Samogradnja mušičarskih štapova (linkovi, saveti, iskustva itd.)

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
compshop je napisao(la):
Namazasmo te ovim plusevima za kratko vreme, ali svaki si zasluzio. Nego racunam nesto sa ovim parcetom bambusa koje imam, mogu da napravim stap od 1.9 - 2.0 m (ako ne zajebem nijednu letvicu), pa necu ni da zapocinjem deljanje. Drugo, spojnice su uzasno skupe. Dal' moze metalostrugar da napravi ovo kako treba? Prstenove za hvat cekrka moze da uradi svaki zubotehnicar, plus moze da bude od srebra za sitnu lovu i da bude unikatan.
Hmm sigurno može da se napravi spojnica, pa ga daj na niklovanje, ja zapeo  ko pijan za ogradu sa bambus spojkama, pa mi to malo komplicira život, prihvat role može od zlata, srebra... kako ti je volja.Ja sam na jednom radio provodnike (snake guide) od zlatne žice, otišo kod zlatara izvuko mi žicu , ja je savio...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
Od mog bambusa još ništa  :blush: razvuklo se  :whistle: nema veze...jednom ču ga i dovršiti  :D ali zato se radi na jednom projektu koji mislim do maja dovršiti u potpunosti.

Na youtube-u je nekoliko super vido snimaka o montrianju vodilica, rukohvata i držača čekrka, evo pogledajte - pokazuje i objašnjava neke vrlo važne detalje:  http://www.youtube.com/results?search_query=Building+your+first+Fly+Rod&search_type=&aq=f

Pa još jedan zanimljiv link http://www.rodbuildingtutorials.com/gripseattutorials.htm

rango

Senior member
Učlanjen(a)
14.03.2009.
Broj reagovanja
6
Da li neko zna cene cts affinity blanka nema ih na njihovom sajtu i koliko kosta shiping i carina

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Pozdrav drugari,ovo je odlicna tema,ja volim sve sto je rucni rad,samim tim me i stapovi rucno radjeni fasciniraju...E sad ja se nisam jos isprobao u tome ali imam jedan stap za varalicarenje grafitni blank,2.70 duzine,tezine bacanja 5-20g...Pa sam mislio da ga prepravim za musicaranje i da napravim od njega stapic za strimerisanje bucova.Ali me muci sto neznam gde da nadjem sprovodnike,i sa cim da finisiram delove oko bivsih sprovodnika???Jeli neko od vas radio prepravke spin u fly stap?
Pozdrav Aca

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Markovic je napisao(la):
Dobro doso.
Pa sto me ne pitas  :D :D
Pa kazi nam (da smo prsli  :D ),,,,Evo vidis stigo i ja,cela ekipa iz Pozarevca ovde a mene ne zovete  :'(
Video si da mi novopeceni otkidamo kako pecamo klena pa oces da redukujes brojnost  :hammer:
Salim se naravno...Ma trebo bi kupiti jednog za stuku i bucova (a onda nam pokazujes kako se peca :tbumb: ),ali ovoo sam vec poceo da prepravljam...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
dosta je to jako čini mi se. Time bi trebalo da se bacaju i leteče glave do 300graina. Isto tako bi bilo dobro da probaš neke strune kako ih baca pre nego "oguliš" štap. Probaj neke wf strune od 6-8wt. Što se tiče dužine bilo bi fino da je trometraš pa bi uradio jedan lagani svič mušičarac i to bi bilo fino i za dalje bucovske prezentacije. Meč motke su isto alternativa ako se ne misli kupiti baš specializovan blank za ff. Ja sam uradio jedan dh fr od spin štapa za mladicu i dosta sam zadovoljan. Isplati se i to pobati. Kada ga na kraju uradiš videt češ čemu bi najbolje bio primeren.

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Ja sam dosao na ideju da ga prepravljam jer sam iz zezanja u dvotristu sa njim probao neki kanap #4...i svidelo mi se kako to funkcijnise,s tim sto bi mu trebo neki tezi klase 7 ili 8 bar predpostavljam.Steta sto nema kod nas gde da se kupuju delovi za samogradnju....Gde vi nabavljate delove i materijale???ako nije tajna
pozdrav

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
ja sam do sada pazario iz mistpoola i tako mislim nastaviti...

da od neke šestice do osmice bi mu trebao leći neki wf kanap.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
kada si ga lepo izšmirglao vodenom šmirglom, ako si ga uopče i šmirglao  :), onda najbolje poliuretanskim lakom za parket...on je jak, elastičan, trajan... Može i za čamce lak. Ako češ više puta da ga lakiraš razredi ga razređivačem kako ti paše...ako češ šest puta da ga lakiraš napravi mešavinu laka 60% : razređivača 30%. Tako nečeš imati mehuriča u finišu ako budeš sve radio polako i precizno.

Ja tako nisam radio jer mi se nije dalo, moj štap koji sam radio je samo za težak ribolov i ne gledanje i glađenje...druge koje budem radio bit če malo drugačije rađeni.

Konac kojim si vezao vodilice isto pređi lakom više puta dok ne bude sve glatko. Ako imaš flex coat epoxy to je još bolje ali obični epoxy nije za to jer je pre krut, tako barem govore iskusni graditelji...na tebi je, radi čime raspolažeš i kako možeš, ionako je prva motka uvek samo škola.

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
A da li se moze pre lak finisa farbati???Na primer nekom perla farbom npr zelene inijanse a posle toga lakirati...Ja bi ga lakiro pistoljem za farbanje i kompresorom i kad se lepo razredi to mi je naj bolja varijanta

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
348
Opti River ima mogucnost da mu se doda extra tezina radi balansa. Fighting but se moze po potrebi skidati i dodatno otezati ( crni prstenovi) tako da mi je dosla ideja da napravim jedan dodatak stapu i dobijem jednu switch opciju.

Kao jednorucni, stap nosi oko 18gr za overhead i dvadesetak grama za underhand tehnike. Jesenas sam ga probao kao switch, ali bez ovog dodatka, i ladno je nosio glavu od 25 grama.

Sam dodatak je od laganog aluminijuma, tezina mu je 60 grama i duzina 17cm. Sa postavljenim cekrkom i sa glavom izvan vrsnog sprovodnika, balansira stap tacno tamo gde treba, na mestu gde drzim gornjom rukom.

Necu mu stavljati plutu, vec neku tekstilnu ili koznu traku, jer tu i ne drzim donjom rukom.  Bice interesantno testirati ga i naci mu optimalnu tezinu i duzinu glave. Sad je stap 10,5 ft sa dodatkom.

Prilozi

• CIMG0613.JPG
    CIMG0613.JPG
    47,1 KB · Pregleda: 214
  • CIMG0614.JPG
    CIMG0614.JPG
    41,3 KB · Pregleda: 217
  • CIMG0617.JPG
    CIMG0617.JPG
    49,3 KB · Pregleda: 218
  • CIMG0619.JPG
    CIMG0619.JPG
    37,9 KB · Pregleda: 226

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
7
@nesp, zanimljivo da sam i ja dosao na tu ideju cim sam nabavio moju 12ticu ali jednostavno sam tu ideju potisnuo negde na stranu... obavezno javi rezultate sa testiranja.  :tbumb:

Vrh Dno