Reka Kairi (Kairijoki) u Laponoji

beelack

Senior member
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Broj reagovanja
64
Jedna topla preporuka i kratak izveštaj sa ove lepe hladne reke na severu Finske. Ostaviću i nekoliko informacija o tome koliko novca treba izdvojiti da bi se otišlo na ovu lepotu, dozvolama itd.

Prilično ne napadnuta reka, dosta udaljena i manje poznata turistima. Veliki deo rezervisan isključivo za Fly Fishing, i znatan deo reke rasterećen sa ograničenim dozvolama kako bi uvek bilo ribe. Najviše ima lipljena, a ima prilično brown trout, brook trout i whitefish. Najbolji period je druga polovina augusta, odnosno ako je moguće ubosti ribolov od 10. do 20. Augusta, pre nego što počne sezona lova na medvede i nakon što klinci krenu u školu. Tada imate reku sami za sebe, i kao i ja, danima nisam sreo živog čoveka na vodi.

Pecao sam isljučivo na suvu muvu, probao sa strimerima i nimfama, ali nije bilo potrebe i prosto mi je bilo žao da ne pecam na površini. Svakog dana su se rojile majske. Dan u augustu traje oko 20 sati i temperature noću se spuštaju i do +3C, ali danju kada je sunce bude lepih 15 do 20C.

Navodno je nizak vodostaj pomerio krupnije lipljene u dublje vireve, nisam uspeo da prevarim ništa veće od 35cm. Od pastrmki sam imao dosta lepih divljih pastrmki od 35+cm i jednu lepotu od 52cm, za koju smo stekli građansko pravo da je pojedemo :) nekoliko krupnijih lipljena i još jedna 2+kg pastrmka su mi otišli... Za 8 dana pecanja sam upecao možda 300 riba na suvu muvu, nauživao se kao čovek :)

Prosto neverovatno koliko aktivnosti na suvu muvu, stalna akcija i nikad bolji ribolov. Reku na pojedinim mestima možeš pregaziti, i mnoštvo lepih pritoka, manjih rečica koje takođe imaju mnogo ribe, navodno i Arctic Char-a t.j. jezerske zlatovčice, koju nisam imao prilike da vidim, niti bi znao da je upecam.

O lepoti prirode i reke je suvišno govoriti, prava divljina, boreal šuma bez ljudi i turizma, i reka puna ribe.

Kada se na vreme kupe karte i rezerviše auto, i podele troškovi medju par ljudi, cene nisu tako strašne. Putuje se oko 12 sati vozom od Helsinkija do Rovaniemija + oko 4h kolima. Put kroz šumu posut šljunkom, može lepo da se vozi ali mora sporije zbog mnoštva irvasa i loseva.

Avionska karta Beograd - Helsinki, povratna sa prtljagom, 250e
Voz Helsinki - Rovaniemi (povratna, lepa i čista kabina za spavanje) 65e
Iznajmljivanje auta na 10 dana 300e (nas je bilo dvoje, svako po 150e) - odlična cena isljučivo ako se rezerviše i plati 3 meseca unapred, sve ostalo je duplo skuplje.
Kabina opremljena sa tušem, grejanjem, kaminom, frižiderom i kuhinjom 10 dana 700e, Kabine su za 4 osobe, ima i za 6, pa izadje još jeftinije.
Nedeljna dozvola 50e + 16e ribolovna taksa, ukupno 66e za 7 dana
Klopa za 10 dana iz prodavnice, kuvanje u kabini oko 50e po osobi
Pivo 20 limenki (minimum minimuma) 60e

Dakle nešto oko 1000e put, smeštaj i klopa da čovek iskusi Tajgu i lepotu i mir boreal šume.

r_IMG_6695.jpg

viber_image_2024-08-18_22-51-13-266.jpg
viber_image_2024-08-14_18-30-02-083.jpg
WhatsApp Image 2024-08-16 at 22.04.00 (1).jpeg
viber_image_2024-08-14_18-17-56-335.jpg
viber_image_2024-08-14_18-18-10-307.jpg
viber_image_2024-08-20_19-38-31-365.jpg
IMG_6842.JPG

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
35
Fantastično izgleda! :drool: Zaista vredno odlaska! Podsetio si me na moj boravak na severu Švedske:smiley:
To je sve umereno skuplje od naših balkanskih destinacija, a ipak totalno drugačiji doživljaj.
Sviđa mi se i što si koristio analogni fotać! (y)
Na koje si muve lovio većinom? Je l superpupa bila dobar izbor?

Hvala na informacijama! Valjalo bi ovo razmotriti za narednu sezonu.

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.256
Dzaba sve ako covek postane rob para i vremena, bravo za ideju koju si sproveo u delo i hvala na izvestaju, uzivaj, jednom se zivi. Lep provod i bistro :)

easyrider_

Full member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
608
Krasota...
Bravo brate... za mene 10x bolji odmor od plaze, guzve, pecenja na suncu...
Prelijepo...

beelack

Senior member
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Broj reagovanja
64
Fantastično izgleda! :drool: Zaista vredno odlaska! Podsetio si me na moj boravak na severu Švedske:smiley:
To je sve umereno skuplje od naših balkanskih destinacija, a ipak totalno drugačiji doživljaj.
Sviđa mi se i što si koristio analogni fotać! (y)
Na koje si muve lovio većinom? Je l superpupa bila dobar izbor?

Hvala na informacijama! Valjalo bi ovo razmotriti za narednu sezonu.
Hvala, da stvarno je taj sever nesto posebno.
Onaj comparadun sa slike, sa malo CDC-a i elk hair-om veličine 16 mi je bio najlovnija muva, mnogo više akcije nego na bilo šta drugo. Pupe i da, nešto slično superpupi, na long shank udici ali bez hackle, već dva krilca i tamnije varijante je jako lepo lovila lipljena, pecana kao wet fly, obavezan udarac u dizanju. Ali problem je bio što mnogo sitnog lipljena. Sa suvom sam mogao da gadjam kad sam provalio gde ima malo veći.

Ništa, ja moram ponovo ovde da dođem, tek sad sam se navukao.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
373
Nije to mnogo. Ako ide 3 ljudi 760e ispada a ako ide 4 (mada to je problematika zbog auta onda mora nesto vece( ispada 680e. S obyirom da na Ribniku sprcam 250e za 3 dana minimum ovo je super.

beelack

Senior member
Učlanjen(a)
31.08.2018.
Broj reagovanja
64
Nije to mnogo. Ako ide 3 ljudi 760e ispada a ako ide 4 (mada to je problematika zbog auta onda mora nesto vece( ispada 680e. S obyirom da na Ribniku sprcam 250e za 3 dana minimum ovo je super.
Da, ključno je što klopa iz recimo Lidla nije skupa. Takođe je bitno unapred kupiti karte, i avionske, vozne i rentanje auta. Sve smo isplanirali i kupili 3 meseca unapred pa su odlične cene. Što se tiče rentanja auta, na železničkoj stanici u Rovaniemi-ju je trebalo da nas sačeka neki mali Polo, ali nisu imali i dobili smo Corollu karavan, novu (300e za 9 dana rentanja). Tu ne treba štediti, i bilo bi dobro uzeti SUV i sa obaveznim rezervnim točkom. Ova Corolla nije imala čak ni set za reparaciju, pa smo rizikovali, ali put je takav da vrlo lako ostaneš bez gume u sred nedođije gde nema signala. Dobro smo prošli, ali tu ne bi trebalo da bude zezanja i za auto ne treba štedeti.

Što se tiče prtljaga, u tih dozvoljenih 23kg sam uspeo da spakujem svu odeću, waders, cipele, rezervne patike, simms hip bag pun kutija sa muvama, dva štapa sa tubama i još štošta od opreme. Čak sam ušao u tu meru sa litrom rakije za prijatelja. Nema potrebe za plaćanjem prevoženja sportske opreme, 4-delni štapovi uglavnom stanu u torbu do 100cm dužine, koliko je dozvoljeno. Jedini rizik je da se zagubi prtljag, i odeš na sever bez opreme. Ima tu još gomilu sitnica koje sam skontao i koje bi uradio drugačije, ali sve u svemu ispalo je ok, i ne preterano skupo, s obzirom gde ideš i šta radiš tamo :) :)

Vrh Dno