Puno pozdrava svima na forumu !

B

borra89

Guest
Posto sam nov na forumu, red bi bio da se predstavim... Zovem se Bora, zivim u blizini Nisa i pecam na Juznoj Moravi. Pecao sam do sada na plovak, probao sam malo na varalicu ali je bilo neuspesno pa sam brzo izgubio volju  :)  Hocu da naucim da musicarim ali za pocetak moram da kupim opremu... gledao sam neke polovne stapove na kupujemprodajem.com i kupindo.com. Cena im je oko 20-30 E , ali pre nego kupim, moram da pitam nekog iskusnijeg, pa vas molim da mi kazete svoje misljenje da li da kupim polovan stap za te pare ili ne ?!  Jos uvek studiram pa nisam u mogucnosti da platim skuplju opremu.  I recite mi, molim vas, jel postoji razlika izmedju stapa za varalicarenje i stapa za musicarenje?

Hvala unapred na pomoci ! :)

B

borra89

Guest
Jos da dodam... nemam koga da pitam jer niko u mojoj familiji i komsiluku nije ribar... svaki savet mi je dobrodoso, i molim vas da mi se ne smejete mnogo ako postavljam glupa pitanja  :D

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Nisu glupa pitanja  :)

Dobro nam dosao. To su jeftini, malo losiji stapovi, ali koji ti za prvo vreme mogu zavrsiti posao. Kupi neki takav, a vremenom ces vec skupiti koji dinar.

Razlike su velike, mada ima dosta varalicaraca koji su izuzetno osetljivi i uradjeni sa velikim modulusom karbona.

Ako si mislio da prepravljas neki stari varalicarac, bolje nemoj. Idi na ovu opciju kupovine polovnog, a vremenom sve dodje na svoje mesto  ;)

B

borra89

Guest
Hvala ti Nespetro !  :)

Nisam mislio da prepravljam varalicarski, vec hocu da kupim stap za musicarenje ali ne znam kako da razlikujem musicarski od varalicarskog jer su slicnih ili istih duzina... postoji li neka osnovna razlika izmedju njih, jer prodavci uglavnom ne naglase za koju je vrstu pecanja stap ?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
347
Prosurfuj internetom malo i videces. Nista lakse.... ;)

B

borra89

Guest
Oki :)

Pokusacu opet po google-u  ;)

Hvala ti u svakom slucaju i puno pozdrava !

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
varalicarski su uglavnom crni , a musicarski budu najcesce u boji . mada i to nije pravilo pa ne verujem da ce ovo da ti pomogne ... :doh:

B

borra89

Guest
S' obzirom da pojma nemam, sigurno ce da mi bude od koristi :)

Znam kako cemo... kad naletim na neki povoljan stap, vama posaljem link pa mi kazete svoje misljenje o tome da li da kupim ili ne :D

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
86
Pozdrav i dobro nam došao na forum...
pošto kažeš da živiš u okolini Niša gde predpostavljam i da studiraš, prošetaj do neke
od ribolovačkih radnji i pitaj, u svakoj Niškoj radnji ima bar po jedan - dva mušičarska štapa,
pa vidi i prodrmaj... i ne žuri s kupovinom  :)

B

borra89

Guest
Hvala na dobrodoslici :)

Poslusacu te pa cu da svratim sutra u 3-4 radnje i da pogledam stapove... nema zurbe sa kupovinom jer ja planiram tek tamo marta-aprila da pocnem sa pecanjem, a do tada da skupljam pare jer treba da kupim stap, cekrk, najlon i sve sto je potrebno... Sto duze cekam, vise cu da skupim :)))

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Pošto si apsolutni početnik dobro iščitaj teme na forumu(imama).Ne zaleći se nego se prvo teoretski edukuj,imaš klase štapova (aftma) pa dužina,broj djelova (sekcija) i slično.
Sve to uporedi sa vodom i ribom koje planiraš loviti.A U Nišu imaš mušičara sasvim dovoljno da ti za pola sata objasne sve osnove.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
dobro došao!

evo jedne slike a da pri tome ne reklamiramo ni jednu od firmi...ako želiš da mušičariš ovo ti je osnova i ovako to izgleda
fly-fishing-rod.png

Mušičarski štap, mušičarska mašinica ili kako je mi zovemo čekrk na kojega namotaš backing + mušičarski kanap = fly line + lider i predvez pa na kraju i mušicu.

Varaličarski su klikni ovaj LINK, dakle mnogo se razlikuje od mušičarskog.

B

borra89

Guest
Hvala puno na slici i objasnjenju :)  Sad kad znam kako izgleda kompletan sistem za musicarenje, onda mogu da pratim razne teme po forumu...
Bio sam danas u 2 prodavnice, i video sam razliku izmedju musicarskog i varalicarskog stapa, pa cu sad lepo da pratim oglase i javicu vam se za savete kada budem naiso na neki jeftiniji stap ili cekrk :)

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
75
Borro, moj savet ti je kad si vec iz Nishvila...imas bata Djoleta,kod njega od igle do lokomotive,jos instruktor,sta ces vise..."One Man band"ili ti"All Inclusive"  :tbumb:

Jedina mu falinka sto navija za partizan, al prosto niko nije savrsen  :nowink:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
protin savet ti je 100% najbolji....Djole ti moze sve pokazati kako i sta, nauciti pravilno zabacivati, opremiti te itd.

Vrh Dno