...pozdrav iz Bora...

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=4547.0
prelistaj ovu temu i vidi linkove koje je postavio alp, pa ti konektor i ne treba.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ako ces da vezbas iza zgrade ne treba ti ni konusni predvez...ja ti savetujem da uzmes dva najlona 0.25 i 0.20 spoji ih, neka  budu  duzine po metar svaki ,ukupno 2m....i vezbaj sa time...mozes na kraj da navezes i tanji najlon jos plus pola metra i malo vunice pa udri...a sto se konektora tice ima ih po klasama kao i kanapa...malo ga zalijes super lepkom i pici....tebi je i onako sada bitna kontrola kanapa u vazduhu ako si na pocetku ,nego prezentacija....ma sve se savlada samo strpljenja...

batarihter

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
0
@Darko,hvala....pola foruma sam vec procitao,ukljucujuci i ovo sto ste mi sad dali,ali tek pocinjem,nisam jos toliko vican i sposoban da pravim takve stvari  :'( 
..hocu da uzmem i Aquasure,jer vidim da ima veliku primenu i znacaj...
..moram za pocetak da se hebavam sa konektorom i predvezom,jer mislim da mi je to trenutno najlakse da uradim, dok ne udjem u stos...tako da svaki komentar i preporuka su dobro-dosle!!!
...samo da znam koju debljinu i duzinu predveza da trazim???imam stap i cekrk #5/6 i pecao bih klena i pastrmku....znam da je malo jace,ali to mi je za sada...

batarihter

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
0
gegula je napisao(la):
ako ces da vezbas iza zgrade ne treba ti ni konusni predvez...ja ti savetujem da uzmes dva najlona 0.25 i 0.20 spoji ih, neka  budu  duzine po metar svaki ,ukupno 2m....i vezbaj sa time...mozes na kraj da navezes i tanji najlon jos plus pola metra i malo vunice pa udri...a sto se konektora tice ima ih po klasama kao i kanapa...malo ga zalijes super lepkom i pici....tebi je i onako sada bitna kontrola kanapa u vazduhu ako si na pocetku ,nego prezentacija....ma sve se savlada samo strpljenja...

...hvala gegula,samo me malo strah,jer ako vec pocinjem da vezbam,da to radim onako kako cu kasnije da idem i na reku...jer citam da kad jednom naucis pogresno,treba ti mnogo vremena da korigujes greske..
...da mi ne bude kasnije nebo i zemlja kad stare predveze sa livade,promenim sa konektorima,predvezom i musicom??to me samo malo brine,ali sto kazes..."...ma sve se savlada samo strpljenja.."

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
poslusaj gegulu  :) sjebaces predvez a nista ti ne znaci da ga stavljas po travi .  :)

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
pusti simpsona malo je ironican jer ti je stap duzi od prosecnog..obicno su stapovi 2.4 ili 2.7m...stapovi od 10feet-a su malo nezgodni za pocetnike jer su KABASTI....ali probaj pa ces videti....javljaj rezultate i slobodno pitaj...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
@batarihter

Ja koristim konusni predvez i prilikom vezbanja i nikad nisam primetio da se ostecuje na travi. Mozda zavisi i od samog kvaliteta. Osim kupljenog predveza mozes lako sam napraviti konusni, koji ce ti zavrsiti posao i pri pecanju i pri vezbanju.

Predvez mozes napraviti po sledecem receptu koji i sam koristim:

86cm-0,45
76cm-0,40
15cm-0,35
15cm-0,30
15cm-0,25
15cm-0,20
50cm-0,18

Ovako napravljen predvez ti daje mogucnost da ga nastavis po potrebi i ujedno imas odlican prenos snage. Dakle ako napravis omcicu na kraju, mozes dodati npr, 50-60 cm 0,16 najlona i na kraju vunicu, za vezbanje ili musicu za pecanje.
Na predvezu ima malo vise cvorova sto moze praviti probleme u pocetku, ali kako bacanje dolazi na svoje mesto, problem iscezava nacisto.

Za spajanje najlona koristi Blood knot http://www.animatedknots.com/bloodknot/index.php

a za omcice Perfection Loop http://www.animatedknots.com/perfection/index.php?Categ=fishing&LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com

Ako se odlucis za ovakvo pravljenje predveza, gledaj da budu sve spulne od istog proizvodjaca.

Sto se tice konektora, oni su uglavnom za nize klase obelezeni sa TROUT.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
batarihter je napisao(la):
Tvoj stap je duzine 10', a ne 10". Ovako kako si napisao ispada da je 25cm, a to je stvarno premalo  ;).

batarihter

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
0
@nespreto,hvala,videcu sta imam od najlona za predveze....
...a cisto ovako kako se prodaje "konusni predvez"..na koju metrazu postoji???
...jer vidim da si mi ti napisao da pocinje od 0.45 a zavrsava se sa 0.18 i da mu je duzina oko 2.72cm...
..i da,koja je duzina "konektora" ili su svi univerzalni,tj.iste duzine???
...izvinite sto gusim,ali stvarno nemam koga da pitam....

@falco,u pravu si,moja greska  :zajedno:...zato mi se cika simpson i smeje!!!  :doh:

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
132
Konusnih predveza ima raznih duzina. Recimo da su najcesce u upotrebi od 7,5' i 9' (230cm i 275cm). Debljina kraja (za koji se veze tippet) takodje moze dosta da se razlikuje i ima je u vise varijanti - oznake su 3x, 4x, 5x, ...  (manji broj - veca debljina). Kao orijentacija moze da ti bude da je 7x oko 0,10, 5x oko 0,15, a 3x oko 0,20mm (4x i 6x su izmedju ovih).

Dakle, duzinu i debljinu biras prema potrebama, vremenom ces nabaviti vise varijanti, a za pocetak najlakse bi ti mozda bilo sa 9', 4x.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
gegula je napisao(la):
pusti simpsona malo je ironican jer ti je stap duzi od prosecnog..obicno su stapovi 2.4 ili 2.7m...stapovi od 10feet-a su malo nezgodni za pocetnike jer su KABASTI....ali probaj pa ces videti....javljaj rezultate i slobodno pitaj...
Simpson nije ironican a ti mako bolje citaj i malo manje budi povrsan. Falco je objasnio o cemu se radi.

batarihter

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
0
Hvala vam ljudi....napokon nesto pipavo za sutra....samo jos vreme da se sredi malo,da zamahnem iza zgrade... :'(
...videcu sutra sta ima u ovoj nasoj rupi od grada,pa vas davim jos malo...strobi!!!!

Vrh Dno