Reka Ribnica

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Kome vreme nije problem, :(al ja imam srecu te su mi pastrmske reke dosta blizu. Citao sam u Musicaru o Resavi,oni je prestavljaju u velikom svetlu,moracu da se uverim. A nisam znao da nema vise revira.

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Revir na Rasini je zatvoren onog trenutka kad su Srbijašume preuzele područje na gazdovanje mada su oni kasnije zabranili ribolov na tom delu. Mišljenja sam da je posle toga došlo do desetkovanja ribljeg fonda. Razmišljali smo se da li da otvorimo sezonu gore ali smo odustali, mada je jedna ekipa bila za vikend i koliko sam video uspeli su da ulove ribu. Voleo bih da nisam u pravu što se tiče ribljeg fonda. E da, još uvek sam ljubitelj Orvis-a

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Nista onda,ako bude prilike kad malko razlepsa zovem vas da idemo u pastrmku,moji ste gosti :tbumb:

ivants

Senior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
24
Hvala na pozivu, videćemo se, pastrmka, klen ili nešto treće

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
mala kaliforniska na ribnici,pobegla iz ribnjaka

Prilozi

• DSC00041.JPG
    DSC00041.JPG
    299,3 KB · Pregleda: 291

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
Dejane,
za platicu nisam siguran, ranije je nije bilo, bilo je i lepih krkusa(sigurno je i sad ima),beovica, govedara i PLISKI-racunajuci gornji kraj-reka za uspomenu, mala ali lepa.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Neko je zove beovica,a kod nas je zovu platica. Ima je dosta,povratila se brzo od kad su je desetkovali sa mrezama,mesto da je hvataju na stap,i uzivaju u prirodi,oni razvuku mrezu i pokupe sve sto ima. Srecom komsija nam radi u ribocuvarskoj sluzbi,pa koliko toliko je krivolov smanjen...A i pojedine smo opametili na fin nacin :mad:

Prilozi

• DSC00042.JPG
    DSC00042.JPG
    241,3 KB · Pregleda: 300

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
dejane,poslusaj starijeg: u ribnici ima i pliski(po tebi beovica) a i beovica-sa odgov. lat. nazivima, bilo ih je oduvek, obe sam musicario_Ovo je vazno i zbog onih koji ovde dodju.
pozdrav

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Pliski (dvoprugastih uklija) ima u skoro svim potocima, dok običnih beovica ima samo u potocima koji nisu previše brzi i hladni.

Pliska se u Srbiji zove na 1000 načina, u Nišu šištavac, u Pirotu šljapik, eto kod vas platica... Mislim da je u zaječarskom kraju zovu turska belica...  :doh:

Meni se najviše sviđa naziv pliska, a zbog karakteristične bočne linije "obrubljene" sa dva paralelna niza crtica lep je naziv dvoprugasta uklija. Ja je ponekad zovem dvoprugasta beovica, uklija mi nekako stran naziv.  :) Zbog ovih crtica koje podsećaju na šav pola Evrope je zove Schneider (šnajder, krojač).

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Naravno da slusam starije Rade,zbog toga sam ovde,da podelim svoje znanje i da saznam vise od drugih. Sto kaze Goci zavisi od mesta kako je zovu,al je mnogo bitno da se navede pravi naziv.  :tbumb:

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
Slazem se sa vama-i oko lokalnih naziva, cesto sam ribu zvao  i razlicito od oca ribolovca , ovo oko pliski govorim zbog predstavljanja nasih-zapadnomoravskih terena,meni se po ponasanju pliski na moravi,vecernjem plesu, mozda to ime najvise svidja. Male su ali uveseljavaju. A dodju i na musicice.Cao.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
50
I opet ja,pitanje za Dejana,posto sam nameracio  otici sa kolegom  preko na Zmijsku reku, a nisam davno bio na Sokolji, koliko se zapravo razlikuju PRAVA i tvoja kamenjarka, da ih uporedim sa onim iz Zmijske-Brezanske.Jeste Ribnica napadnuta sa naseljavanjem ljudi ali ima i prekrasnih predela jos uvek. Vidim i ribnjak jezerce u Meljanici, odatle valjda kidaju te kalifornijske. Potocara ima i u ovom selu,donjem delu sigurno-vise ribnjaka.

vlajkoni

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
2
Na Meljanici je saranski ribnjak, voda je topla.
Ribnjak gde ima pastrmke je u mestu Kamenica. Inace na Ribnici sam naucio da pecam, reka uspomena.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Danas sam isao malko uz reku, i video bosta klenova koi se jos nisu povukli u virove, a nekada u ovom periodu nisi mogao da vidis ripce....

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Od prosle godine,pa do sada mali pomak sto se tice ove reke,na sokolji je zabranjen ribolov,proglaseno je prirodno mrestiliste. (sto ne znaci da nema krivolova na njoj,al se barem nesto desava po pitanju zastite) Potocna pastrmka se spustila jos par kilometara nizvodno,i poprilicno je ima.Kaliforniska cesto bezi iz ribnjaka pa je ima dosta. Nadje se i po neka bas krupna,jednu sam takvu imao na udici ali  :'(  ode... Obala reke obrasta , vrbe i jove zaklanjaju vodu od sunca,pa je voda sve hladnija,sto je verovatno i dovelo do toga da se pastrmka spusti nize...

Vrh Dno