Rečni pesak

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Neobičan materijal u FT ali veoma koristan, pored upotrebe u građevinarstvu rečni pesak može da se veoma lepo koristi i u naše svrhe.

Imate li ideje?

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Je'L ti to nameravas da se bacis na KUCICHARE!!!

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
997
Pa puno je lakše a i bolje izgleda mislim, da uzmeš gotovu kućicu od tulara možeš ih naći na jednom kamenu nekoliko desetaka fino ako nije već napuštena, izvadiš larvu, udicu otežaš koliko hoćeš, nabiješ kućicu zalijepiš epoxijem ili trenutnim mallo dabinga žutog bež ili zelenog naprijed malo osja od zeca i eto ga perfect kućišćar.
Samo moraš da paziš koje da koristiš za zelene varijante oni ti imaju glatke kućice tanke koje se prema vrhu šire ono baš ko neka cjevčica ljevak obično u kolonijama jedna uz drugu na kamenu dosta tanke i omanje rećemo (boja zelena prema tirkiznoj), ovi što prave kućice od krupnijih kamenčića sa ponekom grančicom malo veće onako naizgled bar 2-3cm to su ti žute larve a oni što su na kamenu isto sličnih kućica kao i ovi veliki što pužu po dnu samo malo manji su obično bež boje.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Te prave kućice su najbolje rešenje međutim ja se u imitiranju insekata rukovodim jednim takmičarskim pravilom a to je da je zabranjeno na imitaciju ugrađivati delove pravih insekata. Jeste da kućica tulara nije deo insekta već njegovo skrovište od grabljivaca ali mi to opet nekako ne odgovara.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
              Ovo izgleda ko dosta dobra ideja, samo sto tu nesto ne razumem bas. Naime, posto larvice u kucicama leze na totalnom dnu, dakle bukvalno zalepljene za dno. Kako onda voditi imitaciju? Da li se ovo preporucuje za mirne vode ili moze i na brzim?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Samo i isključivo u brzim vodama češkim načinom nimfarenja uz samo dno.

pannic

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
0
Kako je pastrmka prilicno oportunisticna zivotinja a larvi ima gotovo uvek manje ili vise izlozenih na recnom dnu, dalo bi se pretpostaviti kako se one njima mogu hraniti uvek u sezoni, pogotovo sa kolicinom proteina koje krupne larve nose. Ipak da nije tako uverili smo se svi i u zeludcima riba ih mozemo pronaci ili naslutiti tek po nekad. Pojava poznata pod nazivo drift poznata je  i veoma je karakteristicna za neke (kako bi to na prvi pogled lako i poglesno mogli zakljuciti) prilicno staticne organizme. Larve tularasa, sa i bez kucica, velike kamenjarke, puzevi pa i recne skoljke cesto koriste to prepustanje vodenoj struji gonjeni nekom od potreba za menjanjem stanista (manjak hrane, gustina populacije, priprema za rojenje ...). Drift je karakteristican za jutarnje i vecernje casove kada inace svi pretpostavljamo vecu riblju aktivnost u hranjenju. Milsim da u ovome lezi odgovor na to zasto pastrmka prihvata imitacije larvi tularasa koje bukvalno jure niz vodu u odnosu na nase uobicajeno poimanje njihovog nacina kratanja. Takodje, pastrmke vrlo cesto gutaju sve sto im u vidokrug naidje, pogotovo u dubini gde se osecaju sigurno i ako to bar malo lici necemu hranjivom.
Posebno interesantan je drift larvi na povrsini ali smo do sada to vidjali samo kod vrsta koje za kucice koriste biljni gradivni materijal.
Jos i ovo, lovili smo pastrmke koje su se specijalizovale za hranjenje larvama, sa veoma prosirenim stomacima i to cak i po malim planinaskim potocima gde su larve i tularasi uopste dominantna hrana cele godine, uz kamenjarke, malo jednodnevki i gotovo odsustvo pratecih ribljih vrsta.

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
340
Hvala ti Saša na učešću u temi. Ja u stomacima pastrmki nisam nalazio peščane kućice ali sam nalazio one koje su gradili od biljaka. U S.Timoku je jedan prijatelj lovnuo klena koji je za svoju dužinu bio nešto teži od proseka. Stomak mu je bio pun peščanih kućica. To me je i navelo na razmišljanje da se u pojedinim delovima godine ribe selektivno hrane tularima komplet sa prebivalištem tj. kućicom.

Ja sam zamisleo jednu imitaciju tulara sa kućicom od peska ali mi realizaciju zamisli nikako da ogreje svetlo dana. Zamisleo sam je da bude veoma teška, osnova kićice na koju bih nalepio pesak bi bilo parče žice a nju bih posle montirao na udicu, vezao nogice, malo dabinga i to bi bilo to.

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
... tulari koji grade svoje kućice od raznog sitnog peska ili polusatrulelog lišća i ostalog materijala nisu uvek prikovani za dno, početkom sezone kada krene da buja život u vodi tulari su na svim mogućim mestima u vodi i kreću se slobodno vukući svoje skrovište zajedno sa njima... kada jednom izgube sigurnu potporu i odlepe se od dna, neke grančice, kamena onda ih voda nosi gde ona hoće vodenom strujom prolazeći tako kroz sve slojeve vode i kroz razne terene od penušavih brzaka do mirnijeg toka itd. itd.  stoga provlačenje sličnih imitacija ne mora da znači i kretanje na samom dnu i drljanju dna... svi ti tulari vremenom u svom stadijumu razvijanja se kasnije nabiju ispod kamenja, korenja, u pukotinama gde se grupišu u veoma vidljive i brojne kolonije koje znaju da recimo naizgled običan poveći kamen sa donje strane bukvalno prekriju zalepljeni jedan pored drugog dok ne sazru u sledeći stadijum razvijanja i krenu na put prema površini... ima i takvih vrsta tulara koji su grupisani i na samom dnu u pesku jedan pored drugog barem sam ja naletao na nekim malim rečnim tokovima u kojima struja vode i ne preti da ih odnese... gde su koji tulari brojniji po vrsti to zavisi i od reke ili čak delova njenog toka, a o materijalu koji koriste da bi izradili svoje kućice takođe dosta zavisi od terena reke, recimo Jošanica gornji tok je sada usled jeseni i brojnom opalom lišću od bukovih šuma brojnija sa tularima koji radije koriste to istrulelo lišće i razno iverje za svoje kućice od rečnog peska, dok je to u donjem delu drugačija slika gde se više sreću sa kućicama od sitnog peska... a evo jedne imitacije koja je laka za napravit..
...udica je Partridge YK 12 ST No. 16
telo je napravljeno od olovne žice konusno, količina kome kako treba, preko epoxi jedan sloj i drugi tanji sloj na kom je dodat sitan rečni pesak bukvalno prosut preko epoxija da prekrije telo... Ice UV Pearl kao deo tela koji viri iz kućice i grudi, glava zec...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
                Inspiracijski modeli i odlicni tekstovi...  :tbumb:

Vrh Dno