Reka Ribnica

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Ribnica je najveća reka koja celim svojim tokom prolazi kroz teritoriju opštine Kraljevo_Ona nastaje spajanjem reke Sokolje i Brezanske reke. Srednji tok izgrađen je u planinskom terenu između Stolova i Goča i tu se javlja niz pritoka sa bujičarskim režimom voda. Donji tok Ribnice je izgrađen u jezerskim naslagama i krupnim rečnim nanosima južno od Kraljeva. Dužina reke je oko 26 km a površina sliva od 115kvm. Reka je u gornjem toku dosta cista i ima potencijal da bude salmonidna regija,jer u njoj obitava autohtona potocna pastrmka a pored nje i kamenjarka. Nije retkost uhvatiti i kalifornisku pastrmku koja je izasla iz ribnjaka pored reke za vreme poplava.(kaliforniska ne zalazi u reku Sokolju koja je bogata sitnijom potocnom pastrmkom koja je poribljena pre par godina) Desna pritoka Meljanicka reka izvire ispod stolova i posto 80% nije obrasla drvecem,izlozena je suncu i samim tim dolazi do zagrevanja vode kojim se ulivanjem u Ribnicu greje pomenutu,pa se od usca nje nizvodno redje srecu pastrmke. U donjem toku ima dosta krupnog klena i platice. Pastrmku treba loviti na hranu iz okruzenja,sto je lako primetiti jer je ima dosta, a posto je poznato da je klen halapljiv,zalece se na vece imitacije musica za klena... Reka je lepa,ali ima i svog prirodnog neprijatelja "coveka". Jer nesvesno ispustaju direktno fekalije u nju,a kamenolom je do pre par godina ispirao pesak u reci dok im se nije stalo na put. Ima i krivolovaca ali ne u vecem broju,jer je reka skoro celim tokom pored puta pa je lako kontrolisati. Toliko o reci moga kraja,ostacu vam duzan neku fotografiju,ali bice ih. :D

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
dejane, citajuci ovaj tvoj post vratio sam se malo u proslost i podsetio lepih dana. na reci sokolji koju si opisao u svom postu prvi put sam u zivotu pecao pastrmku , i naravno nista nisam upecao  :D .
do tada sam bio zakleti klenaros i niko nije mogao da me otera na planinu i male planinske reke. posetom sokolji se to promenilo i od tada redovni sam posetilac slicnih reka u okolini.
evo par slika iz 2004 sa mog prvog izlaska na pastrmku...

picture011i.jpg

picture024k.jpg

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
ovo je ivants sa jednom od koliko se secam dve ulovljene ribe tog dana

picture027k.jpg

picture030.jpg

picture031x.jpg

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Ovakav tip reka je za mene nesto najlepse.Iako se reeetko srecu krupniji komadi proveden dan na ovakvoj reci gde nema sljapkarosa,manekena,fensera...meni napuni baterije za narednih nedelju dana.
Prelepe slike momci,dajte jos koju  :tbumb:

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Ja volim male planinske reke,i na njima se dobroo snalazim. Potocara je divlja,i ludi na stapu,majstorstvo je upecati mudju granama,a kad krene u svoju samoodbranu,srce hoce da iskoci :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
kada je reč o finom(laganom/lite) mušičarenju i meni su potoci i male reke vrh vrhova iako sam veliki ljubitelj širokih velikih dubokih voda...opet samo bežni pogled na ovakvu vodu me ogreje srce a ribolov na takvoj vodi je jedinstven doživljaj neprocenjive vrednosti  :yeswink:

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
136
Uspomene... Sokolja je pravi mali planinski potočić, na letnjem vodostaju se retko gde može naći vir dubok do kolena... Pastrmčice su male, šarene i oprezne - ona koja poraste malo veća spusti se nizvodno do Ribnice. Ako Vas ne primeti - sigurno će halapljivo zgrabiti skoro svaku imitaciju, a ako Vas primeti šmugnuće (ako ima gde). Nisu retke situacije da Vas riba vidi, ali kako nema kud u tako malo vode ona se primiri i čeka da prođete :)
Nisam tamo mušičario preko 20 godina, i nikada nisam sreo nijednog mušičara osim mene ni na Ribnici ni na Sokolji.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Ima nas,ali smo retki,ja sam poceo da uvodim klince u kraju u nas svet,da zavole i postuju prirodu,a najbolji spoj sa njom je da pocnu da musicare,ali polako,korak po korak.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Voleo bih da upoznam ljude iz okoline Kraljeva,mozda bi i mi mogli da napravimo neko udruzenje,(ako vec nema,nisam informisan)kad imaju kolege iz okolnih gradova,mogli bi i mi. Al to bi trebalo da pokrene neki stariji kolega,a verujem da bi se pridruzili mnogi,ja sigurno prvi :tbumb:

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
kolege jeste iz Trstenika nekada dolazili sa zastavom  101 da bi musicarili na sokolji,jer sam pre par godina sreo cetvoricu momaka i nudili su mi orvisov stap da mi prodaju? :tbumb:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
bili smo trojica . ja , ivan ts i kobra iz kraljeva . nemogu da se setim kojim smo kolima bili , ima dosta godina od tada  :blush:

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
ja se secam odlicno,i da ste mi pokazali slike,mora da steto vi bili. Svracali ste i na r
Ribnicu na kratko,tu sam vas i sreo :tbumb:

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Dejane može biti da smo se sreli na Ribnici, prisećam se tog susreta, ali sigurno nas nije bilo četvorica, bili smo samo Saša i ja. Elem vrlo  lepe trenutke sam provodio na toj rečici, ali sam pre dve godine otišao i bio vrlo neprijatno izneneađen činjenicom da su u vrlo kratkom roku iznikle mnoge vikendice čije dvorište završava praktično u rečnom koritu. Idući uz reku imao sam par neprijatnih susreta sa nekim kerovima koji su branili svoju teritoriju tako da sam posle toga odustao od posete toj rečici. Ovo što je napisao Milanče je savršeni opis situacije na reci. Vrlo teška reka za pecanje. Da bi se došlo do ulova ribolovac mora da da svoj maksimum.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Moguce Ivane,davno bese. Meni je ostalo u secanju jer sam tad prvi put video ribolovce koji pecaju na musicu na Ribnici,sve dok ja nizam poceo. Jesi imao orvis stap? Gde sad pecate?

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Najviše lovimo na Moravi, po nekad na Ibru, dosta smo posećivali Rasinu, dok je postojao revir a Saša je obilazio i neke druge reke. Ja sam malo zastranio sa ovim DH stvarima pa mi Morava najviše odgovara a i vreme mi je veliki problem.

Vrh Dno