Slobodno je porebrite tamnijom bakarnom zicom, ribama ne smeta iako recept nije originalan a trajnost se povecava visestruko. Moji drugari i ja poceli smo da je koristimo paralelno za klasicno vezanom nimfom Zecje uvo na Mustad 540 #10 kao prve nimfe koje nismo bacali popreko vec uzvodno i potapali onako kako PS nalazu. Iako ne mozemo da je povezemo sa nekim odredjenim vodenim organizmom, najbolje je lovila u trenutcima kad su bila prisutna rojenja Gray Flag -velikog Sivog tularasa. Povezujemo je bas sa njim jer smo rojenja lako prepoznavali a i gro napada dolazio prilikom vadjenja predveza ili pri kraju putanje kad opise luk ka obali. Pretpostavljam da je za to bilo presudno i to sto se slabo otezana kretala u nekom medjusloju. Njenu prilicno tesku i ovecu varijantu sa duplim nogama na udicama # 6 - 8 (takodje Mustad 540) uzimale su pastrmke krajem aprila i u dobrom delu maja meseca a do usta su bile pune nimfi velikih kamenjarki ali je tada nimfa grebala po samom dnu.
U prvom slucaju smo je cak koristili i zajedno sa Zecjim uvom na predvezu i to obe nimfe vezane na rastojanju od jedva tridesetak centimetara, menjali im mesta da vidimo da nije presudna ta mala razlika u dubini kretanja ili koja nimfa prva naidje u vidno polje ribe i opet je Tinijeva primala daleko vise napada, po pravilu krupnijih riba.
Danas imamo mnogo univerzalnije nimfe tipa "pecas i ne mislis" sa mnogo boljim nacinima za otezavanje (mesingane i volfram glave) i pojacanu vidljivost ( razne flash trakice i UV dabinzi), kao i svu silu imitacija koje lice na pojedine faze razvoja insekata, te smo na Tinijevu gotovo zaboravili ali to nikako ne znaci da je ne treba imati u kutijicama sa par velicina.
Cudo je ovo nase musicarenje, nekad biramo i teze (ili na izgled teze) nacine da ulovimo ribu jer kako cemo je prevariti u ovoj vrsti ribolova ne odlucuju nagoni nego razmisljanja i odluke. Tinijeva nimfa vam je kao kalibar 7,62x54R, volite ga (a i dobar je !!!) pa cete dodatno paziti na daljinu koriscenja i pucanje samo kad ste sigurni u dobar pogodak a mozete da imate i 22-250 i 300Win.Magnum. Lovci ce me razumeti, .... iskljucivanje ljudskih osobenosti i razmisljanja napravili bi i od ribolova i od lova samo sabiranje mesa a kod onih koji se njima bave i da bi nahranili glavu, to svakako nije uvek presudno. Hvala Marku sto podseti drustvo na ovu nimfu.