REVIRI U SRBIJI

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
daleko smo mi od toga da neko zaglavi zatvor zbog ribolova......zato i jesu vode takve kkve su .....PRAZNE....

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Rancic je napisao(la):
Уколико не подигну бране на Рзаву. Чуо сам да планирају неколико комада на Дрини, Ибру, Морави, Рзаву.... око 50 комата централа у Србији. И још чини ми се 4 на Тари. Немачка угасила 8 нуклеарки и сад остали траже да надомести.  Више се Немачкој исплати да натера наше да направе 50 централа и да купују струју.
За то је Меркелка и долазила скоро.
Има да будемо ко Финска, бре. Има само да бијемо бабушку, цверглана... & друга говна.

E moj Rancicu kakva Nemacka kakvi bakraci, kakvo nadomescivanje nuklearki hidro elektranama. Pa taman da pregradimo svaku reku i na njoj napravimo jezero i centralu, tesko da bi proizveli trecinu energije koliko proizvede samo jedna nuklearka. Pa na Dunavu hidro elektrana ne napravi vise od 15% energije samo za Srbiju a ti bi da je pravis iz ovih potocica :D

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Fosilna goriva od kojih se najvise energije dobija (termo e.) u buducnosti ce morati da budu zamenjena obnovljivim izvorima energija kao sto su sunce, vetar, morske struje(talasi),reke...strani centri moci to vrlo dobro znaju i vide u tome mogucnost za profit, nemci lil bilo ko drugi nece da pravi hihro elektrane pa struju da  salje u nemacku nego ce nama da prodaju tu struju jer srbija trenutno  proizvodi manje struje nego sto joj je potrbno, a zamislite kad nestane uglja i mazuta za hidroelektrane od cega mi dobijamo vise od 60 procenata el. energije...  Napisacu ovo mada ovome ovde nije mesto, secate se kada je pre par godina fijat dosao u srbiju tj u kragijevac, tada sam od jednog vrlo pametnog coveka cuo da je italijanska vlada pristala da ulozi lovu u srbiju i pokrene proizvodnju a za uzvrat pored raznih povlastica i pogodnosti, da dobiju pravo da na reci Ibar naprave 4 hidro elekktrane koje ce oni u potpunosti kontrolisati, ko se u to bar malo razume znace sta dobijaju dugorocno gledano... tada nisam to ozbiljno shvatio, dok pre par nedelja nisam video emisiju u kojoj su prikazani detaljni planovi 4 hidro elektrane na ibru koji ce finansirati italijanska vlada...
to je naravno predstavljeno javnosti kao odlicna vest...

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
HE su trulež,evo EPS kuka nema vode nema struje! Nisu ovo očekivali! A budućnost je neizvjesna,vremenske (ne)prilike su izgleda daleko od predvidivog.
Đžaba su planirali da prave HE kada nema vode!
Vjetar je zakon,po meni trenutno broj 1.Ali nekome ne odgovara ova politika?!?

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
zato sto su vodostaji nepredvidivi podizu se brane, znaci akumulira se voda u jezeru koja se posle kada je susa ili je potreba za strujom veca ispustaju, pecao si nekad na drini...  ne prave se hidro el.  cistoo reci da 100% zavise od vodostaja... nizak vodostaj jedino ne prija brodovima na plovnim rekama

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
kakve brane,kakve elektrane,nemamo mi para za taj zahvat,a projekata milion,jer silni inzinjeri trebaju da rade i da primaju platu. A italijani ,pametni ljudi. Uzeli kredit od evrope,nasli nase budale da im daju ibar i jeftinu radnu snagu,tako da nas kajmak uzima talijan,a nama ono drugo....

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Milane živim na obali Drine,HE mi je cjeli život za vratom,to je jedno teško s*anje! Akumulacije su prevaziđene,nema od toga ništa!To je sve kratkog daha a posle toga stoje kao spomenici na vodi.
A da bi postigli okretanje turbina ispuštaju svaki čas,jer nemaju dovoljno vode.Usled takvih oscilacija pobiju sve što se nađe blizu obale,ostane na suvom!
Ovo se najviše odražava na mrijest ribe i svake godine propadne,da nema pritoka ne bi bilo ribe!
A ako i njih ispregrađuju zaustavljaju svaki oblik prirodne migracije te usporavaju vodu i mjenaju njenu floru i faunu.

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Zato Bugari izvoze struju,ako oni najebu sa Homerom Simpsonom i svi mi oko njih smo ga ugasili.
Jedna nuklearka rešava probleme proizvodnje struje,sad jedino ako se reaktor pregreje zbog suše.
Jedno zlo nam ne gine ili da nam unište sve reke i ispregrađuju ili da se napravi jedna nuklearka i pravi struja i za izvoz pa šta nam bog da.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ja predlazem nuklearke :-X :-X...jebes zivot bez reke :doh: :doh: :doh:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Čitao sam da Italijani finansiraju 7-8 centrala, Nemci valjda dvadesetak.... javiće se još neko. Pošto više nema šta da se proda sad idu koncesije za centrale. Kad pregrade Drinu na 5-6 mesta, Ibar na 7-8, Taru na 4, Morave na desetak mesta, Dunav još jednom...
Jedne godine suša, odma ste udarili -  kakve centrale nema vode... biće vode, biće

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Meni se nije jednom desilo da dodjem na Drinu i predjem 170 km u jednom pravcu a da ne mogu da pecam jer je voda velika...  Nisi ti mene razumeo ja NE odobravam HE, i nisi u pravu da su prevazidjene i da su kratkog daha, a ako neko malo dublje razmisli one nisu tako lose, neznam da li je neko cuo za zelene kilovate, za kjoto protokol, zaustavljanje emisije co2 koji je najveci neprijatelj prirodi, za ekoloske brane sa ribljim stazama...Drinu bi trebali da branimo zivorima ako neko planitra da je jos pregradjuje jer kako rece Vanja Grbic:"Ovo ima ovde pa tek za 1000 km"  u tu kategoriju spada i Veliki rzav...  Ja sam cuo da je drina salmonidna voda zahvaljujuci brani u Peruccu?!  Mene vise brine to sto nisam otisao na drinu da pecam a da nisam video lokalne ribolovce kako pecaju ca tirolsko drvce i vaser kuglu iako je to zabranjeno i sto celo leto nisam video ribocuvare... 

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Ovi nasi da su pametni pa da ljudima dozvole da prave hidro centralice na mestima gde su bile vodenice posto se one gase, i da svako selo ima centralu za sebe. Ekoloske su,korisne a mogu da daju prilicno struje. tad bi i se i oformile manje brane na rekama,voda bi potekla kroz jaz,a u jazu ko nekad caurasa koliko volis. Kad nadodje voda,brana usporava njen tok i tako cuva ribu u manjim rekama.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
pera je napisao(la):
Zato Bugari izvoze struju,ako oni najebu sa Homerom Simpsonom i svi mi oko njih smo ga ugasili.
Jedna nuklearka rešava probleme proizvodnje struje,sad jedino ako se reaktor pregreje zbog suše.
Jedno zlo nam ne gine ili da nam unište sve reke i ispregrađuju ili da se napravi jedna nuklearka i pravi struja i za izvoz pa šta nam bog da.

Nema tu "sta nam Bog da"! Stvar je vrlo prosta, bezbedna nuklearka je cisto ljudska odgovornost. Ako se sve radi po protokolu i propisu bezbednost je na najvisem mogucem nivou. U sustini vise verujem domacim strucnjacima iz Vince nego nekim tamo Bugarskim i mislim da mi imamo kadar za ozbiljnu nuklearku. Medjutim nasem narodu je jako tesko objasniti, niko se ne breca od matorih drtina Krskog ili Kozloduja koji su nam malte ne pred nosom a ovamo stavljamo moratorijum na nuklearke. Hocemo da investiramo u Belane u Bugarskoj a necemo da je radimo kod nas svega par stotina kilometara dalje.
Savremena nuklearka uopste nije losa ali nemoguce je to objasniti bilo kome. Vazno je da smo izgradili moderno skladiste za nuklearni otpad i niko se nije bunio za to a kad pi pomenuo nuklearku protesti bi bili na sve strane. Bolje da primamo nuklearno smece iz Evrope nego da pravimo struju iz nuklearke. Kakav smo mi narod, neverovatno.

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Ovo je drzava kriva a ne ovaj naivan i glup narod, pa pola nas je nepismeno i sta da ocekujes... uvalili nam nuklearni odpad a neznam da li si cuo da smo ostali bez visoko obogacenog uranijuma cija je vrednost ne procenjiva jer ne postoji u prodaji, u pitanju je oko 80%-tni uranijum, to je Tito batica kupio kada je hteo da napravi atomsku bombu u vinci, a sadsnja vlast pre par godina vozom odvezla u rusiju jer to gorivo nije bilo propisno skladisteno ili neznam sta jos je bilo u pitanju. od tog goriva je moglo da se napravi oko 1000 reaktora za nuklearke, a 1 reaktor se prazni oko 100 god... to je bilo kad su to gorivo pretakali ispod vode i pricali da su nasi strucnjaci jedini u svetu koji su to radili... secas se?
To je jos jedan dokaz da ovu drzavu vode ljudi kojima interes Srbije nije na prvom mestu...

Vrh Dno