Preobraženje

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Nisam znao gde da postavim ovu temu, jer na forumu nema rubrike "Mušičarski datumi i periodi", ali neka bude da je Preobraženje vremenska lokacija.
Po ovom hrišćanskom prazniku nazivamo i dane kada prestaje sparina leta i počinju noći da budu primetno duže i hladnije. Istovremeno i voda u rekama, jezerima, barama i u moru, počinje da se hladi. Kupači se naglo proređuju, a i ribolovci sve češće navlače svoje nepropustive čizme i kombinezone.
Sve te promene izazivaju i promenu raspoloženja riba, uglavnom na bolje, i pojavu nekih novih, dugo očekivanih rojenja vodenih i ostalih insekata.
Ja obožavam period od Preobraženja do sredine oktobra i nazivam ga jesenjim mušičarskim periodom. U Srbiji i sličnim zemljama, tek sada će reke dobiti najveću prozirnost.
  Ovo je vreme najraznovrsnijeg mušičarenja. Nećete se prevariti ako posetite pastrmsku ili lipljensku reku, a isto tako odlično ćete provesti dan u mušičarenju klenova ili bucova. Uskoro će odlično proraditi i štuke, kao i crvenperke, bodorke, sunčanice i grgeči.
U ovom periodu samo treba imati slobodno vreme i dobru geografsku kartu, kao i solidno prevozno sredstvo.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Stigla je promena. Pre neki dan je bilo preko 40 stepeni u hladu, a za par dana predviđaja se najviša dnevna 11 stepeni!!!
Napokon će temperatura voda opasti i biti na optimumu. Planinske reke će se spustiti sa 20 na 15 i manje stepeni, a klenovske vode će sa 25-30 spasti na oko 20. Biće to temperature na kojima su stanovnici naših voda najaktivniji.
Ne odnosi se ovo samo na ribe, već i na insekte. Rojenja u septembru su višestruko intenzivnija nego pre čuvenog Preobraženja.
I u stajaćim vodama treba očekivati povratak aktivnosti. Mnogi insekti stajaćih voda samo čekaju pravi trenutak da ostvare svoje jesenje izletanje i parenje.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Sava celo leto nije presla 26, Dunav je bio i hladniji. Otkud 30 stepeni? Ili RHMZ laze?
Na Gradcu su rojenja bila izuzetno slaba jer je mali volumen vode, a time i povrsina dna mala. Mislim da ce glavna steta biti u smanenju kolicine bentofaune (i pored sazmerno velike gustine, ali na maloj povrsini), te povecanoj smrtnosti mladji (ukljucujuci delimicno i pastrmku) usled deficita beskicmenjacke hrane. Stoga septembarski strimeri na visoj vodi pre 1. oktobra mogu biti vrlo interesantni na pastrmskim vodama, cini mi se.
Istina, ponavljam, samo sam Gradac pratio cele godine, moguce da ima i drugacijih situacija na drugim vodama, ali bih bio prilicno zacudjen da je tako.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Da li ja sad treba da raspravljam o temperaturi Toplice i Južne Morave? Dobro znam šta znači 30 stepeni, a još bolje poznajem osećaj gaženja po takvim rekama. RHMZ je manje adekvatan za merenje temperature na pomenutim rekama od mojih nogu i specijalnog organa-termometra, koji malo ređe, ali ipak redovno, potapam u zagađenu vodu. :hammer:
Pokušaću da uverim PedjuBG da odlično razaznajem razliku između 26 i 30 stepeni. Jednostavno, svaki dan sam u vodi, a mereći temperaturu naših reka izlomio sam već nekoliko (pravih) termometara. Kod kuće uzgajam ribe koje itekako osećaju razliku temperature vode od par stepeni, a ja sam taj koji je proverava i održava. Često to radim dodirom prsta!
Dakle, kad napišem 30, znači 30, nikako 26! Hej, to je ogroomnaa razlika!
Voleo bih da ga vidim na bilo kojoj od ove dve reke, kada je u hladu preko 40 stepeni, a uđe u vodu bos, kad ono, nema rashlađenja! Kakav šok!
Molim bilo koga od članova foruma, koji je boravio u najtoplijem periodu na Toplici ili J. Moravi da opiše PedjiBG ovaj (ne)prijatni osećaj.
Dobro, uvek se naljutim kada neko pokuša da ospori nešto što je jasno kao dan, ali valjda sam razjasnio...
Bla, bla, bla, sutra idem u ribe i proveriću da li je došlo do naglih promena koje sam opisao ili ne. Ja ih priželjkujem, jer mi je već dosadilo da na isti mamac masakriram klenove već mesecima, a voleo bih i da probam novi neopren-kombinezon, u koji mi nije bilo ni na kraj pameti čak ni da uđem da ga probam na pomenutim temperaturama.
Mirko, Žakula, spremajte sitne bambule i BWO-e i veštice. :tbumb:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
27
Mixmaster je napisao(la):
RHMZ je manje adekvatan za merenje temperature na pomenutim rekama od mojih nogu i specijalnog organa-termometra, koji malo ređe, ali ipak redovno, potapam u zagađenu vodu. :hammer:
Pokušaću da uverim PedjuBG da odlično razaznajem razliku između 26 i 30 stepeni. Jednostavno, svaki dan sam u vodi, a mereći temperaturu naših reka izlomio sam već nekoliko (pravih) termometara.
Pazi Mix da ne slomis i ovaj tvoj naturalni termometar, moze da se desi da ti iscuri ziva pa da zatrujes reku.
:-X :D :hammer: :doh:

Vrh Dno