REVIRI U SRBIJI

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
negde brana i pozitivno deluje da reku  :) da nema brane na moravici dal bi bilo revira sa pastrmkama? slicno je i sa nisavom koja ima potencijal da postane najjaca nasa salmonidna voda ...naravno ako neko nadje interes .
a zainteresovalo me ovo oko brana na drini? koliko uticu na salmonidnost reke? i da li su iste vrste riba zivele tu gde zive i pre podizanja brana?

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Mladica,potočna pastrmka i lipljen su od vajkada stanovnici Drine.E sad uticaj HE je dobro smanjio brojnost ovih vrsta a na nekim mjestima su skoro i iščezle.Ispočetka HE ne utiče negativno,no s vremenom počinje da smeta,jer kako sam naveo mjenja i floru i faunu u vodi a bogami i oko vode.
Akumulacija Zvorničko jezero se ljeti ugrije da površinski sloj,od par metara dubine,postigne temperaturu i do 28 stepeni celzijusovih!
Da li ovo utiče na salamonide?DA!
Samim tim voda se brže grije,javljaju se biljke (neznam nazive) koje nevjerovatnom brzinom okupiraju sve pliće djelove,do nekih 5m dubine.
Opet ovo je usko povezano sa nanosima koji se lageruju vremenom te ti plitki tereni preovladavaju u nekoj od akumulacija,u ovom mom primjeru Zvorničko jezero.
Iz godineu godinu,prije su bile decenije,plitke površine su sve zastupljenije,a samim tim i vegetacija.Prvo idu podvodne biljke koje se penju do same površine i apsorbuju kiseonik i same na sebi nakupljaju mulj,te ih ribe i ostali organizmi izbjegavaju.Onda ide trska,koja zadražava organsku materiju mada i smeće,te vrbe i topole,koje stvaraju zemljište od vode.

Samim tim nemamo virove,brzake razlive i ostaje staro korito jedna bezlična masa sa nekom dubinom i protokom koji nije nizašta!

Ispod HE,odmah u prvih par stotina metara je kiseonik,u velikim količinama i na to Milan aludira ali nije sigurani pretpostavaljam da je mislio da je voda sa dna hladnija te pogoduje salamonidima.

Ima logike i sve je to tako,ali ispod same HE je i najveći uticaj oscilacije vode,koja utiče na živi svjet,nama to djeluje normalno,riba voli porast i slične budalaštine.
Ali to oscilovanje vode uzima svakodnevno maha,usled nedostatka akumulacije ovi sa HE su prinuđeni da to rade često.Pa je normalno da ispuštaju i po više puta u toku jednog dana vodu ali i zatvaraju kapije isto toliko puta,te riba šeta,a u tom šetanju mnoge se nađu na suvom.
No i taj procenta nije toliko fatalan,ali zato mrijest riba nastrada!E to je najveći i prvi problem,pored salamonoida i druge ribe su ugrožene osim invazionih vrsta.

Ja neznam za Moravicu i kakov je stanje prije bilo da li je bilo pastrmke? Ili je ubačena i slično_Ovdje su salamonoidi ugroženi i ako se uradi još jedna HE kako je planirana od lipljena i ostalih salamonoida neće ostati ništa!

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
sve ovo stoji sto si napisao . ali ima jos jedna druga stvar . vestacka jezera i sve te biljke su ujedno i filteri /taloznici . mislim da bi kvalitet vode u reci bio daleko losiji da nema jezera .
ne znam koliko imas godina? ja se secam pre sigurno 25 godina , kada smo porodicno isli na more u crnu goru. prolazili smo kroz berane , tadasnji ivangrad . reka lim je neposredno ispod grada bila boje kafe. neverovatno mi je delovalo kako zelena voda odjednom postaje tamno braon ...skoro crna. koliko se secam to se desavalo zbog fabrike celuloze . sva ta voda prodje nekoliko akumulacija i precisti se koliko bilo i reka opet bude bistra i zelena .

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
35 godina imam.Sjećam se boljih vremena sada Drina ispod HE nije ista ta voda,često je zamućena od mulja koji se skuplja u akumulaciji.A te biljke nisu korisne,kupe sav kiseonik oko sebe i nakupljaju talog,imaju po listu zaoštrene završetke kao iglice,koje bockaju.Čist korov usled pregrijavanja,jedno vrijem sam  čistio grabljama a i od toga sam digao ruke sva obala bude od toga.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
sale drago mi je da si ti tu kao primer ogromne inteligencije......kod nas uopste nema zemljotresa, i uopste nije realno da nesto sto mi napravimo sravni jedan potres.....ono jes da je japan poznat po potresima i da mi nismo ni prici ali ipak sam vise za neke druge izvore energije nuklearke nikako

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Baš iz tih pobuda nismo sposobni da upravljamo sa HE i da radimo na zaštiti životne okoline.Jeste li zaboravili poplavu na Drini i sav onaj užas,a ko je kriv EPS,jer nije htjeo da isprazni n ijednu akumulaciju pa kada je naleteo iz CG talas nije se više moglo zaustaviti i sve je niz Drinu fasovalo.Nismo MI sposobni da upravljamo takvim stvarima a pogotov da napravimo revire!

Ej revir kako to zvuči ali ni jedna uslov ne možemo da zadovoljimo.Zamislite da neko uzme na Drini i uloži a onda trovanje ili poplava,naravno sve po zakonu.Da se čovjek ubije!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Pogledajte kraj ovog posta... Predlog za revir "Mramor" na Južnoj Moravi. Podnela ga je udruženju "Nišava" iz Niša varaličarska sekcija.

Uhvati i Pusti za soma, štuku, smuđa i bucova.

Hteli smo da tu bude i klen, pa da tako i mušičari napokon dobiju UiP revir za klena, ali ljudi iz udruženja su se uplašili reakcije skobaljaša... Kako pobogu da sada na 2 km toka reke neki skobaljaš koji slučajno uhvati klena da mora da ga pusti. Užas, garant dogodine iz revolta neće kupiti dozvolu. Tako je izbačen klen...

Što ne menja ništa bitno, jer konzervativni ljudi iz udruženja nikada ni ovo neće usvojiti...

Oni jedino žele da uzmu što više para od skobaljaša. A skobaljaši će kupiti dozvolu i sledeće godine samo ako su predhodne dobro popunili zamrzivač. A neće moći da ga popune ako neki idioti otvore Uhvate i Pusti revir za klena...

Elem, varaličarsku sekciju sada vode "neki novi klinci", ja dođem na svaki treći sastanak, povremeno im predložim da odjebu udruženje i osnuju Klub varaličara Niša (što bi trebalo i mušičari da urade), ali oni neki fini momci, misle da i dalje treba sarađivati...

Elem, bacite pogled na predlog koji nikada neće biti usvojen... A tiče se baš ove teme - "revira u Srbiji".

--------

Revir za lov grabljivica “Mramor”

Zahtev:

Varaličarska sekcija Niš predlaže da se deo reke Južna Morava u dužini od 2 km na potesu od mosta kod sela Mramor pa uzvodno do mosta gde autoput prelazi Moravu proglasi za Uhvati i Pusti revir za lov sledećih grabljivica: som, štuka, smuđ i bucov.

Način i tehnike ribolova u reviru se ne bi menjale u odnosu na postojeće. Plovak, dubinka, fider ili bilo koja druga tehnika je i dalje dozvoljena, samo se u slučaju ulova pomenutih grabljivica one moraju vratiti u vodu.

Obrazloženje:

Usled velikog pritiska od strane sportskih ribolovaca na čitavom toku Južne Morave (295 km) primetan je pad brojnosti populacije grabljivica.  Naročito je primetan pad brojnosti kapitalnih (matičnih) riba. Mali broj matica rezultira i malim brojem mlađi, što u godinama koje dolaze još pogoršava situaciju i vodi u lančani efekat osiromašenja voda. Prosečan ribolovac koji lovi grabljivice zbog toga godišnje ostvaruje veoma mali broj vrednih ulova. Mnogi od njih zbog manjka ulova vrednih pažnje su primorani da idu na druge, dalje vode ili čak da trajno napuste ribolov.
Uhvati i Pusti revir, ukoliko se dobro čuva, će omogućuti ribolovcima iz Niša i okoline da u centru svog ribolovnog područja imaju veoma atraktivnu vodu gde će svakog dana moći da se nadaju kapitalnom ulovu grabljivica.

Procena je da će se ukupna bio masa matičnih grabljivica u narednih nekoliko godina povećati za 5-10 puta, što će doneti isto toliko puta više mlađi. Kao direktna posledica ovoga imaćemo to da će mlađ iz revira, koja će neminovno migrirati i uzvodno i nizvodno, prirodno poribljavati bar 10-20 km toka Južne Morave. Takođe će i odrasle grabljivice koje bezbedno porastu u reviru povremeno migrirati van revira i neke od njih će biti upecane.

Kao rezultat imaćemo mnogo više vrednih ulova van revira, pa će i ribolovci koji nisu pristalice Uhvati i Pusti pokreta, već u skladu sa zakonima nose svoj ulov, godišnje poneti više riba i biti zadovoljniji.

Na kraju ćemo imati više ribe, više ribolovaca i više prodatih dozvola od kojih se deo novca može uložiti u bolje čuvanje naših voda.
Ukoliko se naš predlog usvoji, zahtevaćemo od ribočuvarske službe da češće obilazi ovaj deo Južne Morave. Ribolovci će dojavama redovno obaveštavati ribočuvare o uočenim nepravilnostima, kao bi moglo da dolaze "po dojavi" i tako na najlakši način hvataju potencijalne krivolovce.

U Nišu
25.05.2011.

milan_mj

Full member
Učlanjen(a)
11.06.2011.
Broj reagovanja
0
Lepo osmisljeno, jos kad bi se sprovelo u delo...
Neznam kako ljudi ne shvte da mora da postoje reviri ili delovi reka na kojima je zabranjen ribolov bas iz razloga da bi riblji fond mogao da se obnavlja...

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
milan_mj je napisao(la):
Neznam kako ljudi ne shvte da mora da postoje reviri ili delovi reka na kojima je zabranjen ribolov bas iz razloga da bi riblji fond mogao da se obnavlja...

Oni jedino žele da uzmu što više para od skobaljaša. A skobaljaši će kupiti dozvolu i sledeće godine samo ako su predhodne dobro popunili zamrzivač. A neće moći da ga popune ako neki idioti otvore Uhvate i Pusti revir za klena...

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
oholi je napisao(la):
sale drago mi je da si ti tu kao primer ogromne inteligencije......
Sto se ljutis ,prihvati ovo kao salu  na tvoju izjavu ,smatram da mogu sa tobom da se nasalim  kao i ti samnom tj. smatram te prijateljem i sugradjaninom ako ti mislis drugacije reci nije problem.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
milan_mj je napisao(la):
Ne može, nažalost. Vidi šta ti je crni citirao...

Dok korisnik ribolovnog područja tu ne prepozna svoj interes - a jedini interes su pare od prodatih dozvola - on neće otvoriti nijedan ovakav revir. Može da otvori revir na Bogu-iza-nogu dalekokom salmonidnom potoku, jer mu tu ionako peca zanemarljiv broj ribolovaca, pa i ako izgubi neki dinar zbog loše odluke nije baš smak sveta. Ali zamisli, ne daj Bože, da se zameri armiji plovkaroša kojih ima oko 70% od svih ribolovaca!

Jedina nada, kakva takva, je ubediti korisnika područja da će on od revira profitirati. Ja sam uveren da hoće, ali neki korisnici ribarskih područja (čast izuzecima, tj. pojedincima poput Saše iz Čačka) su jednostavno ograničenih shvatanja.

On ne kapira kako može neko da ide na Jocu za 20 evra dnevno kad riba mora da se pusti. (a danas je na Joci bilo 7 gostiju iz Bugarske i sličan broj iz Rumunije, svaki platio po 20 evra i bio srećan što je ulovio po štuku-dve).

On ne kapira kako to postoji revir na Uni za lov mladice gde se mesto rezerviše mesecima unapred, a košta 30-40 evra dnevno.

On ne kapira da ako se 2 km toka Južne Morave čuva da tu može da bude 50 somova preko 20 kila i nenormalna količina manjih. I ne kapira da će pola Srbije da mu dolazi na taj revir i peca soma... I plati doplatnu dozvolu. On hoće jedino da svake godine proda 5000 dozvola skobaljašima. Koje, eto, baš nešto i ne zanima som, još manje bucov ili smuđ, za koga i ne znaju da živi u Južnoj Moravi oko Niša.

On, na kraju, ne kapira da ako ima 10 revira na reci gde možeš sit da se napicaš riba da neće da ima 5000 prodatih dozvola, već 10.000. Ja znam na desetine ljudi koji su odustali od pecanja zbog slabih ili nikakvih ulova. Ali on to ne zna...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
26
goci, apsolutno si u pravu  :)
evo kod mene dozvoljavaju pecanje u zimovniku bas iz istih razloga . mnogi leti gotovo da i ne idu na reku vec cekaju zimu da mlate skobalje na dozvoljene i nedozvoljene nacine . da se zabrani pecanje izmedju tri mosta u trsteniku i jos na par mesta na donjem toku morave , prodaja dozvola bi opala katastrofalno

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Sve ce doci na svoje i bice nesto od nasih predloga onda kada varalicari i musicari predstavljaju minimum 40% od ukupnog broja ribolovaca koji imaju godisnju dozvolu.Ovako na zalost je sve pisanje uz vetar i trosenje i ono malo zivaca sto nam je ostalo.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
crni sta mislis,za koje vreme ce populacija musicara da poraste na 40 % ?

Vrh Dno