Dragi brate neba... nadam se da ce ova nasa diskusija ostati u zdravim granicama

U poljoprivredi nisam ucen, al jesam malo u biologiji, hemiji, medicini. Ucenje tj nauku prihvatam ali ne slijepo i ne 100%. Moze biti da si ti covjek iz struke i da znas mnogo vise od mene. Postujem...
Samo da ti ispricam kad i kako sam prestao da vjerujem nauci... Radim ja na univerzitetu NEPROFITNU naucnu studiju... Ja uradio 85% posla i bio involviran u sve, a profesor se potpisao i njegovo ime nosi studija. Nasa hipoteza je sadrzala neke 3 osnovne stavke koje smo htjeli da dokazemo. Od toga smo dokazali 2, a treca je pala u vodu tj statistika je pokazala drugacije. U naucnoj objavi pomenuli smo samo 2 dokazane teze, trecu smo jednostavno precutali. Nista nismo slagali, ali nismo to uopste iznijeli. Pametan si, znas sta sam htio reci... Radilo se o neprofitnoj medicinskoj studiji... Sad skontaj kad je u pitanju neki proizvod koji treba da donese milionsku korist nekoj kompaniji. I u ranijim vremenima se vrtilo sve oko interesa sad kada je znanje (prividno) vece, samo su lakse manipulacije. Nisam od onih koji razvijaju il vjeruju u teorije ( zavjere). Samo sabiram 2 i 2...
Jagode iz Spanije koje mogu kupit vec u februaru martu su upravo Adriana Lima- lijepe, velike, napumpane ( reklo bi se " rodne"). Ukusom i mirisom (sto im je u stvari i krajnji cilj i smisao) se ne mogu poredit sa jagodama iz baste mog dede prije 30god. Al su im nasli modus zadnjih 2-3 god da im i to upumpaju. Znam iz prve ruke od zene koja gaji jagode u Vojvodini, da ih nije davala svojim unucima jer zna cime ih je tretirala da bi bile za trziste bolje.
Kao i Adriana Lima... dobra da je gledas, povalis i tu se prica zavrsava. Takva tesko da ce provesti danas 4 sata u odgoju djece i gledat da mozda sta doprinese zajednici, krenimo od porodice. Pri tom ne smatram da je to jedina uloga zene, ali osnovna da. S druge strane imas seljanku iz Sumadije, cestito odgojenu, vrijednu, postenu, al nema bas tako lijep ten kao Adrijana Lima i ima malo celulita po nogama...
Sva moja prica je pocela od toga da tzv progres u svemu oko nas nije uvijek i napredak, ma koliko to zvucalo glupo. Za mene ne ide nesto na bolje ako taj put vodi brze do ponora. Vjerovatno ti znas vise o sjemenima, to ne sporim, al za mene je tzv savka sladja i bolja od cacanke rodne koja je dva put veca, bolja, brza i donosi mnogo vise para, sto je smisao danasnjeg zivljenja.
Ziv mi bio! Ne zamjeri sta...