdje ce loviti kao u bazenu i osudjivati sto je riba utovljena ili ostecena, u najmanju ruku PLITKO GLEDA NA NJIHOV ZNACAJ

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Naravno da reviri imaju daleko više prednosti nego mana. Jednog dana bi sve vode trebalo da dobiju posebnu pažnju, baš kao današnji reviri. Sada, dok su malobrojni, oni neće privući ozbiljne mušičare, poznavaoce svih voda i njihovih lepota, da ih isuviše često posećuju. S druge strane, oni koji se late mušičarskog štapa na prebogatom reviru, uvek su potpuno razočarani divljim vodama, jer su u startu naviknuti na preveliki komfor. Svaki izlazak iz bogatih i napumpanih revira za takve ribolovce je teško smaranje bez ikakvog zadovoljstva. Eto, ne slažem se sa Rashom da će novajlija koji se latio mušičarenja zbog bogatstva u nekom reviru postati dobar "saradnik" i za odlaske na ostala mesta.

Vrh Dno