Produzetak vrste-pastrmka

Bahus

Full member
Učlanjen(a)
05.07.2011.
Poruke
575
Broj reagovanja
0
Lokacija
zajecar
Naime sam mrest je obelezen velikim promenama  koji se desava kod pastrmke.Od neobuzdanog zderaca,radoznale i zivahne ribe najednom postaje tiha,povucena,lenja koja se jedva dize i to na najuksnije njene zalogaje i omiljene hrane,tako postepeno prestaje da se hrani i lovi.
Naime to vreme ne pocinje svuda isto zavisi od reke i vremenskih prilika i najvaznije stanja vode i vodostaja,uglavno moglo bi se reci negde u oktobru do decembra a moze potrajati i do februara,za mrest je vazna i toplota vode i drugi faktori.
Kad dodje vreme mresta pastrmka se povlaci na mirnija i plica mesta,potpuno ravnodusna prema svemu sto je okruzuje.Ukoliko u njoj nestaje za razbojnicke podvige ,utoliko se sve vise radja nagon za selidbu i putovanje.
Prvo se zenke odlucuju za bracno putovanje koje,mesto radosti ,nosi obelezje neke mucenicke zalosti.Klonule kao da nose neki tezak sudbonosni teret,krece se bezvoljno na vrsenje te duznosti ,pokorava se naredbi nagona i na tom putovanju trazi podesna mesta za mrest,nezna za prepreke i teskoce.

Nastavice se.............
 

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Poruke
10.403
Broj reagovanja
6
neki "faktori vode":  idealna temperatura vode za mrest (od 4C° do 8C°), vidljivost (svetlo),  zamućenost, brzina vodenog toka idr. Ikre su veoma osetljiva na svetlost. Pastrmke spadaju u jesensko zimske mrestnice dok je dužičasta pastrmka u prirodnoj okolini prolećna mrestnica. Potočna ima cca. 3000 ikri na kilogram težine. Potočna je spolno zrela u 3. godini života. Zlatovčica več u prvoj dok mužijak kasni za jos jednu godinu. Uglavnom, sve vrste pastrmki su spolno zrele između 2. i 4. godine života. Jezerske npr. između 3-4.

Zanimljivo je da npr. naša soška pastrmka se mresti predvečer ili navečer. Zrela je tek u 4. godini starosti i mrest traje od početka decembra do početka januara.
 
Vrh Dno