pvc foam

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
PVC Foam
PVC_Foam_Sheet.jpg

...koristi se za vezanje: Gurgler-a, Slider-a, Crease Fly imitacija, Žabice itd. Također se koristi i za suve muve koje imitiraju npr. skakvce ali i ostale insekte. U par prilika sam video imitacije krabe i male ribe list. Danas dok sam nešto sređivao svoj koferčič sa materijalom sam zastao kod ovog foama u žutoj boji i pade mi ideja...da navežem neku morsku ribicu, naravno malo sam ja to ipak po svome iscrtao jer nisam hteo da se držim originala (žive ribe koju sam imao u mislima)...ovo je neki moj experiment...još je sveže prelakirana i moram da pređem sa još jednim slojem kada se posuši. Čim nabavim Holografsku samolepivu foliju ima da napravim i koju imitaciju malih šparića. Obratite pažnju na leđnu i trbušnu peraju :) to je u stvari največi dio experimenta...zanimalo me kako če da ispadne i eto meni se ideja dopada. Sledeči put če biti lepše i urednije  :D 
Ovim načinom se može imitirati i mala babuška  :D Inače ovaj strimer je otežan olovnom žicom i trebalo bi da ga se vuče isprekidano i da glumi ribicu koja crkava i ne pliva ravnomerno več se okreče malo na bok i trza boreči se za život. Mnogim grabežljivim ribama je to neodoljiva kušnja. O štukama ne treba ni govoriti  :D Ako bi nešto tako radio za štuku premazao bi ju epoxy lepkom kojega sam pre par dana potrošio  :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
sinoć sam hteo da odradim neki sasvim drugi poslić za mojim radnim stolom i dok sam tražio neki materijal naletim na foam ploče. Tako sam se odmah prisetio da je več dva dana prošlo kako je i kod mene otvorena sezona na klena pa rekoh da konačno probam da uradim nešto što mi u mislima još od prošle zime. SašaPi, kolega sa foruma, me je najviše nadahnuo njegovim foamskim bubicama  :tbumb: :) pa sam još onda negde na forumu izjavio kako ču se "pridružiti papučarima"  :D barem malo  ;)  :D
Tako sam sinoč uradio od foama tela za osice i jednu na brzaka svezao, čisto za foru....kada se ova tela urade sve ostalo ide jako brzo.

Prilozi

• osa.jpg
    osa.jpg
    231,7 KB · Pregleda: 261

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ovako izgledaju tela za ovakve osice, možda danas posle posla uradim i tela za obade i pčelice jer imam i te boje...još malo pa krećem na klena, dugo ih nisam več proganjao :)

postoji mišljenje kako ovi umetni materijali ubijaju kreativnost vezača ali meni ovakvi materijali baš deluju kao pravi izazov kreativnosti vezača...

Prilozi

• DSC09720.JPG
    DSC09720.JPG
    76,8 KB · Pregleda: 210

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
sebastian je napisao(la):
...postoji mišljenje kako ovi umetni materijali ubijaju kreativnost vezača...

Postoje razna mišljenja. Ja mislim da ovaj materijal ne da ne ubija kreativnost nego do te mere razvija maštu vezača da tu praktično nema granice. Kombinacijom raznih boja i oblika tela moguće je veoma uspešno imitirati ogroman broj kopnenih a i vodenih insekata. Naš drugar SasaPi nam često pokazuje svoje muve, vidimo i sami dokle kreativnost može da ide.

Dugi niz godina pravim muve od policelona i to ću da radim i nadalje.

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
To mi se sviđa Strelko konkretno i direktno!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
tačno, foam je stvarno fantastičan materijal....vidio sam več ogroman broj raznoraznih imitacija iz foama koje ne da i izgledaju fantastično nego su i mnogi mušičari prezadovoljni njihovom lovnošći te ostalim osobinama.

Još sam danas ujutro pre posla skontao kako da lepo i glatko oblikujem ova telešca, par komada sam tako uradio i mnogo mi se dopadaju...danas sam mislio uraditi još neka tela ali neke stvatri su me sprečile.

Na žalost ne mogu sada da pronađem tanji foam za šare ali nema veze i ovako je dobro. Šta riba zna, ona ne broji segmente  :nowink:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
18
Foam je fantastičan materijal za nas mušičare!Ja se dugo premišljam da sednem i napravim jednu površinsku imitaciju ribice po uzoru na čika Puljizija!Ono deluje fenomenalno,i ideja,i izgled strimera!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
da dobre su to fore sa foamom u glavi takvih strimera...jedva cekam da cujem tvoje rezultate sa bucovima.
neki stavljaju crveni foam tamo gde su skrge.

bugitrs

Junior member
Učlanjen(a)
05.11.2009.
Broj reagovanja
0
Jedno konkretno i strucno pitanje za majstore koji musice vezuju od foama  :doh:

Da li su ova tela za osice od crnog i zutog foama kupljena gotova ili moze da se naprave lepljenjem slojeva foama u boji ?
Ako moze, koje lepkove koristite za to ?

PS.
Imam i crni i zuti foam pa se razmisljam da uradim koju osicu, samo mi je veliki problem oko lepljenja istog, probao sam super lepkom i na kraju zumbom vadio valjcice, ali je super lepak krut i lako puca.  ::) 

Markovic

Full member
Učlanjen(a)
11.02.2008.
Broj reagovanja
0
Meni se pokazao naj bolje klasican lepak(onaj slinavi) Sintelan ili tigar.

Vrh Dno