REVIRI U SRBIJI

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Zato postoje ribolovačke skupštine i glasanje i kada na glasanju budete 1% i to je uspjeh.Mi imamo pogrešne zakone u državama,tako da je voda na zadnjem mjestu.Recimo Drina je pograničana voda i nikada se neće usaglasiti obadvije strane!

Joca je privatna svojina pa čovjek (vlasnika) može da donosi odluke kako mu se ćefne.A na divljim vodama je situacija jako komplikovana.Mi se samo đžaba glođemo dok vlast ništa na bolje ne mjenja!

"Đžaba ste krečili!"

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
@Dejan: Nikad.

Mada je crni rekao spin + fly 40%, što takođe ne može, ali može da dođe bar do 20-30% zbirno.

Dobra stvar, bar što se revira na ciprinidnim vodama tiče, je što oni ne moraju da budu samo za varaličare ili mušičare. Recimo dodaš na listu i šarana, pa napraviš i revir za šarandžije.

Ovaj revir što je predložila VSN, tu je, da sam se ja pitao, trebalo da budu i klen i šaran. Niš ima i šaranžije i mušičare, i da su sve 3 sekcije pogurale priču možda bismo dobili vrhunski revir.

Ja bih bar 20% svih voda Srbije proglasio za UiP revire, rekao ribočuvarima da bar to malo moraju da sačuvaju, i mirne duše ribolovcima mogao da obećam da će bar na 20% voda moći kvalitetno da pecaju. U tih 20% ne bi bile samo salmonidne rečice, već cela jezera (jedno od 5 jezera da bude UiP revir, sviđalo se to nekomo ili ne), delovi velikih reka (recimo 5 km Tise, 5 km Tamiša, 5 km Zapadne Morave...), ceo jedan kompleks bara...

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Ja bi Goci na ovo tvoje dodao samo to da na pojedinim delovima reka bude totalna zabrana svakog vida ribolova,da se cuvaju kao rezervati jer pojedine reke su na ivici propasti, to jest da autohtona vrsta iscezne....

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Naravno!

Takva je Una u delu oko Bosanske Krupe.

Totalna zabran, pa pecaj i nosi, pa UiP, pa pecaj i nosi, pa zabran...

U sred Krupe je recimo zabran. Niko ne sme da zabaci udicu. Ispod mosta ima bar 100 plotica od 2 kg, više mrena po 3-4 kg, puno klenova, par krupnih pastrmki... Vidi atačment.

Nešto niže je most gde sme da se peca. Niko ne baca bombe i mreže, samo udice. Ispod mosta je tog dana plivala jedna plotica od 500 g.

Šta oni dobijaju zabranima? Pa bar jedno garantovano ogromno jato ciprinida koje im svake godine izlazi na mrest. A zamisli mlađ od mresta 100 plotica dvokilašica! Dosta više nego kad se izmresti ona jedna od 500 g što je bila na delu gde nije zabran...

Dobro si me podsetio dakle: 20% zabran, 20% UiP i 60& ostalo. I pecaćemo 10x bolje i više. Ali mrk, to tako mi nešto škrabamo po forumu, nema ništa od toga... Previše konzervativna sredina za napredne ideje...

Prilozi

• Unakrupa.jpg
    Unakrupa.jpg
    145,6 KB · Pregleda: 111

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
0
Dejan paun je napisao(la):
crni sta mislis,za koje vreme ce populacija musicara da poraste na 40 % ?

Ja sam mislio musicara i varalicara zajedno...iskreno druze 'bem li ga samo znam da ja to necu da dozivim.Pogotovo ne sada u vreme kada i oni sto love na zive mamce jedva za sezonu prevare jednog ili dva klena vredna paznje.
Nadam se samo da ce i neki ribolovci koji pecaju nekim drugim metodama uvideti da ovo nije losa ideja i podrzati predlog za otvaranje revira.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Ja samo kazem da mlade treba sto vise uvesti u ovakvu pricu,jer matoro drvo se ne savija(casti izuzecima). a godine brzo prolaze... Da nije bilo tv i novina ne bi nas danas imalo ovoliko koliko nas ima... E sad kad bi se vise posvetilo vremena na tv-u o nasoj prici,mozda bi se jos neko ukljucio u pricu,mediji su cudo..

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
bez ozbiljnog investitora koji ima jake interese nema tu "leba"  :nowink:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
donacije su samo za neke usputne troškove....za ozbiljan projekat treba ozbiljna lova i ozbiljan čovek ili još bolje tim. Ja da sam u takvboj prilici 100% bi uradio FF revir strogo čuvan i nekoliko godina jedan od ciljeva bi bio imati dobru populaciju kapitalnih riba...i naravno C&R i udice bez kontra kuke. 

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Salmonidni revir, pravi revir, profitabilni, je posebna priča. Veliki potencijal imaju reke pirotskog kraja jer je to na sat vožnje od Sofije koja ima 2.000.000 stanovnika i među njima jako puno mušičara, neuoporedivo više neko Beograd.

Danas i juče su na jezeru Joca pecala 7 ribolovca (varaličari i mušičari) iz Bugarske. Ladno ljudi zapalili 500 km do Joce na 2 dana! I ostavili tamo 7 x 40 evra.

Na Jermu i Visočicu, a da ne spominjem Nišavu sa potencijalnim pastrmkama od 3-5 kg (kojih može biti ako se reka čuva), bi dolazili svakog vikenda 7 meseci godišnje!

Nažalost, sada samo mogu da dođu i vide lepu reku, mada i toga više nema jer su bageri preorali Nišavu zbog izgradnje Koridora 10, a pre par nedelja su prešli na donji tok Jerme...

Nišava, dolazak bagera:

29319425415944462231210.jpg

Nišava posle bagera:

31762525415923462233310.jpg

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Ovo cisto da bude moderno, jer je sad moderno napadati Beograd :D

Ali kada se iznose konstantne lazi onda sve ima drugaciji smisao. Prvo Sofia ima nesto manje od 1.3mil stanovnika sto je za vise nego trecinu manje nego sto je ovde receno, a drugo voleo bih da vidim podatak o broju musicara koji kako se tvrdi ima vise nego u Beogradu.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.476
sale je napisao(la):
Sto se ljutis ,prihvati ovo kao salu  na tvoju izjavu ,smatram da mogu sa tobom da se nasalim  kao i ti samnom tj. smatram te prijateljem i sugradjaninom ako ti mislis drugacije reci nije problem.

smiley na kraju je ok, jer pisanjem po netu ne mogu intonaciju da osetim...opusteno :).

eurofish

Senior member
Učlanjen(a)
01.10.2006.
Broj reagovanja
0
simpson H je napisao(la):
Ovo cisto da bude moderno, jer je sad moderno napadati Beograd :D

Ali kada se iznose konstantne lazi onda sve ima drugaciji smisao. Prvo Sofia ima nesto manje od 1.3mil stanovnika sto je za vise nego trecinu manje nego sto je ovde receno, a drugo voleo bih da vidim podatak o broju musicara koji kako se tvrdi ima vise nego u Beogradu.
TAj podatak nemozes naci nigde , a posto sticajem okolnosti poznajem desetak musicara iz Sofije i medju njima dva "Glavna"
pridruzujem se ovoj konstataciji o lazima , a o ekonomskoj isplativosti revira zbog Bugara necu ni da komentarisem samo  smajli  :D :hammer:

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
258
Na Drini je ovo svakodnevnica,rasturanje riječnog korita a i mjenjanje toka,zato i kažem d aje nemoguće napraviti revir kada zakon ne djeluje!

Ovako se sređuje obala a sve po izgovorom "uređenje gradske plaže",ono koji nisu zaljubljenici u ribolov,te nemaju dosta konatakta sa vodom ovakve stvari doživaljavaju kao normalne i čak šta više u stanju su da ih brane životima.

No međutim na ovoj fotci se ne vidi dio (nizvodno) gdje se od vajkada mrijestila mladica!
To niko nije prepoznao i shvatio kao bitno!Avaj! Ovo je sve već odavno tragikomično i priče o revirima su fantazije!

pb270051.jpg

Na ovoj fotci dio ispod novosagrađenog objekta u koritu Drine,je bilo mrijestilište bijele ribe,čistilište salamonoida u proljeće i predzimovnik.Zahvaljujući objektu sve su bageri oduvali i navukli što više šljunka da odbijaju maticu na drugu stranu:

pb270026.jpg

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Oko Sofije i nekih brojki Moj prijatelj je bio ljubazan i dostavio mi neke podatke jer samm video da neke zanima radi nekih poredjenja. Nadam se da ce biti rayumljivo ako ne prevescu. Inace je vlasnik jedne vece Fly Fishing distributorske firme u Sofiji. Za Beograd yaista nemam neki validan podatak o broju musicara

Hi Djordje,
About number of fly fishermans in Sofia I can not give you correct information but my oppinion is that they are around 1000-1500!But the flyfishermans who practice only fly fishing are maybe around 200-300 people

Last year the dates when we make the show was the same as our National Holiday and the number of visitors was small - around 100 , but 2010 Show was better maybe 150-200 people!I

Vrh Dno