Ribolovacko sujeverje

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
2
Evo jedne teme koja nikako da se postavi, a nekako mi se cini da je nerazdvojna od ribolovca. Sujeverje!
Kada sam bio malo mladji, uzasno me je nerviralo kada bi me neko pitao gde idem, ili jos gore kada bi mi planirali kako ce da pojedu ribe koje jos nisam ulovio...Danas sam to nekako sveo na razumnu meru, ali mi jos uvek nije sve jedno kada sretnem komsiju baksuza ili kada me neko pita gde cu!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
I ja imam broblem sa malerom. Kad podjem sa Lakijem u ribolov, umesto 2-3 kilasa, ja ulovim jednog ili nijednog. Sve mi se kaci boranija od 30-40 cm! Ali nabavio sam lek za to. Prebajala mi jedna vlajna pored Timoka. Sad sam otporan na baksuze. Jedina mana ove magije je sto mi je opao imunitet na zagadjenu vodu, pa me uhvatio stomacni grip. I zamislite, sad me Laki leci i baje mi. Sta ce od svega toga ispasti, videcemo za koji dan.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
To i nekako moze da se podnese, ali najgora situacija su ribari koji bajaju! Ja uvek nosim beli luku prsluku i crveni koncic vezujem oko stapa, protiv uroka. A kod Spase sam isao da mi salije stravu, od onih ludaka koji se sunjaju dok ti ne pridju sledja pa onda dreknu, nije sto ja pretrcim reku, nego sto njemu sedam dana namestaju vilicu na urgentnom!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
6
Meni je najveci maler ako provucem konac kroz sprovodnike, a jos se nisam spustio do reke. Jos ako vezem muvu, nejverovatnije cu zateci mutnu vodu ili nesto slicno. Zato prvo zagazim u reku, pa tek onda sklapam motku.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
hehe :) :) Ja nemam takvih iskustava kao vi. Verujem da se zafrkavate, ali ima i takvih, inace ja ne verujem u takva sranja, i svaki ribolov mi zavrsi lepo, pa cak kada je i nevreme.
Ali verujem da i ovo spada pod neku vrstu sujeverja: Mnogi ribolovci razne vrste riba pretvaraju u superintelektni i jedva dodirljivi plen, sa neverovatnim čulom vidom, sluha i mirisa. Postaje mitsko biče, beštija iz bajke sa nadnaravnim močima. Nju naravno uhvate samo posebni "vitezovi", posvečeni ne znam ni ja čime. :p bahh, gluposti. Ako ne razumijemo riblji karakter, navike itd. pravimo neke greške koje ne vidimo ne znači da je ribe lukava, pamti muhu te i te boje i drugo. Malo sutra, ja sam uhvatio na par mesta jednu te istu ribu. Jednoga klena od nekih 1kg sam uhvatio 2x, imao je jedan stari ožiljak na leđima. Uhvatio sam ga drugi put posle nekih 15tak minuta. Neki kji us bili veči koje sam duže samarao, otišli su na dno, verujem da sa odmore i od šoka koji na neki način zamrzne njihovu aktivnost hranjna. Ne mora biti da sam u pravu kod ovoga zadnjega, ali 100% sam upravu kod toga da riba brzo zaboravlja, ali šok koji pretrpi sigurno utječe na njenu aktivnost ili neaktivnost, i nikako na njeno pamčenje. Ona ima samo instinkt. Po njemu živi, hrani se i razmnožava.

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Pa i meni bi se svaki ribolov lepo zavrsio, kad me komsija izmalerise, a ja ne uhvatiom ceo dan nista, a onda iskoci starija maloletnica sa rasirenjim nogama, e i meni bi se svaki ribolov lepo zavrsio. Ovako ostaje da se istresem na komsiju pre nego sto otvori prozor i pita gde sam posao! Mnogo me nervira, samo mrda zavesu i gleda kad cu da naidjem, rekao sam mu da necu zaliti metak, nego mi je sto treba posle da cistim pusku!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
sebastian wrote:
hehe :) :) Ja nemam takvih iskustava kao vi. Verujem da se zafrkavate, ali ima i takvih, inace ja ne verujem u takva sranja, i svaki ribolov mi zavrsi lepo, pa cak kada je i nevreme.
Ali verujem da i ovo spada pod neku vrstu sujeverja: Mnogi ribolovci razne vrste riba pretvaraju u superintelektni i jedva dodirljivi plen, sa neverovatnim čulom vidom, sluha i mirisa. Postaje mitsko biče, beštija iz bajke sa nadnaravnim močima. Nju naravno uhvate samo posebni "vitezovi", posvečeni ne znam ni ja čime. :p bahh, gluposti. Ako ne razumijemo riblji karakter, navike itd. pravimo neke greške koje ne vidimo ne znači da je ribe lukava, pamti muhu te i te boje i drugo. Malo sutra, ja sam uhvatio na par mesta jednu te istu ribu. Jednoga klena od nekih 1kg sam uhvatio 2x, imao je jedan stari ožiljak na leđima. Uhvatio sam ga drugi put posle nekih 15tak minuta. Neki kji us bili veči koje sam duže samarao, otišli su na dno, verujem da sa odmore i od šoka koji na neki način zamrzne njihovu aktivnost hranjna. Ne mora biti da sam u pravu kod ovoga zadnjega, ali 100% sam upravu kod toga da riba brzo zaboravlja, ali šok koji pretrpi sigurno utječe na njenu aktivnost ili neaktivnost, i nikako na njeno pamčenje. Ona ima samo instinkt. Po njemu živi, hrani se i razmnožava.

Sebastiane promasio si temu jer ovo nema veze sa ribolovackim sujeverjem. Trebao si ovo da postavis u "riblje navike"

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
"Ali verujem da i ovo spada pod neku vrstu sujeverja: Mnogi ribolovci razne vrste riba pretvaraju u superintelektni i jedva dodirljivi plen..."

Mislim da se umjecem citanja i promisljanja dođe, valda, ili se da doči do zaključka kako sami stvaramo nekakvo i nekakva sujeverja, zbog eventualnog nerazumjevanja određenog bitka stvari. Tako tvrdim da nisam baš promašio temu. Ali istina je da se dodiruje sa temom o ribljim navikama, ali jače je u paraleli sa sujeverjem, pa nisam mogao odoliti ovo pisati na ovom mestu.

Hvala da si me pokušao ispraviti, ali ovim još malo mogu da se nadopunim ;-)

Problem je kod mnogih ribolovaca što ima sujeverja i kod njihovog shvačanja ribljih navika...sujeverje pušta svoje korenje u mnoge svere.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
To bre nije sujeverje vec verovanje!!

Sujeverje je kada ribolovac vraca, baja, izbegava komsiluk, drzi luk u prsluku a sve to u cilju da mu se lov ne smuci tj bude uspesan.
Kao golman koji izlazi na teren uvek levom nogom, sutne prvo loptu desnom,...

To sto ti pricas je verovanje nekih ribolovaca da se riba tako i tako ponasa!!!

Mene obicno zaustavi policija na putu ka omiljenoj reci i prvo sto im kazem posle obaveznog "dobar dan" , "samo nemoj da me pitas gde sam posao, kazi koliko sam duzan i da nastavim". Obicno usledi "ïnteligentno", "aaaaa mora da si posao na pecanje" (zamisli cuda a puno zadnje sediste opreme)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
a kolega moj, pa ja i ti drugačije shvačamo reč sujeverje.
Vidiš za mene sujeverje predstavlja sva kriva verovanja, uverenja, razumevanja. Vera je širok pojam različitog shvačanja, ali ne bi sada o tome, ovaj forum nije namenjen tome. Inace to je moje podrucje u punom smislu. Ali ne bih zapocinjo, jer bi se mnogo raspisao a nije rec o musicarenju.

Samo cu jedno napomenuti i spojiti sa nasom musicarskom kulturom. Vera traži razum, razum traži veru i zato verujem da bi razumeo. Prvo je korak u veri, dakle nekoj predpostavci koju smatraš istinom a prožeta je i nadom. Onda to što veruješ počinješ i da upoznaješ ili čak imati nekakva stvarna iskustva, ali mnogo često ljudi sami iz svoje slabosti i površnosti i neiskrenosti itd.... sami podsvesno stvaraju ta iskustva koja u stvari nemaju veze sa realnošču i time u što veruju, ali to iskustvo povežu sa ti u što veruju i onda postaje za njih stvarno. Ne vide svoje realne pogreške, ne popravljaju ih nego ih poduhovljavaju, učine mističnima itd... takve prihvate i žive u laži, tj. kroverju odnosno sujeverju. Dve reči za krivo verovanje(uverenje), sujeverje = krivoverje. Mada jedno predastavlja bajanje, magiju sreču i nesreči itd, dok drugo promašenu doktrinu. Tako je i ovde, ljudi su isti, svuda rade iste greške bilo u veri, ribolovu...bilo čemu. Zato sam ovo napomenu, namerno, jer ne volim slušati tuđe zablude o ribama, a posebno mi je bez veze kada jedni idu još dalje pa ako nije uzeo svoju sretnu muhu ili što god onda nema ribolova...
E pa baš u inat verujte suprotno, verujte u svoje poznavanje ribe i vode, insekata i itd.
Verujem da se večina vas šali sa ovim stvarima, ali ako netko ne neka uzme ovo zadnje u obzir. U inat tome negativnom uverenju imajte suprotno ;-)

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
E vidis sad sam te ipak naveo da pricas na pravu temu, a ipak ono sa pocetka nema veze sa sujeverjam. Naravno i ja smatram da je sujeverje besmisleno i , srecna muva, "gde si posao", crna macka i ostale gluposti... paganska verovanja i obicaji. Kao i cigara zapaljena na grobu pokojnika ili soljica kafe ostavljena na spomeniku.
Smesno i tuzno ali se odrzalo do dan danas kod nekih ljudi.

No, sve to ide u rok sluzbe, sto bi rekli...postujem i one sto veruju u te gluposti :hammer: i one sto ne veruju. Svako ima neku svoju taktiku a usko vezano za nas ribolovce, rekao bih da svako ima svoj ritual priprema za pecanje. Pa i mi smo neka "sekta" :hammer:

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Simpsone nemoj tako kakva sekta bre, znas li ti sta je sekta, u koga ti verujes u boga MIX-a! Vidim nesto ste se zakacili bez veze ili je bar Mix bio neraspolozen za tvoje sale ali gledajte da se ti postovi izbrisu nema smisla da drugi citaju gluposti!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
6
Jesi li ti moj post shvatio kao salu?
Naravno da jesi!

Zasto su onda gluposti?????

Ja zaista ne mogu da gledam u pasulj ko je kako raspolozen i da na taj nacin formiram postove. Onaj sam obrisao samo zbog mira na sajtu !

Nigde nisam rekao sekta vec "sekta"!!

sumadinac

Hero member
Učlanjen(a)
30.01.2006.
Broj reagovanja
105
Simpsone, kod mene nikad ne moras da bacas pasulj, da me probudis u 4.00 ujutru ja sam raspolozen za zezanje, ja sve shvatam kao salu, ali MIX se nesto namusio, a ja kao patriota, ne volim kad se ljudi prepiru bez razloga, samo zelim da ostanete prijatelji kao do sada!

Vrh Dno